Preporuka lemne stanice

Kreativna kontrola elektrona
Odgovori
zlotvor

Preporuka lemne stanice

Post Postao/la zlotvor »

Nije pitanje, već preporuka onima koji češće koriste lemilicu.

Neki dragi gospodin je odlučio svoj trud objaviti svim zainteresiranima. Radi se o kopiji vrhunske lemne stanice Metcal, a sheme i upute možete pronaći na DIY Metcal 13.56 MHz RF Supply.

Radi se o lemnoj stanici koja koristi specijalne induktivne vrhove i radi na 13.5MHz, najčešće se koristi kao rework stanica na proizvodnim linijama. Zbog načina rada postiže vrlo preciznu temperaturu vrha i u isti može upumpati veliku energiju u kratkom periodu. Zagrijava se u par sekundi, a sa istim vrhom se bez problema mogu lemiti sitne SMD komponente i masivni konektori npr. Vrhovi su fiksne temperature pa se podešavanje temperature radi zamjenom vrha.

Na ebayu se mogu naći drške (drška je oko 500-600kn) i vrhovi po 10-ak dolara (vrhovi traju i traju) i to je najveći trošak. Računao sam da je trošak dijelova cca. 230 kn iz Farnella.

Ja imam original dršku i iako još ne grije, mogu reći da je već i samo držanje perverzija. Vrh je super kratak (viri oko 35mm iz drške) a sve skupa je lagano za popizdit (komplet sa 1.5m kabela i gumom za zamjenu vrhova + konektor na kraju = 130g).

P.S. Na ebayu ima za kupiti i rabljene Metcal stanice, ali kad se zbroji cijena i poštarina (preko 100USD) ispada dosta skupo.
Odgovori

Natrag na “Elektronika”