Kočničari razvoja

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
Brankovski

Post Postao/la Brankovski »

Fino,puno projekta i na svima se napreduje :)
Trebalo bi takvih jedno bar 100 ko Rimac da se probude pospani hrvati :)
suky-st

Post Postao/la suky-st »

Ali i imamo velike kočničare razvoja (vlada + glupi zakoni)
Brankovski

suky-st je napisao/la:Ali i imamo velike kočničare razvoja (vlada + glupi zakoni)
Da kočnićari! Saboteri :x
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

Al imamo i šetnje iz krajnosti u krajnost,od super jurilice do bicikla :?
Sve nekakve bjesne cifre, zašto nitko ne radi na nečem normalnom ??
Brankovski

Pa imaš Artas :)
r005w3lt

Post Postao/la r005w3lt »

bmwcabrio je napisao/la:Al imamo i šetnje iz krajnosti u krajnost,od super jurilice do bicikla :?
Stvar je vrlo jednostavna. Da bi netko proizvodio nešto "normalno" mora imati dobru tvornicu. Za superautomobil, netreba.
Večinu dijelova za superautomobil će odraditi kooperanti, a ono malo što ostane, može se srediti ručno unutar nekog "skladišta/ primitivne radione"

Složiti "ručno" jedan automobil godišnje, nije nikakav problem, složiti 100komada ej praktički nemoguće.

A da bi se napravila jedna tvornica, u to treba uložiti puuno novca, puno više nego ijedan privatnik može isfinacirati.

U takav neki projekt, bi trebala se uključiti država, s nekim značajnim sredstvima. Pogledajte kako su ameri to odradili sa Teslom...
ZEN
Kontakt:

Post Postao/la ZEN »

Ranih 90ih, jedan lamborgini je proizvodio svega 30ak automobila godišnje. Manufakture su jedno, velike serije sasvim nešt drugo.
r005w3lt

ZEN je napisao/la:Ranih 90ih, jedan lamborgini je proizvodio svega 30ak automobila godišnje. Manufakture su jedno, velike serije sasvim nešt drugo.
Pa upravo to i pričam, da bi se isplatilo proizvoditi nešto, moraš proizvoditi puno. Osim naravno ako to nešto nije skupo i vanserijski proizvod, koji je netko spreman jako puno platiti.

Recimo jedan superautomobil, ako je kompletan proizvodni proces za njega koštao 280000€ (govrim brojke bzvz) i ako je na njemu radilo 20 ljudi, komotno se može prodati za 350 000€, i što je ok cijena za jedan auto, i taman da se na godinu dana plate radnici, i da se bude u plusu. A ako ti radiš automobile od 15ak tisuća €, marže su ti jaako male, i zbog toga ti treba jako puno prodanih primjeraka, i opet moraš cijenu spustiti minimalno moguće. DOk recimo za superautomobil, ako digneš 10-20 tisuća, nikome nije bitno, jer onaj tko bi dao 350000, dat će sigurno i 360000....
schumacher

Post Postao/la schumacher »

Cijena po kojoj generalni uvoznik dobije automobil je upola manja od prodajne.
r005w3lt

schumacher je napisao/la:Cijena po kojoj generalni uvoznik dobije automobil je upola manja od prodajne.
MA rekao sam da su brojke bzvz, bitan je kontkest. Marža koja se dobije na jednom superautomobilu, je otprilike kao ukupna cijena 5 "normalnih" gradskih automobila...
r005w3lt

bmwcabrio je napisao/la: sve je to ok ali kakve mi imamo koristi od takvih poduzetnika?
nikakve,još i troškove ako netko takav pokupi poticaje iz proračuna kojega punimo mi obični" a da bi se nešto napravilo za nas ili barem pokušalo nema šanse.
jedina korist što se zaposli nekoliko ljudi a ovo sve drugo samo možemo gledati.

Oni koji mogu rade za sebe, oni koji ne misle tako, uglavnom nemaju dovoljno da naprave razliku...
CroDriver

Post Postao/la CroDriver »

r005w3lt je napisao/la:
bmwcabrio je napisao/la: sve je to ok ali kakve mi imamo koristi od takvih poduzetnika?
nikakve,još i troškove ako netko takav pokupi poticaje iz proračuna kojega punimo mi obični" a da bi se nešto napravilo za nas ili barem pokušalo nema šanse.
jedina korist što se zaposli nekoliko ljudi a ovo sve drugo samo možemo gledati.

Oni koji mogu rade za sebe, oni koji ne misle tako, uglavnom nemaju dovoljno da naprave razliku...
Ne vidim točan kontekst ovog prvog quote-a ali ako je u kontekstu u kojem mislim da jest - je to totalna glupost.

