Sigy-Samogradnja mini vjetrenjače

Mali vjetrogeneratori
Odgovori
Sigy

Sigy-Samogradnja mini vjetrenjače

Post Postao/la Sigy »

Dobra Vam večer svima, novi sam tu, a zanimaju me vaša iskustva sa Kvarnerskim dijelom Istre (okolica Kavrana), tj. kakvi su tamo vjetrovi i kakva bi mi vjetrenjača odgovarala za nekih 400-500w snage! Planiram ubaciti alternator od 60-70A, a zanima me promjer propelera, broj krilaca i od čega ih napraviti, te koji broj okretaja mogu očekivati na propeleru?
Hvala svima unaprijed
p.s. ako sam fulao topic, neka admin prebaci!
Zadnja izmjena: Sigy, dana/u 13 tra 2008, 01:56, ukupno mijenjano 2 puta.
inch

Post Postao/la inch »

oko tri metra promjer turbine :roll:
Sigy

Post Postao/la Sigy »

opaaaa, a na koliko visokom stupu bi to trebalo biti?
Drago-Zg

Post Postao/la Drago-Zg »

inch je napisao/la:oko tri metra promjer turbine :roll:
A ta turbina koliko krilaca bi morala imat ?
inch

Post Postao/la inch »

što veći stup manje turbina (15m) jer brzina vjetra se povećava sa nadmorskom visinom ili horizontalnim luftom, isto tako preduvjet je da nema iza i ispred nekih objekata koji stvaraju turbolenciju pa tako smanjuju učinkovotost turbine - rekli bi potrebna je vjetrometina ili u naselju višlji stup od najvišeg objekta.

tri krila (radi se o lokaciji na moru sa relativnim obiljem vjetra) što manje krila brže se vrti, a ima i viši učinak.
inch

Post Postao/la inch »

inch

Post Postao/la inch »

ako ti treba jača jedinica snage onda ti se kupovina bolje isplati od samogradnje - a i mikro (ispod 100w) turbina je jeftinija od samogradnje.
Sigy

Post Postao/la Sigy »

Bolje mi paše samogradnja jer jedino što će me koštati su vijci i elektrode, ostalo imam kao i alat za svu obradu.
inch

Post Postao/la inch »

ako misliš upasat autoalternator - teško je to jer ovom treba 2000 okretaja u min.

sa 1,5m promjera recimo višekrake (4-6) elise, koliki bi najjači alternator mogao staviti i kako da izračunam potreban odnos reduktora za to?

realno oko 1500W
Zadnja izmjena: inch, dana/u 19 sij 2008, 23:49, ukupno mijenjano 1 put.
Sigy

Post Postao/la Sigy »

Ubacio bi reduktor između alternatora i propelera! Koliki bi omjer trebao biti?
inch

Post Postao/la inch »

treba gledati da ide 1:5 jer remen preko toga nemože ili nema takvih remenica u upotrebi (npr. od perilice je oko toliko)

to znači da ti treba malo krila ili tri komada i dobra aerodinamika da se okreće barem 500 o/min.
Sigy

Post Postao/la Sigy »

Odlično, onda mi paše reduktor od Tomosovog UMO6 motora za mješalicu! Nekad davno sam u jednom SAM-u čitao da je čovjek od toga i stojadinovog alternatora nešto radio, ali ne mogu više naći taj SAM, cijelu kuću sam preokrenuo, svi su tu osim njega, a tamo je sve bilo detaljno opisano... :(
inch

Post Postao/la inch »

minuta ti ima 60 sec. a to znači da se turbina valja okrenuti deset puta u sekundi - to je velika brzina i traži dobru centriranost rotora inače će je vibracije uništiti.
Sigy

Post Postao/la Sigy »

Izbalansirat ću ju na stroju za gume! Trebat će ga malo podići od zemlje,ali ići će! :)
A kolika bi trebala biti površina krilaca?
inch

Post Postao/la inch »

to su vrlo velika dinamička opterećenja, imaš i centrifugalnu, i tiskanje cijele turbine is tupa u smjeru kud vjetar puše pa onda kad promjeni smjer (npr. kod udara vjetra) treba sve to izdržati...a to su veliki zahtjevi za konstruiranje :roll:
Odgovori

Natrag na “Vjetrenjače”