Režimi glodanja
Režimi glodanja
Kojim režimima bušiti inox ploču 0.8 mm.
Bušim rupe za vijke na HHO uređaju i imam problem.
Rupe su fi 8 i probao sam 4 pernim glodalom fi 8 s 0.1 mm/sec pri 12000 okretaja. Rupu počne glodat i onda je doslovno izbije do kraja. No već na drugoj rupi se počne palit glodalo i na trećoj je već tupo.
Probao sam isto sa svrdlom od tvrdog metala i samo pjeva i istiskuje materijal. Glodala i svrdlo su definitivno oštra jer sa s takvima glodao bez problema i čelik i steinles.
Probao sam smanjiti isto broj okretaja, no isto je samo se manje urla.
dodatak....
Mislim da mi je u ArtCam-u za glodalo bila jedinica mm/s a da je najmanja dozvoljena vrijednost 1 ?? Pošto samja upisao 0.1 vjerojatno ju nije prihvatilo. A i bušilo je oko sekunde, a trebalo je 8 sec.
Probatću sutra staviti jedinicu u mm/min pa ću vidit. Probat ću sa 6 mm/min pa ću vidit.
Došlo sutra, ploče proglodane...jaaaao...
Ko nije probao taj ne zna što je inox.
Posmak 1mm/min, propadanje 1mm/min 12000 okretaja. Glodalo užareno, gori drvena priprema ispod, žena pita dal ložim roštilj.
Povećam posmak, izbaci zaštita od preopterečenja.
Moram opet ući u literaturu i napraviti pravo glodalo za inox, ali treba riješiti i poljevanje glodala.
Kalkulacija:
6 uništenih glodala od hard metala, jedna inox ploča, opekline od vrućeg struga, živci...
Rezultat.......još ćemo vidit kad složim ćeliju.
Savjet dana.......
KUPITE GOTOV UREĐAJ. DEČKI SA FORUMA SU VEĆ STRUČNJACI.
Bušim rupe za vijke na HHO uređaju i imam problem.
Rupe su fi 8 i probao sam 4 pernim glodalom fi 8 s 0.1 mm/sec pri 12000 okretaja. Rupu počne glodat i onda je doslovno izbije do kraja. No već na drugoj rupi se počne palit glodalo i na trećoj je već tupo.
Probao sam isto sa svrdlom od tvrdog metala i samo pjeva i istiskuje materijal. Glodala i svrdlo su definitivno oštra jer sa s takvima glodao bez problema i čelik i steinles.
Probao sam smanjiti isto broj okretaja, no isto je samo se manje urla.
dodatak....
Mislim da mi je u ArtCam-u za glodalo bila jedinica mm/s a da je najmanja dozvoljena vrijednost 1 ?? Pošto samja upisao 0.1 vjerojatno ju nije prihvatilo. A i bušilo je oko sekunde, a trebalo je 8 sec.
Probatću sutra staviti jedinicu u mm/min pa ću vidit. Probat ću sa 6 mm/min pa ću vidit.
Došlo sutra, ploče proglodane...jaaaao...
Ko nije probao taj ne zna što je inox.
Posmak 1mm/min, propadanje 1mm/min 12000 okretaja. Glodalo užareno, gori drvena priprema ispod, žena pita dal ložim roštilj.
Povećam posmak, izbaci zaštita od preopterečenja.
Moram opet ući u literaturu i napraviti pravo glodalo za inox, ali treba riješiti i poljevanje glodala.
Kalkulacija:
6 uništenih glodala od hard metala, jedna inox ploča, opekline od vrućeg struga, živci...
Rezultat.......još ćemo vidit kad složim ćeliju.
Savjet dana.......
KUPITE GOTOV UREĐAJ. DEČKI SA FORUMA SU VEĆ STRUČNJACI.
roland modela pro 500 je sve samo ne hobi. Jedina njegova mana je što nema manje od 3000 rpm.
Uspio sam s manualnim posmakom riješit problem jer programski je prebrz i na 1mm/min pošto zagrije materijal pa ga tiska.
Budem napravio nova glodala s reznim kutom od 14 stupnjeva kao za aluminij. Bude radilo nadam se...
Uspio sam s manualnim posmakom riješit problem jer programski je prebrz i na 1mm/min pošto zagrije materijal pa ga tiska.
Budem napravio nova glodala s reznim kutom od 14 stupnjeva kao za aluminij. Bude radilo nadam se...
Mrax, pod "hobi" nisam mislio na Roland XX ili diy CNC. Niti Roland niti diy nisu stupne glodalice/bušilice za metal (pogotovo inox)
I stupna bušilica/glodalica će na inoxu ostaviti srh, koji je potrebno naknadno obraditi. Za puno rupa mi na pamet pada samo ekscentar preša... Da si bliže nebi bilo problema.
Bez hlađenja ti je to nemoguća misija.
I stupna bušilica/glodalica će na inoxu ostaviti srh, koji je potrebno naknadno obraditi. Za puno rupa mi na pamet pada samo ekscentar preša... Da si bliže nebi bilo problema.
Bez hlađenja ti je to nemoguća misija.
Nixa, znam čemu se smiješ, jedno te istoj stvari. Glodao sam Stainles steel tvrdoće 35 HRC, no ovaj lim nisam mogao. Evo napravio sam glodala s reznim kutom od 14 stupnjeva.
Ide osjetno bolje no već nakon 20 rupa počnu problemi, no i to je napredak. Ipak bez poljevanja teško.
Kad budem opet bušio ići ću s manjim glodalom i izrezivati rupu u više ciklusa.
Ide osjetno bolje no već nakon 20 rupa počnu problemi, no i to je napredak. Ipak bez poljevanja teško.
Kad budem opet bušio ići ću s manjim glodalom i izrezivati rupu u više ciklusa.