45kW DIY BLDC

Električni motori i generatori
Odgovori
Caca
Kontakt:

45kW DIY BLDC

Post Postao/la Caca »

Vjerujem da bi se ovdje skupila ekipa koja bi mogla realizirati ovako nešto.

slika

slika

slika

slika

slika

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2LNfDI3QUpQ" frameborder="0"></iframe>

http://www.masinaelectrica.com/tag/brus ... tor-build/
riba

Post Postao/la riba »

Izgleda dobro! :) Ali nažalost prevelik erpm, pa ne može raditi s puno kontrolera.
dred

Post Postao/la dred »

Caca, svaka čast! Puno truda, znanja i utrošenog vremena prikazano ukratko!

Nadam se da imaš ideju gdje ugraditi makinu?!

:respekt: :respekt: :respekt:
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

Ma dalo bi se svašta napravit, al da se mene pita , bolje bi bilo da je širi motor s barem duplo manje zavoja.
Vjerujem da bi se kontroler mogao napravit... Treba složit 3 grupe mosfeta s diodama i kondenzatorima, to je ključno , i onda isprogramirat kontroler "npr arduino" da pali mosfete kako treba da dobiješ trofaznu struju..
Naravno, treba nešto znanja, rastavit modelarski brushles regler , proučit i primjenit samo na veliki... ne vjerujem da je neka znanstvena fantastika...
Problema bi naravno bilo... treba to sve testirat... sprobavat , u prijevodu treba jako puno vremena ;) ... Volje se još nađe :)

A CNC tokarilica radi čuda . Imam jednu u pripremi :palac:
opet treba vremena... Još me 3d printer čeka da završim ...
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Mozes koristiti arduino hardware (atmega328=8MHz), preporucam nesto brze (teensy/ARM >50Mhz), ali ne preporucam koristiti arduino jezik niti C, vec kao Pero moras ici na assembler (ili izvedenicu ima nacina) jer u normalnim primjerima jitter i kasnjenja, preklapanja su grozna (na razini par milisekundi u slucaju una, neprihvatljivo), ja sam sa obicnim unom isao na port manipulation koristeci bitmaske, preklapanja i timing je rock solid bez jittera koliko mogu sa skopom vidjet (par ns)...
BB

Post Postao/la BB »

zega je napisao/la:Mozes koristiti arduino hardware (atmega328=8MHz), preporucam nesto brze (teensy/ARM >50Mhz), ali ne preporucam koristiti arduino jezik niti C, vec kao Pero moras ici na assembler (ili izvedenicu ima nacina) jer u normalnim primjerima jitter i kasnjenja, preklapanja su grozna (na razini par milisekundi u slucaju una, neprihvatljivo), ja sam sa obicnim unom isao na port manipulation koristeci bitmaske, preklapanja i timing je rock solid bez jittera koliko mogu sa skopom vidjet (par ns)...
što će reći, ako nisi na nivou Zege i Pere (koji zna ali nema vremena), ne barkaj ništa nego uzmi original :D
Pero

Post Postao/la Pero »

Moj je plan koristiti dsPIC30F30x1 i to na brzini minimalno 100MIPSa.
Nije da se mora pisati firmware u assembleru, ali je bitno da procesor ima potrebni hardware za trofazni H most, što znači da mora imati za svaku fazu dva komplementarna PWM izlaza s mogućnošću namještanja kašnjenja unutar 100ns. S druge strane, treba imati i A/D konverter sa barem tri sample&hold pojačala radi mjerenja analognih veličina u točno određenom trenutku (detekcije kratkog spoja, digitalno filtriranje špica itd...

Problem je da treba imati PWM regulaciju na svih 6 izlaza, a pored toga ta frekvencija modulacije mora biti dovoljno visoka (min. 16kHz)...

Može se to naptraviti i sporijim procesorom, naročito ako se PWM modulacija izbaci iz njega, ali tada hardware postaje itekako složen...

