mikro kogeneracija

Ostali dijelovi
josip024

mikro kogeneracija

Post Postao/la josip024 »

da li se netko susreo ili zna nekoga tko ima sustav mikro kogeneracije.
pošto radimo gijanja a do sada je bila plinska peć koju ne znam tko bi napojio razmišlajmo o svemu.

vidio i pročitao da postoje mikro kogeneracije na plin ali slabo informacija.
pošto preseljenje ide tek na jesen ili na jesen 2023 imamo još vremena a ta opcija mi se čini zanimljiva. preko ljeta paneli preko zime struja iz plinskog centralnog.

kako stvari stoje energenti odoše u nebo ako se ne uklopimo u to jedino nam preostaje krasti drva :D
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Ukoliko su rate za plin prevelike problem je na drugom mjestu; izolacija, izolacija i opet izolacija :D Poraditi na tome a poslije je svejedno sa ćim se griješ jer su cijene energenata po kWh tu negdje, jednu godinu neki malo odskoči ali se drugu sve promijeni i tako hopa cupa. Ne isplati se mijenjati energent. Kogeneracija je naravno uvijek interesantna kod sistema gdje imaš velikih gubitaka. Kod plinskog grijanja to nije slućaj jer moderni kondenzacijski kotlovi imaju 108% iskoristivost pa se tu vidi da nema nikakve mogućnosti kogeneracije.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Svojedobno sam proucavao off-grid sustave sa npr. diesel generatorom struje i rekuperacijom viska topline - ne znam za ovako nesto, kako bi to tocno trebalo raditi?

Brijem da je za grijanje i toplu vodu najbolje solari + toplinska pumpa, pa iz mreze posudis koliko fali. Pa se onda moze jos optimizirati dodavanjem jos solarnih panela, baterijama za pohranu viska energije i slicno.

Nekada je vrijedilo da je HEP mreza najeftinija baterija - ako cijene krenu prema gore bome budu jeftiniji akumulatori.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Gec je napisao/la:Ukoliko su rate za plin prevelike problem je na drugom mjestu; izolacija, izolacija i opet izolacija :D
Mda, nisam o tome niti razmisljao na taj nacin jer je to prva stvar koju moras rijesiti - od kada smo na zgradi stavili dodatnu fasadu 8cm stiropora, zimska rata plina je pala na 1/3 a ove zime jos nismo uopce upalili grijanje. Dovoljna je susilica koja je u sredini stana pa sve otvorimo, a radi barem 1x dnevno.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Ništa od solara zimi na kontinentu, najbolje je toplinska pumpa sa puferom, puniš pufer po noćnoj tarifi a po danu trošiš. Jedino je početna investicija velika. Izolacija nema alternative, nekakav danas standard je 10 cm stiropor na zidovima, na zadnjem stropu 30 cm vune, stolarija sa staklima 42mm. Ventilacija sa rekuperacijom. To se griješ za kikiriki (svejedno je na što).
josip024

nemam pojma koliko je rata za grijanje tek smo kupili kuću. puuuno kvadrata ima. na zadnju etažu ide 10cm stirodura i glazura a krov nećemo za sada dirati preskupo je jer bi odmah panele stavljao idealan položaj je i šteta bi bilo ne staviti panele.
stolarija je nova 5 komora troslojno staklo (7komora i troslojno je prevelika razlika u cijeni naspram uštede po mom računu naravno) i fasada je stara od 5cm stiropora na blok 29cm.

za kondenzaciju bi morao novi dimnjak i skupi bojler pa sam računao fasadni bojler umjesto feroli peći a pufer i mikrokogeneraciju za dogrijavanje.

sad me zanimaju dostupne snage/potrošnja i cijenik mikro kogeneracije.
ako sam dobro shvatio to je generator na plin koji toplinu gura u spremnik. sad bi bilo zanimljivo vidjeti kolika je proizvodnja EL enregije i koji je utrošak plina, te samim time koliko bi toplina iz tog sustava zapravo koštala kada se odbije uloženo dobiveno za EL energiju.

wikipedia kaže...
Motori daju snagu od 1kW do 5KW električne i 4kW do 12kW toplinske energije sa stupnjem iskoristivosti iznad 90%. Omogućuju pouzdano i jeftinu proizvodnju energije, no problem je bučan rad motora i skupo održavanje zbog velikog broja pokretnih dijelova.

