Električni Solarni Katamaran
Električni Solarni Katamaran
Ideja je:
-mali i jeftin katamaran..mozda cak pedaline
-dva motora od 25kg potiska kao dva potpuno odvojena sustava
-baterija 12V/100Ah x 2
-FN moduli 100W x 6
-skretanje s kontrolom rada motora
http://www.majstor.hr/teme/2001/8-9/kat ... aran.shtml
Kako vam se cini??
-mali i jeftin katamaran..mozda cak pedaline
-dva motora od 25kg potiska kao dva potpuno odvojena sustava
-baterija 12V/100Ah x 2
-FN moduli 100W x 6
-skretanje s kontrolom rada motora
http://www.majstor.hr/teme/2001/8-9/kat ... aran.shtml
Kako vam se cini??

SOLAR-POWERED: Non-polluting, inexhaustible energy from the sun.
SAFE: Even children can operate it.
RANGE: More than 60 km per day
FLEXIBLE: Can be used for a lot of applications
SEATS: Four persons ROBUST: Reliable and durable design.
EASY TO USE: Just follow the simple instructions.
ECONOMICAL: No fuel cost
MAGIC: You drive nearly noiseless, driven by the sun
katamaran
katamaran bez jedra = ponton boat i odgovara za mirne vode (mala jezera bez valova) i odgovara elektricni pogon;
katamaran s jedrom, mora imati sistem za kormilarenje a mozda i neki balast, a elektricni pogon bi bio koriscen samo ako nema vetra i valova
katamaran s jedrom, mora imati sistem za kormilarenje a mozda i neki balast, a elektricni pogon bi bio koriscen samo ako nema vetra i valova
ponton boat
u USA postoji kategorija Pontoon Boat za ribolov po rijekama i jezerima , a mislim da katamaran uvjek ima jedro i kormilo; poznanik koji je imao 4m-ski pumpani katamaran s jedrom je imao 2 manja kormila iza svake komore povezana sajlama; on je radio neke probe s el.motorom koji je uzeo od mene (~200W, 9Amp, 24V) i bio je zadovoljan brzinom; kasnije mi je trazio jos jedan isti takav el.motor, ne znam kako je mislio oba ugraditi jer kormila moraju ostati zato sto motor ne radi uvjek, a bez kormila ne mozes jedriti; mislim da ces dobiti pravu informaciju u nekom jedrilicarskom klubu;
mozes najprije raditi probe s katamaranom bez jedra na mirnoj vodi, n.pr. Jarunu
mozes najprije raditi probe s katamaranom bez jedra na mirnoj vodi, n.pr. Jarunu
pontoon
moze biti i sa snaznim motorima, vodio sam slicne (mozda malo manje) u Ohridu su doneli 3 sa pumpanim komorama i platformom od poliestera a motoru su benzinski, mislim od po ~25 KS, unajmljivali su ih, a cjena ovih pontona je sigurno velika, jedina prednost je u tome sto su stabilni i ne treba veliko iskustvo za rukovanje..