Motori električne bušilice

Pametni radni strojevi
viktor_13
Kontakt:

Motori električne bušilice

Post Postao/la viktor_13 »

Ljudi imam kod kuće metabo bušilicu koja se kopča na gradsku mrežu i dali je moguće da ona radi na istosmjernoj struji.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Stavis pretvarac 12DC/220AC 600W i deri
viktor_13
Kontakt:

EV nisi me skužio.Ja sam zaključio da bušilica radi na istosmjernoj struji ta što imam 2 prekidača na njoj.Jedan je za namještanje da se bušilica vrti brzo i sporo(preko zupčanika),a drugi je za smjer okretanja glave bušilice.Zaključio sam po tome jer kada ja zavrtim bušilicu i pustim prekidač i prebacim onaj prekidač za smjer okretanja glave bušilica se vrti u tom smjeru kako sam je ostavio,i onda kad stane stisnem prekidač i bušilica se počne vrtiti u drugom smjeru.Po tome sam ja zaključio da ona radi na istosmjernoj struji jer sa izmjeničnom strujom motor se vrti uvijek u jednom smjeru ma kako ga ti kopčao.
Oldtimer

Post Postao/la Oldtimer »

viktor_13 je napisao/la:EV nisi me skužio.
Tako si postavio pitanje;)
viktor_13 je napisao/la:Po tome sam ja zaključio da ona radi na istosmjernoj struji jer sa izmjeničnom strujom motor se vrti uvijek u jednom smjeru ma kako ga ti kopčao.
Malo si konfuzan zar ne? :? Inace METABO je marka (BRAND) a to nam ne govori o kakvoj se METABO busilici radi.
Posto su pravi strucnjaci na vikendu da ti ja odgovorim: Ako si busilicu ustekao njenim origigi utikacem
na 220 V izmjenicne struje onda ta busilica radi na izmjenicnu struju. Ako ta busilica kao vecina njih
ima UNIVERZALNI SERIJSKI MOTOR , tj.bez permanentnih magneta onda joj je svejedno da li dobiva
izmjenicnu ili istosmjernu struju. Okretanje pravca rotacije odredjuje se prekidacima koji to reguliraju
unutar samog motora zamjenom prikljucaka na statorskim elektromagnetima.
Moj savjet: ne petljaj sa strujom dok god ne naucis barem neke osnove o njoj. Da ne bi bilo "vatre"
ili sto je jos puno vaznije da si kod visih napona ne ugrozis mladi zivot! :stari:

[/b]
Zadnja izmjena: Oldtimer, dana/u 08 lip 2008, 19:15, ukupno mijenjano 2 puta.
viktor_13
Kontakt:

Evo slike te bušilice
slika
Samo što je moja stariji tip ali ima isto 705W.Vidiš ovaj prekidač sa strane,to ti je za brzinu vrtnje,ne vidi se onaj prekidač iznad onoga glavnog prekidača koji određuje smjer vrtnje.Neću ja ništa dirati oko nje jer ona valja i zašto bi nešto prepravljao na njoj.
Oldtimer

viktor_13 je napisao/la:Evo slike te bušilice
Neću ja ništa dirati oko nje jer ona valja i zašto bi nešto prepravljao na njoj.
To je odlicna busilica za sitnije radove u kuci i na terenu a jednako je kvalitetna kao da je marke BOSCH ili AEG.
Nacin mjenjanja smjera rotacije kod ove busilice je jednak kao i kod 99% slicnih rucnih busilica.
I ovdje se radi o univerzalnom serijskom motoru koji radi na izmjenicnu ali i na istosmjernu struju.
No kako je nasa kucna mreza 220 V izmjenicna ... :busi:
Prikljuci to na autoakumulator (to nije opasno) pa vidi koliko se brzo vrti :alien:
Ili bolje ne :zastava:
Zadnja izmjena: Oldtimer, dana/u 08 lip 2008, 19:00, ukupno mijenjano 1 put.
Čubi
Kontakt:

Re: Metabo bušilica

Post Postao/la Čubi »

viktor_13 je napisao/la:Ljudi imam kod kuće metabo bušilicu koja se kopča na gradsku mrežu i dali je moguće da ona radi na istosmjernoj struji.
Pitanje postavi konkretnije. Što želiš raditi s tom bušilicom i na što je želiš spojiti. Vjerujem da ćeš na precizno postavljeno pitanje dobiti precizan i koristan odgovor! :)
viktor_13
Kontakt:

Oldtimer mene zbunjuje kako izmjenični motori kada onu njihovu utičnicu ukopčaš u šteker oni vrte u jednu stranu,i kada tu utičnicu okreneš u drugu stranu ponovo vrti u istu stranu,a kada na motoru promijeniš polove on vrti u kontra stranu.Može li mi netko objasniti zašto je to tako
Oldtimer

viktor_13 je napisao/la: Oldtimer mene zbunjuje kako izmjenični motori.. a kada na motoru promijeniš polove
Procitaj u moja dva posta one dijelove koje sam sad oznacio crvenom bojom. TO NIJE izmjenicni motor.
Ne mjenjas polove na motoru nego mjenjas polove u motoru t.j. polove na statoru tog motora.
Ak ima vremena i strpljenja (znanja ima na pretek) nek ti ostatak strucno i pedagoski objasni Tata Cubi. Z :palac:

Cubiii :vrag: gdje siii?:plazi:
Zadnja izmjena: Oldtimer, dana/u 08 lip 2008, 19:25, ukupno mijenjano 1 put.
Čubi
Kontakt:

Post Postao/la Čubi »

viktor_13 je napisao/la:Oldtimer mene zbunjuje kako izmjenični motori kada onu njihovu utičnicu ukopčaš u šteker oni vrte u jednu stranu,i kada tu utičnicu okreneš u drugu stranu ponovo vrti u istu stranu,a kada na motoru promijeniš polove on vrti u kontra stranu.Može li mi netko objasniti zašto je to tako
To si nešto krivo zaključio. No, idemo redom:

1. električne bušilice tvog tipa (ručne) koriste serijski motor, što znači da su mu namotaji rotora i statora spojeni u seriju. Kakav god polaritet napona priključiš na takav motor, vrtiti će se u istom smjeru. Promjena smjera moguća je jedino ako se promijeni smjer struje u rotoru u odnosu na stator, što praktično znači da treba zamijeniti polove ILI rotora ILI statora. To je riješeno sklopkom, najčešće u sklopu regulatora brzine.

2. regulacija broja okretaja kod takvih bušilica izvedena je tiristorskim regulatorom i taj regulator radi SAMO na izmjeničnom napajanju.

Dakle, bušilicu možeš spojiti na istosmjerni napon i motor će raditi, ali ne i regulacija - jednom kada se pokretne motor će se vrtiti maksimalnom brzinom.
Oldtimer

Čubi je napisao/la:
viktor_13 je napisao/la:Oldtimer mene zbunjuje
To si nešto krivo zaključio. No, idemo redom:
A brz si, svaka ti d... cast ;)
starnet

Post Postao/la starnet »

viktor_13 je napisao/la:EV nisi me skužio.Ja sam zaključio da bušilica radi na istosmjernoj struji ta što imam 2 prekidača na njoj.Jedan je za namještanje da se bušilica vrti brzo i sporo(preko zupčanika),a drugi je za smjer okretanja glave bušilice.Zaključio sam po tome jer kada ja zavrtim bušilicu i pustim prekidač i prebacim onaj prekidač za smjer okretanja glave bušilica se vrti u tom smjeru kako sam je ostavio,i onda kad stane stisnem prekidač i bušilica se počne vrtiti u drugom smjeru.Po tome sam ja zaključio da ona radi na istosmjernoj struji jer sa izmjeničnom strujom motor se vrti uvijek u jednom smjeru ma kako ga ti kopčao.
EL ručne bušilice imaju univerzalni kolektorski motor i svejedno je na koju vrstu struje ćeš je priključiti,jedino napon treba biti skoro upola
manji ako je priključiš na istosmjernu struju.preko pretvarača na
izmjeničnu j doduše puno elegantnije jer se može koristiti vrlo efikasan i jeftin regulator broja okretaja s triacom.
ZA PROMJENU SMJERA VRTNJE NIJ KOD ISOSMJERNE STRUJEnije KDOVOLNO PROMJENITI POLARITET već treba promjenitiredosljed priklučaka statora n rotor pomoću preklopke ili releja.
viktor_13
Kontakt:

Upravo sam razmišljao o onom kaj mi je oldi rekao kod mjenjanja smjera izmjeničnih motora.
Evo ja sam napravio nekakvu shemu kako promjeniti smjer na izmjeničnom motoru.Da li shema valja?
http://img156.imageshack.us/img156/6766/bezimenaao7.png
Pero

Post Postao/la Pero »

Koliko sam uspio desifrirati tvoju shemu, shvatio si kako se mijenja smjer vrtnje motora.
viktor_13
Kontakt:

Pero je napisao/la:Koliko sam uspio desifrirati tvoju shemu, shvatio si kako se mijenja smjer vrtnje motora.
Da ja mislim da se tako mjenja smjer izmjeničnog motora!Znači dobro sam skužio?
Odgovori

Natrag na “Ostali roboti i radni strojevi”