Mi smo dosegli maksimum poticaja koji možemo unutar 3 godine - što je nekakvih 100.000 € bespovratnih sredstava. Dakle sad se godinu dana ne možemo više javljati na te natječaje.

Taj iznos samo kroz doprinose na plaće vratimo u par mjeseci. Dakle debelo više koristi proračun ima od nas nego mi od njega. Plus što sve prihode stvaramo izvozom - dake ne radi se o pretakanju iz šupljeg u prazno nego stvarano potpuno novu vrijednost za zemlju. Da ne spominjem kvalitetna radna mjesta, generiranje znanja, promocija zemlje, tehnička kultura...

Po ovoj teoriji je Ferrari sa 2,5 miljardi Eura prihoda totalno irelevantan za Italiju - jer proizvodi nešto što je dostupno "samo šeicima". Isto tako možemo reći da je i Končar nebitan - (zajedno sa stotinu radnih mjesta) jer eto, baba s placa ne može kupiti njihove transformatore... :roll:
r005w3lt

CroDriver je napisao/la:
r005w3lt je napisao/la:

Ne vidim točan kontekst ovog prvog quote-a ali ako je u kontekstu u kojem mislim da jest - je to totalna glupost.

Mi smo dosegli maksimum poticaja koji možemo unutar 3 godine - što je nekakvih 100.000 € bespovratnih sredstava. Dakle sad se godinu dana ne možemo više javljati na te natječaje.

Taj iznos samo kroz doprinose na plaće vratimo u par mjeseci. Dakle debelo više koristi proračun ima od nas nego mi od njega. Plus što sve prihode stvaramo izvozom - dake ne radi se o pretakanju iz šupljeg u prazno nego stvarano potpuno novu vrijednost za zemlju. Da ne spominjem kvalitetna radna mjesta, generiranje znanja, promocija zemlje, tehnička kultura...

Po ovoj teoriji je Ferrari sa 2,5 miljardi Eura prihoda totalno irelevantan za Italiju - jer proizvodi nešto što je dostupno "samo šeicima". Isto tako možemo reći da je i Končar nebitan - (zajedno sa stotinu radnih mjesta) jer eto, baba s placa ne može kupiti njihove transformatore... :roll:
Ok, prije nego ovo eskalira, da pojasnim što sam htjeo reći. Nisam mislio na tebe, znam otprilike kakvo je stranje u državi, za nekoga tko želi početi, ono što sam ja mislio, jest neki veliki kapital. Dakle da se recimo država uključi u tako nešto. Svake godine toliko se novaca ulaže u bespotrebne stvari,
Recimo, ovaj najjnoviji prijemer, uloženo je 265 milijuna kuna u nove automobile za državne slubenike. Da je samo pola te cifre uloženo recimo u izgradnju tvornice, i njen početni kapital, taj novac bi bio višestruko bolje iskorišten. Vi kažete da ste iskoristiti maximum, što je recimo nekakvih i mil kuna (karikiram) dok recimo, cijena dva automobile, koja su oni napravili, je puno veća nego svi poticaji koje ste vi dobili.
U teoriji, da su usložili sve novce u jednu taku tvornicu (znanje imamo, radnika viška imamo) kroz 3-4 godine, mogli su praktički besplatno dobivati države automobile, barem velik broj njih.

Pri tome su ovi automobili samo malena kapljica u moru bespotrenih državnih rashoda.

Pogledajte recimo ameriku, i koliko su novca oni dali Tesli, pa onda pogledajte koliko je naša država, uspjela dati vama. Znam da smo manja država, manje tržište, ali upravo smo izašli na jedno od največih otvorenih tržišta na svijetu, i ne iskoristiti tako nešto, po meni graniči sa ludošću.

Svaka čast tebi što još pokušavaš ovdje nešto ostvariti, ali u bilo kojoj drugoj zemlji eu-u, imao bi strašno bolje uvjete nego ovdje...
bmwcabrio

CroDriver je napisao/la:
r005w3lt je napisao/la:

nisam uopće mislio ništa loše koliko sam se krivo izrazio, toliko ste daleko došli,razvili vrhunske komponente,stvar radi u najtežim uvjetima,sve je dokazano , ali žao mi je da nitko kod nas neće pokušati sa običnim glupim malim automobilom :?
bmwcabrio

r005w3lt je napisao/la:
bmwcabrio je napisao/la:Al imamo i šetnje iz krajnosti u krajnost,od super jurilice do bicikla :?
Stvar je vrlo jednostavna. Da bi netko proizvodio nešto "normalno" mora imati dobru tvornicu. Za superautomobil, netreba.
da bi netko proizvodio nešto "normalno" ne mora imati tvornicu, treba jednostavno početi ,proizvesti zanimljiv pokazni primjerak a sve ostalo krenut će redosljedom.
u tom slučaju bi možda i država bila susretljivija.
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”