Problem sa centralnim grijanjem

Ostali dijelovi
Odgovori
peco

Problem sa centralnim grijanjem

Post Postao/la peco »

Trebam savjet stručnjaka za centralno grijanje. Moji jako dobri prijatelji izgradili su novu kuću i uselili prije 7 godina. U zadnjih godinu dana imaju velikih problema sa centralnim, naime već 4 puta su im procurile bakrene cijevi. Svaki puta majstor im pokrpa cijev, ali počne curiti na drugom mjestu. Zadnji put je majstor bio 06.02., da bi već u subotu 08.02. ponovo procurilo na drugom mjestu. Bio sam kod njih kad je opet došao majstor, pa smo malo pričali o problemu. Pokazao mi je jedan kraći komad cijevi, koja je bila sva izgrižena iznutra. On kaže da nezna o čemu se tu zapravo radi, te da misli da bi se moglo raditi o lutajućim galvanskim strujama koje izjedaju cijevi. Prijatelji su očajni jer se sad boje da bi im mogle uskoro procuriti cijevi u zidovima.Do sada isu im procurile cijevi blizu kombi bojlera. Pitao sam dvojicu za koje znam da rade cenntralno, i oni pojma nemaju. Kažu da to još nisu čuli da bakrene cijevi propadaju tako brzo. Samo da napomenem da sam gledao uzemljenje, i da je izvedeno bez veze. Naime bojler je licnastom žicom (cca 4 kvadrata) spojen sa cijevi 1/2 cola koja izlazi vertikalno iz donje deke u podrumu. Sa kraja žice je skinuta izolacije nekih 2-3 cm i samo je prislonjena na tu cijev i omotana izolir trakom. Dakle spoj je vrlo loš, ali svejedno ne mogu vjerovati da to može biti uzrok
solar3

Post Postao/la solar3 »

Loša stvar! :oops:
Ja sam sam polemio bakrene cijevi na jednom djelu centralnog prije 5, 6 godina, nikad nisu propustile i još su kao nove.
Prvo što mi pada na pamet je da te cjevi od centralnog u susjedovom slučaju imaju ulogu galvanske zaštite (na njima se pojavljuje galvanska korozija, nastupa razgradnja bakra). Događa se isto ono što i sa žrtvenom anodom u bojleru - ona je unaprijed određena da bude uništena. Trebalo bi probati sve cijev (apsolutno sve) odvojiti od zemlje pa vidjeti, ako je uzrok struja onda je to to, a ako nije onda je u pitanju nekakva kemijska reakcija. Kod kemije može biti ili stvaranje neke kiseline ili lužine, neki majstori preporučuju staviti malo antifriza u sistem.
Tomy

Post Postao/la Tomy »

Ja svoje koristim već 5 godina, nakon 2mj. mi je propustila cijev na jednom spoju jer je uoće nisam zalemio nego sam namazao pastom i zagrijao, a lem zaboravio stisnuti. Ove zime sam dodavao 1 radijator pa sam i cijevi rezao. Unutrašnjost je samo potamnila. Gledao sam koji spojevi mogu nagrisiti bakar-samo dušićna kiselina.
Je li moguće da negdje probija struja iz bojlera u cijevi?-čini mi se malo vjerojatno da bi se cijevi toliko izgrizle samo od galvanskih struja...
BB

Post Postao/la BB »

Tomy je napisao/la:Ja svoje koristim već 5 godina, nakon 2mj. mi je propustila cijev na jednom spoju jer je uoće nisam zalemio nego sam namazao pastom i zagrijao, a lem zaboravio stisnuti. Ove zime sam dodavao 1 radijator pa sam i cijevi rezao. Unutrašnjost je samo potamnila. Gledao sam koji spojevi mogu nagrisiti bakar-samo dušićna kiselina.
Je li moguće da negdje probija struja iz bojlera u cijevi?-čini mi se malo vjerojatno da bi se cijevi toliko izgrizle samo od galvanskih struja...
Jel unutra voda ili antifriz (ili nešto slično)?

