princip je veoma jednostavan

kad se dodaju instrumenti,predfilter,ispiranje,dobavna pumpa malo je kompliciranije

Pero to je teoretska potrebna energija za povratnu osmozu morske vode.Pero je napisao/la:Većina brodova to koriste, naročito tamo di ima puno ljudi (u odnosu na snagu makina)...
Moj ti je savjet da se puno ne zamaraš s automatikom ispiranja sustava, za to ti trebaju samo dva 3W ventila i bujol.
Ono ča je zgodno, dovoljna ti je snaga ~2kW za nekih 3m3/sat pri temperaturi vode 20tak stupnjeva.
Bitno je da friška voda, proizvedena reverznom osmozom, je podosta jeftinija (čak i uz HEPovu struju) od one koju dobijaš iz vodovoda.
Nažalost, prema važećim zakonima u ovoj državi ne smiješ to raditi
da super su jeftini 0,3 litare u minuti od 4000 € pa navišePero je napisao/la:Davore, na jednom prijašnjem brodu sam popravljao jedan takav desalinizator, a na Crnom moru (temperatura vode je bila nekih 14 stupnjeva) smo imali skoro 4m3 na sat s pumpom snage 1.75kW i radnim tlakom od 52bara.
S obzirom da sam morao nadgledati desalinizator punih mjesec dana, uočija sam da u toplijim vodama se dobiva manje jer pri temperaturi mora od 18 stupnjeva smo jedva izvlačili 3m3/sat pri tlaku od 60bara...
Nisam proučavao teoriju, ovo su praktična iskustva. Može biti da sam krivo ocijenio...
Pa ako potrošiš i 2kWh po m3, kolika ti ispada cijena kubika vode?
Svakako puno manje od 12kn, uz uračunatu amortizaciju...
Koliko znam, ima tih uređaja već sastavljenih za kupiti i nisu skupi. Provjeri talijanske sajtove, možda ,ađeš štogod gotovo za dovoljno male pare.
teorija kaže da se čvrste materije bolje rastvaraju u toplijim tečnostima, što se slaže sa tvojom praksom. Vjerovatno na nižim temeraturama je veća zasićenost pa se lakše izdvaja iz vode...Pero je napisao/la:Davore, na jednom prijašnjem brodu sam popravljao jedan takav desalinizator, a na Crnom moru (temperatura vode je bila nekih 14 stupnjeva) smo imali skoro 4m3 na sat s pumpom snage 1.75kW i radnim tlakom od 52bara.
S obzirom da sam morao nadgledati desalinizator punih mjesec dana, uočija sam da u toplijim vodama se dobiva manje jer pri temperaturi mora od 18 stupnjeva smo jedva izvlačili 3m3/sat pri tlaku od 60bara...
Nisam proučavao teoriju, ovo su praktična iskustva. Može biti da sam krivo ocijenio...
Pa ako potrošiš i 2kWh po m3, kolika ti ispada cijena kubika vode?
Svakako puno manje od 12kn, uz uračunatu amortizaciju...
Koliko znam, ima tih uređaja već sastavljenih za kupiti i nisu skupi. Provjeri talijanske sajtove, možda ,ađeš štogod gotovo za dovoljno male pare.
jesam i ja lud kako prije nisam uočija crnom moru. salinity crnog mora je 17‰ (17 gram soli u litri mora)a u oceanu je 35‰ (35 gram soli u litri mora)Pero je napisao/la:Davore, na jednom prijašnjem brodu sam popravljao jedan takav desalinizator, a na Crnom moru (temperatura vode je bila nekih 14 stupnjeva) smo imali skoro 4m3 na sat s pumpom snage 1.75kW i radnim tlakom od 52bara.