Od kada su klasične žarulje zabranjene, sve više se govori o lošoj kvaliteti svjetlosti štednih žarulja i opasnosti po vid i zdravlje...

Neka stoji i ovdje!zega je napisao/la:Sve je to jako individualno, boja i intenzitet, no...
Danje svijetlo (podne, ljeto) ti ima temperaturu boje 5780K ALI ona se mjenja tokom dana, i pomice se prema crvenom navecer i ujutro, tako da nije prirodno imati 5000-6000K navecer, a nije ni zdravo.
Plava lose djeluje na nas jer supresira lucenje melatonina koji nas cini pospanim, hladna LED je bogata plavom, tj sve LED su bogate plavom jer se plava LED koristi kao "pumpa" za "fosfor"-scintilator, samo je omjer plave i zracenja iz fosfora odredjuje omjer plavo-crveno i time temperaturu boje, po noci svjetlo bi trebalo biti vise prema crvenom (red shifted) 3000-4000K na to smo navikli od zarnih niti, a i u prirodi kad sunce zalazi spektar se takodjer pomice prema toj vrijednosti s obzirom na kut upada u atmosferu i debljino zracnog omotaca koji mora presjeci, pa se boja mjenja (rayleigh scattering, raman scattering...).
Intenzitet, nekom je ok malo slabije netko zeli "betlehem", osobno iznad stola u kuhinji imam 50W CFL-a mjesana hladna i topla to ok svijetli...
Ali racunaj otprilike koliko svjetla zelis sa kvalitetnim CFL-om toliko ces morat stavit i LED, jedina prednost ledice je duzi radi vijek...
Ako je lampa dobra odvodjenje topline je rijeseno hladilom i tu ne moras brinuti...
Dobra lampa kosta...
Sto se tice point source problema, isto vrijedi i za halogenke i zarne niti, samo onda to rijesavas difuznim/reflektiranim svijetlom, od stropa recimo, jedini je problem sto ce strop morat pofarbat za veoma reflektivnom bojom a ta boja je VEOMA nezahvalna jer za cas se vide efekti prljanja (pozuti)...
Ovdje je najbjelje sto se isplati staviti marchmallow white, ali za to ces morat konzultirat molere, dobar moler bi morao znati preporucit nesto...
Znaj da ces time izgubiti na intenzitetu pa se pripremi na to...
Najbolje sto mozes kupiti (IMO) je CREE ali ni kineski proizvodjacinisu za baciti, problem je referenca.
Trebao bi uloziti u fotospektrometar i testirat puno lampi, kad bi barem netko imal website sa svim tim lampama vec istestiranim i kad bi stavio sliku lampe,izvor, i spektar da nas postedi ovih beskrajnih kupovina smeca jer vecina je smece ali vecina je sa tim smecem zadovoljna.
Najeftiniji posteni USB spektric sa kojim radim ti je ASEQ LR1 (750$) ostali (ocean optics, stari cary, HP, shimatzu...su jednostavno tako skupi da to nema smisla)
Zgodna stvar je sto je pokazao ripple u odzivu na kojeg sam ga ja upozorio kad sam kupio jedan od prvih LR1 spektrica da to mora rijesit...
Nije ni znao da mu je odziv "grbav"...
na žalost siguran sam da se dodaje nešto drugo za crvenu boju....jednom sam pekao ćevape iz Plodina, čekao da dobiju žućkasto sivu boju, ali ništa, crvenili su se do zagorjevanjazega je napisao/la:Bob, da popricam 15minuta sa glavnim inzinjerom/fizicarom tamo i vidim opremu u labu znao bi ti reci sto ocekivati od selk-a, a ovako nemam pojma...
Ledicu ste radili sami ili kupovali (prototip rasvijetnog tijela ili ledice?)
Ziher ste dodali koju crvenu LED?