meni nije jasno zašto se takav sustav ne koristi u vozilima gdje bi bio generator 5-10kw koji bi radio u idealnim uvjetima i dopunjavao baterije po potrebi.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Uzmi kondenzacijski fasadni bojler i to je to. Trenutna cijena plina je 0,266 kn/kWh a struje (skuplja tarifa) preko 1kn/kWh, uz gubitke od 10% nije upitna isplativost takve kogeneracije. Vjerojatno pada na ispitu kada se ubroji cijena opreme i druge stvari koje navodiš, buka, održavanje itd.
josip024

e hvala na info, nisam znao da ma fasadnih kondenzaciskih. tražim iglu a ne vidim slona.

nisu ni tako skupi, problem grijanja riješen.

hvala još jednom
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Što je sa efikasnošću toplinskih pumpi? Zar one ne ponište razliku cijene u energentu? I Kako smo duže u EU, zar neće i cijene (dugoročno) početi sve češće i češće biti mijenjane po tržišnim načelima, što bi značilo da će i energenti biti tu negdje po cijeni za kw?
Nekako mi plin ne izgleda kao najbolje rješenje dugoročno...
Nisam radio matematiku, pa je moguće da me osjećaj vara. A i tu je mogućnost vlastitog generiranja samog energenta i ne ovisnost o trećoj strani.
K tome, pumpe i hlade i griju, za razliku od bojlera.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Zadnjih 30 godina se govori o izjednačavanju cijena energenata :D
Da li plin ima budučnost treba pitati švabe, pogasili su nuklearke a sa rusima dogovorili Sjeverni Tok za opskrbu plinom :shock:
TP ponište razliku u cijeni ali ima drugih problema, skupe su, bučne, ukoliko želiš grijanje i hlađenje preko njih onda moraš ići na puhalice a to puše i diže prašinu. FN paneli za struju a plin za grijanje tko ima mogućnosti, to će biti dugo dobitne kombinacije. Na otocima i priobalju treba iskoristiti solare za sve i TP naravno.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Mislim da ulazak u EU i utjecaj EU-a i te kako treba uzeti u obzir. K tome, i dugovanja države i ulazak u eurozonu.
Manevarske sposobnosti svakako će biti sve manje i manje.

K tome, kad uzmeš efikasnost toplinskih pumpi, mogućnost proizvodnje struje bilo gdje i bilo kada....ne znam....meni plin uopće ne izgleda kao dugoročno dobar odabir.

Evo baš čitam, kažu da bi plin mogao poskupiti i do 40% (a tržišno gledajući, trebalo bi ići 3x).
munjeni

Post Postao/la munjeni »

''... sa rusima dogovorili Sjeverni Tok za opskrbu plinom.''

Sa Rusima je svaki dogovor upitan i kratkoročan.
Mi zagorci smo naučeni osigurati se sa 3 strane a ne ovisiti samo o jednome.
riba

Post Postao/la riba »

Kako šljaka podno hlađenje, jel im tko iskustva?
papicdu1

Post Postao/la papicdu1 »

Gec je napisao/la:Uzmi kondenzacijski fasadni bojler i to je to. Trenutna cijena plina je 0,266 kn/kWh a struje (skuplja tarifa) preko 1kn/kWh, uz gubitke od 10% nije upitna isplativost takve kogeneracije. Vjerojatno pada na ispitu kada se ubroji cijena opreme i druge stvari koje navodiš, buka, održavanje itd.
što kažu dimnjačari na fasadni bojler, moraju odobriti ili kako to ide?Sad imam kombi bojler na dimnjak
sad vidim ,forumaš ima svoju kuću, a kako je za objekt sa više stanova?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

riba je napisao/la:Kako šljaka podno hlađenje, jel im tko iskustva?
Nemam osobnog iskustva. Čitao sam nešto malo o tome. Prva stvar koja mi pada na pamet je da je to isto kao i stropno grijanje. Jednostavno, kriva podloga.
Pod je za grijanje dobar, jer toplina ide prema gore. Za hlađenje bi zbog toga bio bolji strop nego pod.
Dodatno, želiš li po ljeti hodati bos po podlozi koja je dovoljno hladna da rashladi zrak? To mi ne izgleda baš ugodno. Osim hladne podloge za hodanje, tu je i kondezacija. Po ljeti kad je vani najogavnije, kad je sparina, malo ako otvoriš bilo šta, vrata, prozor...eto vlage po podu.

Gledam baš svoju klimu. Kad ju stavim na automatiku na hlađenje, onda digne "pera" prema gore, i puše hladni zrak što više može, kako bi "pao" kad ga pogura topli zrak. Isto tako, kad grije na automatiku, "pera" pomakne maksimalno prema dolje, kako bi zrak ostao nisko što je duže moguće.

Podno hlađenje mi je nekako skroz "obrnuti" koncept, no moguće da me moja logika u ovom slučaju vara jer nemam dovoljno iskustva.
Odgovori

Natrag na “Ostalo”