Riba preraðuje Celicu 6gen :)

Završene samogradnje i registracije
riba

Riba preraðuje Celicu 6gen :)

Post Postao/la riba »

Pozdrav svima, evo konačno i ja krećem s preradom auta na struju!

Nije mi prva prerada, ali je prvo 100% moja, tako da će neke stvari biti drukčije.

Za početak, auto. Toyota Celica 1997. godište, kupljena u Bjelovaru za 2000€ u pristojnom stanju, motor je loš ali koga briga :D

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Uglavnom auto je odabran prema vlastitom ukusu, i onome što sam si mogao priuštiti, i jako sam zadovoljan kupnjom i odabirom :) Nije pretežak, ima oko 1145 kg po knjižici. Ako netko ima prigovor u stilu da sam trebao kupiti lakši auto, može ga zadržati za sebe :)

Druga stvar, ono što svakoga zanima, su baterije. Kupio sam baterije iz nissan leafa 2012, 10 kwh, 21 modul, 160 V i 60 Ah nominalno. Uzeo sam ih od lika koji se zove linukas, sudjeluje na ES i diyelectriccar forumu, još uvijek prodaje te baterije i možete ih i vi kupiti. Uzeo sam ih jer su jako povoljne, i nisu prevelike ni preteške, negdje između lifepo4 i 18650 su. No koštaju 50% manje od olova.... Za detaljne specifikacije proguglajte.

slika

slika

Kontroler sam planirao uzeto kelly 144V 600 A, no potrefio mi se curtis 1231C 144V 500A za 630$ s poštarinom, pa sam uzeo njega. Trebao bi biti nešto kvalitetniji od kellya i manje ograničavati struju. Ima podesiv limit struje motora, tempo ubrzanja, i to je to. Ima detaljan manual na internetu ako nekoga zanima. Trenutno putuje prema meni.

slika

Vakum pumpa je od audija, uzeo sam sa ebaya za 70 eura, ali sam popratnim stvarima, konektorom, nosačem s gumama, vakum ventilom, cijevima, T komadom, elektronikom (relejima)... Radi kako treba.

Za servo volan ću uzeti el. pumpu od nekog auta, probat ću od astre/zafire.

Klimu ću vjerojatno pustiti, no probat naći kompresor s nekog manjeg auta.

Za grijanje još nisam 100%, vjerojatno vodeno grijanje.

CA sam već nabavio povoljno preko ES.

I sada ono najbitnije, motor. Radi se naravno o legendarnom Rade Končaru za pumpu, no ovaj put na nešto višim okretajima i naponu. Osim toga, motor je sređen na sljedeći način:

- rotor je duboko lakiran i zaštićen, te mu je kolektor potokaren i očišćen
- također, rotor je balansiran do 4500 rpm, podnosi bez ikakvih problema
- ležajevi su najkvalitetniji FAG
- statorski namot je duboko lakiran, omotan dodatnom izolacijom, i opet lakiran
- kućište je plastificirano u narančastu
- s kućišta su maknuti oni glupi nosači (tri dana su me boljele ruke nakon toga)
- urezan širi utor za kajlu, 8 mm, po specifikaciji

Uglavnom motor je debelo podcijenjen, i može dati više od onoga što je deklarirano, samo 72 V i 2200 okretaja ne ništa za taj motor i daleko od punog potencijala.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Motor je izvađen iz auta, i uskoro nosim motor i mjenjač Gecu na spajanje, pa nastavljam s radovima.

slika

slika

slika

Ako imate kakvih pitanja slobodno pitajte na temi, nemojte slati privatne poruke :)

Očekujem OK performanse, ništa ludo, sve što je iznad toga je samo bonus :) Domet 60-90 km ovisi o terenu i brzini.

I PS: da, uspio sam sastaviti motor nazad 8)
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

Bravo , :respekt: :respekt:
Odličan auto za preradu :D
Bilo bi dobro da zamašnjak pricvrstis s prave strane motora, tamo gdje je veći ležaj ;)
Zex

Post Postao/la Zex »

Pratim sa zanimanjem :palac:
schumacher

Post Postao/la schumacher »

Oduvijek sam taj model zvao Pčelica a ova tvoja će stvarno zujati.
Kako to da se nisi odlučio za moderne baterije :D
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Bravo!:palac: Sve 5!
A sada......:popravlja:

P.S.
Mogao si uzeti više baterija. Nie pod mus, ali kasnije svakome porastu apetiti.
svirko

Post Postao/la svirko »

Super, opet imamo malo osvježenja na forumu, ide nešto novo i letvica se ponovno podiže. Pratim sa zanimanjem.....
Sretno sa peradom :respekt:
riba

Post Postao/la riba »

Hvala ljudi! :)
lisicakm je napisao/la:Bravo , :respekt: :respekt:
Odličan auto za preradu :D
Bilo bi dobro da zamašnjak pricvrstis s prave strane motora, tamo gdje je veći ležaj ;)

Mislim da nema potrebe, Gec se također slaže, a i trebalo bi mijenjati smjer vrtnje i kut četkica pa je to malo zajebancija.
schumacher je napisao/la:Oduvijek sam taj model zvao Pčelica a ova tvoja će stvarno zujati.
Kako to da se nisi odlučio za moderne baterije :D
Zbog cijene, ništa drugo :) Ove su isto modernije od lifepo4, ali na kraju je dosta velika razlika u cijeni. Iako su već i 18650 puno jeftinije od lifepo4, ove su duplo jeftinije.

