Hidroelektrane

Male hidroelektrane
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Hidroelektrane

Post Postao/la Ogi »

Tako dugo nitko nije otvorio prvu temu u ovoj rubrici..
Da li je moguce da male privatne hidro elektrane nisu zanimljive.. :o

http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=akt ... =20060519a
VladoK

Re: Hidroelektrane

Post Postao/la VladoK »

e-vozila je napisao/la:Tako dugo nitko nije otvorio prvu temu u ovoj rubrici..
Da li je moguce da male privatne hidro elektrane nisu zanimljive.. :o

http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=akt ... =20060519a
Samo kratak osvrt.
Negdje sam to pročitao prije više godina. Bilo je pokušaja s izgradnjom privatnih hidroelektrana na ovim prostorima, ali su ljudi odustali zbog odrednica i postavki "monopolista". Ukoliko bi višak svoje proizvedene električne energije i htjeli predati u "sistem" ispadalo je da ne bi pritom to dobili plaćeno, nego skoro da bi još i oni trebali platiti, samo zato da višak struje predaju.
Možda sam malo previše pojednostavio problem, ali to bi bio rezime pokušaja suradnje s ostatkom "branše" na našim prostorima.
Ljudi rađe odustaše od takvoga posla.
Čubi
Kontakt:

Post Postao/la Čubi »

Nije problem u tehnici i pameti nego u birokraciji :placko:
VladoK

Post Postao/la VladoK »

Čubi je napisao/la:Nije problem u tehnici i pameti nego u birokraciji :placko:
:ljut:
Zadnja izmjena: VladoK, dana/u 27 vel 2007, 22:42, ukupno mijenjano 1 put.
Čubi
Kontakt:

Post Postao/la Čubi »

:ozid:
Prof. Baltazar

Post Postao/la Prof. Baltazar »

VladoK je napisao/la:Možda sam malo previše pojednostavio problem, ali to bi bio rezime pokušaja suradnje s ostatkom "branše" na našim prostorima.
Rekao bih da je to jedna od stvari na koju ce trebati dobro paziti prilikom prodaje HEP-a strancima jos poznate kao privatizacije. Ako se ljudi koje problematika zanima ne zaloze, dogodit ce nam se tajni prodajni ugovori, 20%-tni upravljacki paketi, desetljetni povlasteni uvjeti rada i mnoge druge lijepe stvari koje su nam se npr. dogodile s HT-om...uvjete samostalne proizvodnje i prodaje energije mogli bi biti samo tezi. Dakle, paznja!
VladoK

Post Postao/la VladoK »

Prof. Baltazar je napisao/la:
VladoK je napisao/la:Možda sam malo previše pojednostavio problem, ali to bi bio rezime pokušaja suradnje s ostatkom "branše" na našim prostorima.
Rekao bih da je to jedna od stvari na koju ce trebati dobro paziti prilikom prodaje HEP-a strancima jos poznate kao privatizacije. Ako se ljudi koje problematika zanima ne zaloze, dogodit ce nam se tajni prodajni ugovori, 20%-tni upravljacki paketi, desetljetni povlasteni uvjeti rada i mnoge druge lijepe stvari koje su nam se npr. dogodile s HT-om...uvjete samostalne proizvodnje i prodaje energije mogli bi biti samo tezi. Dakle, paznja!
Tak je to profesore kad imamo državu kakvu nismo htjeli.
Da se ne bi krivo razumijeli: samostalna HR - apsolutno DA, ali pravedna, poštena, perspektivna, socijalna, jednaka u pravima i obvezama, bez mafije u svakoj pori, boljih i pravednijih plaća, manjih guljenja kože građana.
Prof. Baltazar

Post Postao/la Prof. Baltazar »

VladoK je napisao/la: Tak je to profesore kad imamo državu kakvu nismo htjeli.
Da se ne bi krivo razumijeli: samostalna HR - apsolutno DA, ali pravedna, poštena, perspektivna, socijalna, jednaka u pravima i obvezama, bez mafije u svakoj pori, boljih i pravednijih plaća, manjih guljenja kože građana.
Ni steta u Cernobilskoj okolini nije nepopravljiva, a situacija u nasem drustvu. Rijesit ce se i korupcija i sveprisutnost politike i golema administracija...samo treba bit ljudi koji su svjesni problema i ne propustaju priliku da to kazu. ;)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Prof. Baltazar je napisao/la:Ni steta u Cernobilskoj okolini nije nepopravljiva
I za one koji su ozraceni? :x
Neno

Post Postao/la Neno »

Pa mislim da ne bi trebalo uspoređivati male hidroelektrane i atomske centrale. Koliko god da ima tih malih pogona to je zanemarivo u ukupnoj proizvodnji el.energije. Također energetska neovisnost jedne zemlje ne može se temeljiti na takvim malim pogonima bez obzira na vrstu- hidroelektrane, vjetrene...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

windman
Kontakt:

Post Postao/la windman »

Evo kod mene u Pagu imas most koji spaja more sa nekoliko nazovimo to jezera i solanskim bazenima. http://sabalic.filip.googlepages.com/bazeni tu vidi koliko mora svaki dan prođe kroz otvor širok 2*5m i dubok 3.5m.

[/img]
windman
Kontakt:

Post Postao/la windman »

Vidio sam da su u starim solanam napravili malu vjetrenjaču koja je pumpala vodu u veliki bazeni tako na nekoliko razina, bi li se tako što moglo napravit ali da se nakon nekoliko dana iz tog bazena pusti voda u turbinu?? :?
inch

Post Postao/la inch »

windman je napisao/la:Vidio sam da su u starim solanam napravili malu vjetrenjaču koja je pumpala vodu u veliki bazeni tako na nekoliko razina, bi li se tako što moglo napravit ali da se nakon nekoliko dana iz tog bazena pusti voda u turbinu?? :?
zamisli da velike vjetrenjače prempumpavaju more u neki zaljev koji ima branu - to bi po meni bilo najbolje skladištenje energije, tako bi se dali iskoristiti i oni jači vjetrovi ili slabiji, koje elektromreža nemože u sebe primiti.
windman
Kontakt:

Post Postao/la windman »

Zanm da ovo nije hidroelektrana ali proizvodi energiju iz vode. Jeste li vidjeli one generatore koje jedrilice vuku za sobom kad jedre?? Izgledaju kao torpeda imaju na kraju propelu i vuce ih se sajlom ili kablom? Bi li se to moglo staviti u rijeku?
Odgovori

Natrag na “Hidroelektrane”