Projekt Gatekeeper

Kreativna kontrola elektrona
Caca
Kontakt:

Projekt Gatekeeper

Post Postao/la Caca »

Ja sam jedan od onih koji su ludi za razno raznim gadgetima i geek stvarčicama! Kako je tipkalo za zvonce stana otkazalo poslušnost, odlučio sam složiti svoje geekovsko „tipkalo“ koje je i više o toga!
Ne tako davno naletio sam na Arduino platformu. Arduino je open source platforma bazirana na ATMEL mikrokontrolerima. Kako na netu postoji more projekata, odličnih tutorijala, te dokumentacija i gotovih library-a za složiti nešto čak ni meni, koji nikad nisam programirao, nije neki problem... Mikrokontroleri su super stvar i samo kad se sjetim koliko je potrebno uložiti truda i koliko treba imati znanja za složiti neku jednostavniju logiku sa tranzistorima i integrircima odmah mi je muka :-) zato apsolutno preporučujem bavljenje mikrokontrolerima i Arduinom, bilo početnicima, školarcima, hobistima, svim elektroničarima i onima koji se tako osjećaju 
Moje geekovsko „tipkalo“ služi naravno kao standardno tipkalo, na koje gost može aktivirati zvono i to tako da mora samo približi ruku senzoru. Ali to nije sve! Ako kupite odmah... LOL!
Imate na ulaznim vratima kvaku samo sa unutarnje strane? Koliko puta vam se dogodilo da vam se zalupe vrata a ključevi su naravno ostali u stanu? Možda samo idete baciti smeće a ne daju vam se nositi i ključevi! E pa tu može pomoći moj mali vratar i to tako da po vratima kucnete određenu predefiniranu melodiju, ritam, šifru ili kako bi to pravi geek rekao, 2 bitnu melodiju  a on vam otvori vrata, jasno preduvjet je da imate elektrobravu ili da ju možete postaviti.
Kako je ovo open source i kako sam inspiraciju pronašao u ovom projektu http://grathio.com/2009/11/secret_knock ... door_lock/ koji sam zapravo prilagodio sebi, tako ću i ja, sa vama podijeliti kompletan kod koji možete prilagoditi vašim potrebama.
Još jedna dobra opcija je ta što na tipkalo, koje se naravno nalazi unutar kuće, možete po potrebi ugasiti zvono kad ne želite da vam netko smeta. Da li sam spomenuo da moj mali vratar ima i fancy LCD display? Pa tako on ispisuje razne poruke, kako se uopće može pozvoniti, pozdravi goste i poželi im dobrodošlicu, kad je zvonjava ugašena on lijepo napiše da ne želite da vam netko smeta itd...
No dobro, dosta upoznavanja sa mališom, krenimo sa poslom!
Uređaj sam bazirao na Arduino Pro mini pločici koja ima 14 digitalnih ulaza/izlaza od kojih 6 može biti konfigurirano kao PWM izlaz, ali to je sad manje važno, i naravno 6 analognih ulaza/izlaza.

slika

Od 14 digitalnih 6kom je otpalo na LCD 1602 (u dva reda po 16 znakova) i to sam se odlučio na ekološki zeleni s tim da je ovo negativno polarizirani LCD, znakovi svijetle zeleno a ostalo je crno.
Osim samog srca ovog vratara, mikrokontrolera, druga najvažnija komponenta je infra crveni senzor i ja sam se odlučio na provjereni Sharp GP2D12. To je u biti analogni mjerač udaljenosti od cca 10-80cm i na sebi ima kompletno svu elektroniku. Ima samo 3 pina, +5V napajanje, GND te izlaz na kojem daje oko 2,5V kod cca 10cm udaljenosti i oko 0,4V kod cca 80cm. Moglo bi se to i jednostavnije složiti pa i jeftinije ali ovo je Sharp senzor koji je inače dobro prihvaćen i najviše ga ekipa koristi u robotici...

slika

Nisam vidio puno tipkala za zvono sa LCD-om pa sam rekao kako ja moram imati jedno  Display je paralelni 16 znakova u dva reda. Dobro se vidi čitati i baš je fancy!