Imao sam priliku čuti priču kako su ljudi u moderan motor (i to ne mala mašina, već damper od 100t) sipali antifriz neke x kvalitete (nabavljen na tenderu uz silne provizije). Taj motor je imao glavu od aluminija a taj antifirz netolerantan na aluminij i za posljedicu je imalo da je bukvalno pojeo glavu motora jer je antifriz izvan proizvođačkih specifikacija.

Možda bi moglo biti nešto slično i ovdje, ko zna kakve su cijevi (kojoj kvaliteti odgovaraju, i koja legura je u pitanju) i u kombinaciji sa antifrizom (ako jeste) da se dođe do takve reakcije
mladenek

Post Postao/la mladenek »

Ja se sjecam da nam je prof na faxu pricao da kavitacija moze "pojesti" cijevi. Mozda je u pitanju lose izvedena instalacija pa dolazi do kavitacije.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kavitacija
peco

Post Postao/la peco »

Na ovo sa antifrizom sam i ja pomišljao. Unutra je nekakvi antifriz, e sad da li bi on mogao biti uzrok :huh:
grrga

Post Postao/la grrga »

Što se tiče antiftiza - svi su agresivni na metal i za umanjenje agresivnosti se dodaju razni aditivi. Vremensko ograničenje upotrebe antifriza na 1-3 godine je zbog toga a ne zbog smrzavanja. Ostavio sam u starom golfu antifriz preko 10 godina - pojeo je sve aluminijske spojne dijelove na cijevima, termostate a i glava motora je bila vidljivo nagrižena. Aluminijska prirubnica na glavi motora je bila debela oko 0,5 mm od orginalne debljine od 5-6 mm. Sve spojeve sam rukom vrlo lako otkinuo. Niti jedan aluminijski spoj nije bio upotrebljiv dok istovremeni aluminijski hladnjak nije bio oštećen.

Moguće je da je reakcija sa bakrom slična a pogotovo sa kositrom i olovom na spojevima. Meni je ove zime jedan spoj napravljen 1993 godine procurio u zidu ali procurio je spoj a cijev (odsjekao sam 20 cm) je iznutra uredna i nema ništa nagrizeno.
solar3

Post Postao/la solar3 »

Pa ispraznite cijeli sistem, sakupite kišnicu, sad je bar ima i nekakvom pumpom napumpajte. Uključite pumpu da to sve ispere pa ispustite tu vodu i onda napumpajte opet čistu kišnicu. Ako je kemija bila u pitanju stvar će biti riješena.
Tomy

Post Postao/la Tomy »

peco je napisao/la:Na ovo sa antifrizom sam i ja pomišljao. Unutra je nekakvi antifriz, e sad da li bi on mogao biti uzrok :huh:
Najvjerojatnije je to razlog. Solar3 ima dobar prijedlog.
Antifriz je jako škakljiva stvar za auto...meni je poznanik iz trgovine auto dijelovima tumačio da postoji crveni i plavi, a o motoru ovisi koji se unutra stavlja jer baš radi ono što je grrga rekao. Čista demineralizirana voda je najbolja ako ne postoji opasnost od smrzavanja.
grrga

Post Postao/la grrga »

Boje tu baš nisu jako bitne. Prije cca 20 godina su kod nas dolazili poljaci i prodavali po pijacu kojekakvu jeftinu robu a jedna stvari od tih je bila i ruski antifriz. Taj je nagrizao sve živo jer uopće nije imao aditive za zaštitu.
Alex1

Post Postao/la Alex1 »

imam ja doma jednu litru rezerve za slučaj potrebe u traktoru. piše da se mješa sa svim živim i neživim.
Kad nađem na stranici ovo:
Miješa se sa svim postojećim antifriz sredstvima na bazi etilenglikola osim
antifriza OAT (na bazi organskih inhibitora) tehnologije.
http://www.pena.hr/proizvod_detail.aspx?sif_proiz=68
Odgovori

Natrag na “Ostalo”