Primjera radi, nije problem složiti sinusni inverter i bez procesora, uz korištenje dva SG3525 i sinunog oscilatora, ali je sklop izuzetno složen te isto tako veoma težak za podešavanje i veoma osjetljiv na kvarove...
Procesor ne košta puno, dsPIC na 120MHz u 40pinskom kućištu košta 50tak kuna, a drastično pojednostavljuje hardware...

Svima (koje zanima ta tema) preporučam da malo potraže "motor control" na Microchipovom siteu (www.microchip.com).
Na tom siteu ima puno primjera kako kontrolirati BLDC motor, ali i primjera za ACIM itd...
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Da se to sa arduinom za vecinu koda ali kriticne dijelove preporucam pisati kao sto rekoh assemby,
preporucam citanje:
http://tronixstuff.com/2011/10/22/tutor ... ipulation/
A delikatna kasnjenja se daju implentirati sa nop (jedan clock cycle, u slucaju teensy3.1 to je 10ns)...
Osim toga teensy (freescale ARM MK20DX256VLH7) ima ADC 16bit koji moze natjerati skoro (ne bas) 1Msps...
https://www.pjrc.com/teensy/teensy31.html#specs
schwabarian

Post Postao/la schwabarian »

Pozdrav svima.
Ako se može napraviti motor u DIY izvedbi, onda može i kontroler. Evo jedan zanimljiv kontroler za samogradnju: http://www.instructables.com/id/200kW-A ... ctric-Car/
Bio bi idealan za ovakav motor, ali i neki obični industrijski. Taj lik je također objavio i kontroler za istosmerni motor (bio bi možda dobar za Radu) : http://www.instructables.com/id/Homemad ... /?ALLSTEPS
Za razliku od Tumanko invertera, (http://sourceforge.net/projects/tumanako/) ovaj sa instructablesa od 200 W bi bio puno jednostavniji i jeftiniji za izradu. Ima većinu komponenata u dil izvedbi i procesor po Perinom ukusu :-).
Samo je pitanje kako proći sa takvim komponentama na atestu. Pitaju te za račun motora ili kontrolera a ti im doneseš račun iz željezarije od table lima i 10-ak kila bakrene žice.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Ako se može napraviti motor u DIY izvedbi, onda može i kontroler.

Može se svašta, samo se ne isplati zato jer je 99 % tih stvari već napravljeno i može se kupiti gotovo jeftinije nego sam ići raditi.

Puno se više isplatiti malo progooglati nego ići sam raditi.
Brankovski

Post Postao/la Brankovski »

Ti jednostavno blokiras svaku mogučnost razvoja.
Istina je upravo suprotna. Hrpu komponenata nema na tržištu ili su nikakve.
Svaki dan se susrecem da mi nesto fali. Nema za kupiti neki najobicniji monitor za čelije od 16s pa na gore.
Aj mi nađi kontroler za AC kontroler za motor od 150kw a da nije 10000eura
Čekam skoro godinu dana da se pojavi.
Sa Bms-om slicna stvar. Imao par komada cijena od 500-1200E I nisu bas nesto.
Nek neko napravi neki dobar tester za baterije na primjer. Staviš čeliju I on sve izmjeri.
Ako nisi u praksi onda ti normalno nista be fali.
grrga

Post Postao/la grrga »

Brankovski je napisao/la:Ti jednostavno blokiras svaku mogučnost razvoja.
Istina je upravo suprotna. Hrpu komponenata nema na tržištu ili su nikakve.
Svaki dan se susrecem da mi nesto fali.
:palac:

Dobro zboriš.
riba

Post Postao/la riba »

Da, baš sam se pitao gdje se može kupiti bldc kontroler sa 200 kw cont za koliko toliko razumne pare (a pogotovo jeftinije od ove diy opcije koja je 1000 usd u dijelovima), čak i da nema slabljenje polja.
Odgovori

Natrag na “Motori”