slika

Drugi senzor s kojim „slušamo“ kucanje i lupanje po vratima izveden je pomoću najobičnije piezo zujalice. Možete ju izvaditi iz neke igračke koja svira. Ja sam zujalicu izvadio iz jedne protupožarne sirene.

slika slika

Svaki dobar proizvod prolazi kroz nekoliko prototipova pa sam tako i sam sve prvo slagao na breadboardu.

slika

U fazi razvoja nisam imao LCD 2*16 znakova pa mi je poslužio 4*20 koji je isto tako negativni sa bijelim pozadinskim svjetlom. Jedina mana kod ovih negativnih, na kojima svijetle znakovi, je ta da se baš ne vide čitati na jakom i vanjskom svjetlu ali ipak su mi draži :plazi:

slika

I još malo testiranja...

slika

Kako je cijela stvar na vidljivom mjestu sve mora biti oku ugodno! Aluminijskoj kutiji sam dao napraviti novi poklopac od pleksi stakla i to malo tonirani. U biti zamislio sam to tako da se kroz poklopac vidi samo LCD i status diode pa ću sa unutarnje strane zalijepiti iskrojenu crnu foliju!

slika
slika

Otprilike sam većinu komponenti pobacao na univerzalnu pločicu kako bi vidio gdje bi što moglo doći. Najkritičniji je LCD a kako mi još nije došao mogu samo provizorno složiti komponente. Visinu univerzalne pločice mogu regulirati sa maticama i LCD i Sharp senzor će biti u ravnini sa pleksi staklom.

slika

I da... ovo skroz desno je mala CCD kamera 1/4", kad je već pleksi tu budem je stavio tak da vidim tko mi je pred vratima :smijeh2:
Kamera je 15x15mm s tim da joj je elektronika odvojena u Al kućištu. Uz video ima i audio, mali mikrofon je također tu!

slika

I sad to otprilike izgleda ovako;

<embed src="http://www.youtube.com/v/F9fmqOhQcnI?hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="360"></embed>

Nastavak slijedi...
Tetrapak

Re: Projekt Gatekeeper

Post Postao/la Tetrapak »

Hahaha :smijeh2: , svaka čast. Mogu ti reći da nisi daleko od ovoga:
Caca je napisao/la: ...Ali to nije sve! Ako kupite odmah... LOL!
stvarno dobra ideja! Ne moraš više nositi ključ sa sobom. Jedino je problem što će susjedi (oni koji su znatiželjni) brzo skužiti šifru... umjesto toga sigurnije bi bilo skeniranje oka ili otisak prsta :lol:
Caca
Kontakt:

Re: Projekt Gatekeeper

Post Postao/la Caca »

Tetrapak je napisao/la:Hahaha :smijeh2: , svaka čast. Mogu ti reći da nisi daleko od ovoga:
Caca je napisao/la: ...Ali to nije sve! Ako kupite odmah... LOL!
stvarno dobra ideja! Ne moraš više nositi ključ sa sobom. Jedino je problem što će susjedi (oni koji su znatiželjni) brzo skužiti šifru... umjesto toga sigurnije bi bilo skeniranje oka ili otisak prsta :lol:

Hehe, ma ovo je zamišljeno kad ideš na par minuta van ili ti se zalupe vrata, ja i dalje koristim bravu i ključ. Imam susjeda koji je 3 puta provaljivao u svoj stan nakon što su mu se zalupila vrata i na kraju je vratio kvaku :D
Gemich

Post Postao/la Gemich »

jedna moja prijateljica nosi kacavidu u borši, iz razloga koje si naveo :lol:
:respekt:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Odlično! :respekt:
dejok

Post Postao/la dejok »

Super!
:palac:
Marcelo

Post Postao/la Marcelo »

Bravo bravo
Roman

Post Postao/la Roman »

Ludilo, sviđa mi se, volio bih imati. :)
mike20

Post Postao/la mike20 »

:respekt: :respekt: :respekt:

Mogao bi ti to i unovčiti, bilo bi dosta interesenata :D

Pošto onih raznih vulgaris bežičnih kineskih zvona ima po čak 200 kuna, ovo bi bio hit.

