CNC i izrada zupčanika
CNC i izrada zupčanika
Konstrurao sam u Corelu zupčanik s 25 zubaca. Eksportirao u *.plt file i sad bi ga trebao izrezati s fi 1mm glodalom. Problem je što kad ga režem glodalo reže po crti i smanjuje zupčanik, a kad ga povečam (u corel-u) za 1mm ispada skoro bez zubaca. Kako riješiti problem?,
Lp
Lp
Zupčanik bi bio cca 130mm promijera. Iz špera debljine 10mm i bio bi dio drvenog sata (uz ostale zupčanike). Izradio sam (sat) jedan ovih dana a imam cnc koji sam napravio pa bi probao rezati na njemu. Do sada sam generirao gcod iz plta (dobar program od Poljaka kojeg, doduše, treba editirati i malo dotjerati za moj cnc). Kojim programom mogu definirati da mi glodalo ide po vanjskoj liniji?flolic je napisao/la:Kakav zupčanik, koliko velik, može li se uopće izrezati glodalom od 1mm?
Taj .plt trebaš importati u neki od CAM programa te u njemu generirati toolpath i sve ostalo vezano uz samu obradu. Dobiveni G kod šibneš u stroj i to ti je to.
Lp i hvala
Aspire 3.0 , a i u vecini programa kada radis tool pach napravis da ide vanjskom stranom linije , ako imas DXF format tog zupcanika mozes mi poslati pa cu ti napraviti G kod , samo mi moras tacno dati podatke o debljini aluminiuma , , debljina glodala , koliko hoces kroz jedan prolaz da skida dubine i slicno.

Možeš li poslati fajl pa da vidim što se da napraviti?Donko je napisao/la:
Zupčanik bi bio cca 130mm promijera. Iz špera debljine 10mm i bio bi dio drvenog sata (uz ostale zupčanike)
Može li se to izrezati većim glodalom? Izrezivati 130mm promjera iz materijala debljine 10mm s glodalom od 1mm nema baš previše smisla.
Hajde recimo da bi se to možda i moglo izrezati, ali isključivo uz konstantno ispuhivanje komprimiranim zrakom.
I uz sve to vjerujem da bi spalio i polomio par glodala pogotovo ako stroj i špindla nisu dovoljno kruti.
24 zupca na promjeru 130mm mi izgledaju da bi se mogli izrezati sa većim glodalom, glodalo od 2mm je neusporedivo robusnije od onog od 1mm.
I uz sve to vjerujem da bi spalio i polomio par glodala pogotovo ako stroj i špindla nisu dovoljno kruti.
24 zupca na promjeru 130mm mi izgledaju da bi se mogli izrezati sa većim glodalom, glodalo od 2mm je neusporedivo robusnije od onog od 1mm.
Na zupcaniku od 50 mm sam izradio 8 zba sa glodalom od 3 mm
https://www.youtube.com/watch?v=V6jUFffwrQQ
https://www.youtube.com/watch?v=V6jUFffwrQQ
Hvala Vam na savjetima. Imam program Artcam pa ću probati nešto učiniti s njim. Ako ne uspijem javiti ću se da mi pomognete. Inače, na cnc-u, koji imam već par godina (home made), režem tanki šper (3mm) i balzu a laserom (1.5W) balzu do 4mm i stirodur. Špindla je Einchel modelarska (Pevec) i dobro se ponaša. Kress-ova mi je malo skupa a ona je i za profi radove. Ovo mi je ipak hobby. Zupčanici bi bili izvedeni u 10mm okuma šperu i za sat mi treba cca 8 komada. Neki imaju i do 60 zubaca. Ovih dana sam učinio jedan sat na „scroll saw“ stroju kućne izrade. Još ga štelam. Izrada malo dulje traje pa sam pomislio da vrijedi probati s cnc-om. Problem su mi i glodala.flolic je napisao/la:Hajde recimo da bi se to možda i moglo izrezati, ali isključivo uz konstantno ispuhivanje komprimiranim zrakom.
Još jednom hvala, a ako neide javljam se.
Lp
Nemam. Pogon je isti kao na tvojem videu. Driver sam napravio po www.pminmo.com a navoji su na x i y trapezni 12 mm a na z osi 8 mm navoj. Ispravljač je toroidni trafo s LM317 ćipom. Eto to je to.gruja je napisao/la:Imas koji video stroja da se vidi kako si ga rjesio?
Lp
U artcamu umjesto feature Machining koristi 2d Profiling i u njemu outline opciju.
Naravno u tolpathu moraš upisati točne mjere glodala tj, ako koristiš 2mm glodalo točno će rezati.. Bilo koji problem imaš sa artcamom javi.
Ja sam sa 3 mm glodalom odjednom rezao po 4 zupčanika 27 zuba u pločevini 4mm.
Crtam u solidworksu.
Radio sam dosta zupčanika za tomose s njim pa znam. .
Naravno u tolpathu moraš upisati točne mjere glodala tj, ako koristiš 2mm glodalo točno će rezati.. Bilo koji problem imaš sa artcamom javi.
Ja sam sa 3 mm glodalom odjednom rezao po 4 zupčanika 27 zuba u pločevini 4mm.
Crtam u solidworksu.
Radio sam dosta zupčanika za tomose s njim pa znam. .