OldDog je napisao/la:Bravo!:palac: Sve 5!
A sada......:popravlja:

P.S.
Mogao si uzeti više baterija. Nie pod mus, ali kasnije svakome porastu apetiti.
Pa evo to je plan, kada skupim još malo novaca ide još duplo baterija.
miko

Post Postao/la miko »

Odlicno Riba!!!

Vidio sam da je jos netko narucivo iste te baterije za Hrvatsku. A za cega ces koristiti Tesline celije?

Sretno!
riba

Post Postao/la riba »

Teslinih ćelija imam samo 8 komada, to sam uzeo za testiranje. Za ovo bi ih trebalo barem 1100 :)
Argor

Post Postao/la Argor »

Ovo će biti dobro, ipak je prvo električno vozilo regano na forumu bila Toyota. :palac:
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

najviše me zanima koliko će se dobiti na 144V.
masa od 1145kg će pasti na cca 950- kada ga ogoliš a toliko ćeš i vratiti.
probaj sve nagurati naprijed, puno je kompaktnije i osjetno manje posla, iza može punjač i mislim da bi u taj auto to tak stalo.
zadnji kraj ti ostane slobodan za nadogradnju baterija.
što se pumpe servo volana tiče , pašu ti samo oni sa + i - žicom , svi ostali sa više pinova ti imaju posebno elektroniku i nemožeš ih pokrenuti bez toga.
ovi sa 2 žice su ti od citroen saxo i manjih peugeota.
sretno :palac:
nakon svih onih finih motorića koji su mali,lagani i učinkoviti ti ubacuješ radu :oci:
:D :D
riba

Post Postao/la riba »

bmwcabrio je napisao/la:najviše me zanima koliko će se dobiti na 144V.
masa od 1145kg će pasti na cca 950- kada ga ogoliš a toliko ćeš i vratiti.
probaj sve nagurati naprijed, puno je kompaktnije i osjetno manje posla, iza može punjač i mislim da bi u taj auto to tak stalo.
zadnji kraj ti ostane slobodan za nadogradnju baterija.
što se pumpe servo volana tiče , pašu ti samo oni sa + i - žicom , svi ostali sa više pinova ti imaju posebno elektroniku i nemožeš ih pokrenuti bez toga.
ovi sa 2 žice su ti od citroen saxo i manjih peugeota.
sretno :palac:
nakon svih onih finih motorića koji su mali,lagani i učinkoviti ti ubacuješ radu :oci:
:D :D

Da, sve će ići naprijed, trebalo bi stati bez problema, a kasnije u bunker još baterija ako bude.

Probati ću naći takvu, jednostavniju servo pumpu, ali ako baš ne bude našao sam na netu kako spojiti ove sa više pinova, nije problem.

A za motor šta da ti kažem, tako te život dočeka :lol:
Ma ne šalim se, da sam išao na manji i lakši motor bi potrošio masu novaca, i ne bih nešto ekstremno uštedio, možda 30 kg, a ne isplati se davati par tisuća dolara više za to. Ovom preradom želim pokazati kako se za relativno malo novaca može napraviti auto sa više nego iskoristivim performansama :)
Argor je napisao/la:Ovo će biti dobro, ipak je prvo električno vozilo regano na forumu bila Toyota. :palac:
Je, i to isto celica, samo dvije generacije starija :)
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Kako sad svi nabrijavaju Radeta, govorio sam Vladi jos onda davno da digne napon a sad je to "standard"
Nabrij radeta! samo cu to reci sad nakon umjerenih nabrijavanja vrijeme je za malo zesce nabrijavanje da vidimo sto rade moze!
Zanimalo bi me takoder sto bi dao nabrijani trakcijski rade kakvog je Vlado koristio 8-)
Za Rijeku ce ti trebat, dobar auto, pogodan za vece brzine steta sto ga nisi mogao potegnut dolje (cijenu mislim)...
ijac

Post Postao/la ijac »

Bravo, dobar odabit donora za preradu, rade je zaista ispred svog vremena :)
Roman

Post Postao/la Roman »

Drago mi je da se pokrenula još jedna prerada i želim ti puno sreće, vremena i živaca kako bi uspješno dovršio projekt. Zanima me koliko su to povoljne Leafove baterije da ih se isplati uzeti za recimo povećanje kwh u našim autima.
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”