Reci cifru 8)
Caca
Kontakt:

Post Postao/la Caca »

mike20 je napisao/la::respekt: :respekt: :respekt:

Mogao bi ti to i unovčiti, bilo bi dosta interesenata :D

Pošto onih raznih vulgaris bežičnih kineskih zvona ima po čak 200 kuna, ovo bi bio hit.

Reci cifru 8)

Bilo bi lijepo kad bi se moglo unovčiti :roll: Tko zna... možda jednog dana! Samo dijelovi, bez kutije su cca 350kn i to najviše otpada naravno na Arduino Pro Mini koji je oko 100kn, zatim Sharp senzor također 100kn, LCD 40kn i ostalo, releji, diode, ULN, PCB cca 100kn. Uglavnom nije baš jeftina igračka još ako pribrojim skupu Al kutiju pa pleksi. To ipak nije stvar za nekog prosječnog čovjeka, već za nekog tko voli takve stvarčice ali ipak ako bude zainteresiranih mogu se baciti u manju seriju ;)
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

NE moras rabit arduino, za tu namjenu mozes odabrat odgovarajuci mikrokontroller (onaj isti koji je u arduinu mini recimo), a to je onda dio cijene, isto vrijedi za sharp sensor, treba ti IR dioda, IR sensor, 555 , opamp i malo pasive i imas proximity sensor...
Caca
Kontakt:

Post Postao/la Caca »

Ma znam Zega, sve mi je jasno, ali onda se opet vraćam na početak priče, hrpetina komponenti, ovo je kao lego kockice, složiš par komponenti i imaš uređaj. Malo je skuplje ali je jednostavnije za složit. Vjerujem da bi se isti uređaj mogao složiti za puno manje novaca ali obzirom da sam sebi slagao nije mi bilo u interesu ići u tom smjeru već sam slagao s onim što mi je bilo pri ruci :)
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Gle potegunli ste raspravu u smijeru komercijalizacije, tada koristenje takvih komponenti pokopa posao!
Tako da taj stil otpora je apsolutno besmislen!
MARIJANVZ

Post Postao/la MARIJANVZ »

zega je napisao/la:Gle potegunli ste raspravu u smijeru komercijalizacije, tada koristenje takvih komponenti pokopa posao!
Za prave DIY elektroničare nijedan projekt nije preskup, jer gušt i zadovoljstvo ne mjeri se ni jednom cijenom.
Caca,
kod svih elektronskih brava upravlački dio stavlja se u prostor, unutar objekta , a ne u istu kutiju. Znači tastatura, senzori se montiraju izvana. Lopov sa poznavanjem malo elktronike otvori vrata za nekoliko sekundi.
Caca
Kontakt:

Post Postao/la Caca »

MARIJANVZ je napisao/la:
zega je napisao/la:Gle potegunli ste raspravu u smijeru komercijalizacije, tada koristenje takvih komponenti pokopa posao!
Za prave DIY elektroničare nijedan projekt nije preskup, jer gušt i zadovoljstvo ne mjeri se ni jednom cijenom.
Caca,
kod svih elektronskih brava upravlački dio stavlja se u prostor, unutar objekta , a ne u istu kutiju. Znači tastatura, senzori se montiraju izvana. Lopov sa poznavanjem malo elktronike otvori vrata za nekoliko sekundi.
Znam da ide u prostor ali ne da mi se montirat jos jedna kutija u stan a i ljepse je ovako. Moze on raskopat sve i okinut elektro bravu al nis mu to ne znaci kad je stan zakljucan... Kao sto rekoh stvar sluzi kod izbivanja na kratko, kad mi mala dode iz skole da ne mora kljuceve vaditi i da ne mora tatu sa stolice dizat :-) vec si moze vrlo jednostavno otvorit vrata dok je netko doma jer tada vrata nisu zakljucana. A ak netko prcka po mojim zicicama bit ce snimljen kamericom :plazi:
Odgovori

Natrag na “Elektronika”