Montaza GS-50

Električna solarna energija
Odgovori
bing01

Post Postao/la bing01 »

Imam 3,5 kw gs 50 panela na krovu. Sad preko dana najviše imam 2800w trenutno. Imam oko 20 kw dnevno proizvodnje. Da li je to ok za navedenu snagu?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Trenutno je u zraku hrpa prašine. Baš mi je jučer palo na pamet da bi ona mogla smanjiti proizvodnju. No kako sam lijen, nisam pratio prije pa nemam sa čime usporediti. Ima netko tko to prati da je primjetio kakav negativan efekt?
Mislim, gledajući samo po autu, prašine definitivno ima. Auto mi izgleda kao da je netko lopatu pijeska bacio na njega, mora nešto biti i na panelima....
a.ostojic

Post Postao/la a.ostojic »

Nisam siguran je li radi prasine ili vrucine ali cca meni je s 1700W palo na 1250
munjeni

Post Postao/la munjeni »

A da nije možda pala proizvodnja zbog visoke temperature? Paneli se pregrijavaju.
max

Post Postao/la max »

Temperatura utječe na efikasnost PV no samo 0.22%/K pa tako za gubitak od 5% (kolika je i tolerancija na snagu pojedinih modula) temperatura PV bi bila oko 50°C. Fina prašina ima veći utjecaj. No moraš znati da se i solarno zračenje smanjuje sa vlagom i nečistoćom u atmosferi. Bez piranometra teško da ćeš otkriti kolika ti je stvarno snaga pala.
bing01

Post Postao/la bing01 »

Koliko 3,5 kw panela može fati trenutno snagu? Meni nije nikada prešlo 3 kw trenutno koliko sam vidio. Imam oko 20-25 kw proizvodnje dnevno sad kad su najsunčaniji dani.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Da bi dobio max snagu koliko je napisano za panel,
isti bi trebao stajati pod 90° u odnosu na upadne zrake sunca,
a to je rijetko ili nikad ako su paneli fiksno pstavljeni.
Da bi se maximalno iskoristio panel treba pratiti sunce po azimutu i po elevaciji.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

bing01 je napisao/la:Koliko 3,5 kw panela može fati trenutno snagu? Meni nije nikada prešlo 3 kw trenutno koliko sam vidio. Imam oko 20-25 kw proizvodnje dnevno sad kad su najsunčaniji dani.
To je odlično, najveću snagu možeš vidjeti za sunčanog dana dok još nisu prevelike temperature, tamo negdje u svibnju, poslije snaga pada zbog visokih temperatura.
max

Post Postao/la max »

OldDog je napisao/la:Da bi dobio max snagu koliko je napisano za panel,
isti bi trebao stajati pod 90° u odnosu na upadne zrake sunca,
a to je rijetko ili nikad ako su paneli fiksno pstavljeni.
Da bi se maximalno iskoristio panel treba pratiti sunce po azimutu i po elevaciji.
Solar tracker u današnje vrijeme definitivno neisplativo. U zimskim mjesecima osjetno povećanje energije s obzirom na fiksno montirane PV, no u zimskom periodu rijetki sunčani dani i dan kratko traje. Više se smanjuje zračenje sunca s obzirom na masu zraka u zimi. Sunce u zimi kod nas u zenitu ima visinu ni 25°. Tako radijacija koja je u ljetnom periodu nekih 1kW/m2 pada zbog atmosfere (kuta) ispod 760W/m2 . Uglavnom bolje staviti 25% više panela nego instalirati (pre)skupi solar tracker

PS PV moduli se mjere u laboratorijskim idealnim uvjetima pa su dobrano bolji nego na terenu.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

stjepan je napisao/la:Trenutno je u zraku hrpa prašine. Baš mi je jučer palo na pamet da bi ona mogla smanjiti proizvodnju. No kako sam lijen, nisam pratio prije pa nemam sa čime usporediti. Ima netko tko to prati da je primjetio kakav negativan efekt?
Mislim, gledajući samo po autu, prašine definitivno ima. Auto mi izgleda kao da je netko lopatu pijeska bacio na njega, mora nešto biti i na panelima....
Da ne bi bilo da sam baš skroz lijen...

slika

Nakon slikanja uzeo šmrk i oprao sa krpom.
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”