E corsa

Naše samogradnje
VladoK

Post Postao/la VladoK »

locoo je napisao/la:da imam taj vijak M16 dole ali ako idem preko njega završi mi nosač na ramenu tj ovjesu.
Prije svega motor je okrugli i možete ga sad kad projektirate njegov smještaj rotirati oko njegove osi koliko Vam volja. Stoga okrenite si motor na među ploči ili na prednjoj prirubnici i dovedite položaj te navarene matice za M16 naprijed, nazad, gore - jer nigdje ne piše da baš mora biti dolje. Lakše je savijati kablove oko motora nego željezne nosače. Probajte razmišljati na ovakav način.
Ako dograđujete ventilator kao ja to ima prednost da ima puno bolje hlađenje u gradskim puzajučim vožnjama, samo morate ga onda nabaviti i postaviti - efikasno hlađenje motora morate imati.

Za nosače smatram da budu dosta jaki 4 vijka M8, čvrstoče 8.8 ili 10.0, ponavljam mulda je samo tanki lim, pogotovo što je novi motor lakši od originalnog od vozila, pa je bitniji kvalitetan elestični nosač, najbolje originalni od tog tipa auta, da ništa ne morate dokazivati kod ispitivanja vozila.
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Da imati ću orginalni nosač radi amortizacije a ovo sam mislio staviti ploču i onda ventilator jer mislim da cu mozda imati mjesta :) Ako ne naknadni ventilator

slika
VladoK

Post Postao/la VladoK »

locoo je napisao/la:Da imati ću orginalni nosač radi amortizacije a ovo sam mislio staviti ploču i onda ventilator jer mislim da cu mozda imati mjesta :) Ako ne naknadni ventilator
Evo baci pogled na meni dosta simpatično i efikasno tvorničko rješenje hlađenja motora na Boss WRL 16 dodatnim elektro ventilatorom

slika

slika

za mene je to dosta dobra ideja - "zanima me kaj ti misliš o tavom načinu izvedbe hlađenja?" ;)
miko

Post Postao/la miko »

locoo

koji si ti nakraju motor stavio u Corsu?
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Jesam nisam stigo još nosač završiti hlano nemam grijanje u garaži ali stoji sa kablovima svezan :)
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Pozdrav ekipa eto mene opet , nakon dužeg vremena. I naravno sta trebam nego pomoć odlučio ja sam da napravim kontroler .
Naručio sam ploču sa logikom za cougar kontroler i sad imam pitanje ploča je osmišljena za mosfetove deset komada da vrti dali je moguće spojiti jedan igbt modul umjesto 10 mfet-ova.

Shema i link za igbt koji bi koristi , molim savjete kritike sve prihvaćam.

http://www.ebay.co.uk/itm/IGBT-Modul-FU ... 3a738b1761

http://www.ebay.co.uk/itm/IGBT-Modul-Fe ... 3cc5882952

http://www.4shared.com/office/WVQd696j/ ... er_2C.html
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Ma da se ne bi regao da vidim shemu!
Mogao si je fino uploadat preko nekog image servisa (google picasa, imageshack i sl)i uploadat na forum da ljudi uopce ne moraju nista klikat...
Inace IGBT je drop in zamjena, ima MOS-FET na ulazu bipolarac na izlazu tako da samo spoji i deri...
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Sory nisam znao kako glup ovaj share.

http://home.cogeco.ca/~tkooistra/Cougar ... ematic.pdf

Evo ovakoca

Ispravljeno sory :palac:
Zadnja izmjena: locoo, dana/u 02 svi 2012, 09:01, ukupno mijenjano 1 put.
riba

Post Postao/la riba »

locoo je napisao/la:Sory nisam znao kako glup ovaj share.

http://www.dancook.name/cougar_controll ... _2D_1s.pdf

Evo ovakoca
Page not found...
riba

Post Postao/la riba »

Po meni možeš, samo za IGBT moraš smanjiti frekvenciju na nekih 4kHz.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Morao bi dobro radit na 16-20Khz, nije to tiristor, iako i on okida brzo...
Vidim driver chip...
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Da kopao sam da je lik stavio igbt i sputio na 8 khz , ali ako zega kaže da može onda može :) :palac: .

A sta ce biti ako mu ne paše oće se grijat više ili neće davati snagu , ovaj sta vozi daje 9 A mislim da je to dosta .

Igbt-ovi koje sam naveo su ok ili imate bolje omjer cijena/kvalitete

LP
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Evo jedan djelićak mojeg kontrolera
slika

Stvarno sam zadovoljan za sad :) ima software koji mjeri sve i svašta struju napon predviđa okretaje da se ne prevrti ,položaj papučice temperatura fetova i sl i to sve u real time :) I to prikaže na laptopu kao graf
tossa

corsa...

Post Postao/la tossa »

zar ti prijatelji nemogu promijeniti zadnji kotačić u mijenjaču-to jest 5te brzine i tako povećati maksimalnu brzinu.. ja sam laik ali onako razmišljam početnički... logikom.. tokari sve danas mogu napraviti,, a mehaničari ugraditi.. i ja sam nabavio isti motor.končar 11.8kw 72v 1850rpm..i i ak autić nebude mogao 90-100km/h odrzavati konstantnu brzinu mijenjam..motor.. idem u njemačku traziti po otpadima neki motorčić slične snage voltaze ali veće brzine .. o brašlersima i AC motorima ne razmišljam..za sada ali ko zna.... pitaj svoje prijatelje dali se moze prepraviti peta brzina ili neka jeftina redukcija končara i mijenjača.. da cijena neode u nebo..
locoo
Kontakt:

Post Postao/la locoo »

Napokon nakon dugeeee pauze napredak dosla beba pa novci i vrijeme otisli na druge potrebe motor je odavno u vozilu a zbog dugog stajanja na otvorenom mozda budem morao i kupiti drugi auto malo mi cvate Corsa ;)

Nosaci izradjeni kontroler mislim da je gotov , baterije , hm tu su ali 30Ah moramo jace ici puno jace.

Kontrollorer gotovo pa kucne izrade open sorce kontroller ima zastiste sve i svasta.

Pazi na izlaznu struju da ne predje 500A to je ujedno i max struja napon teoretski do 1400 v ali sluzbeno do 144 .

Ploca ima zastitu od pregrijavanja kontrolera , zastitu od prevelike struje , pazi da ako papucica ide a struja ne raste gasi se i jos nekakve sitnice koje nisam testirao nije bilo tih situcaija.

Pwm vrti fujicu igbt sa kondezatorima za gusenje i stabilizaciju povratne struje ka zastitnu diodu koristim onu ugradjenu u igbt ista po datasheatu moze do 900A a ja necu imati toliko nikada .

Motor je rade 5kw , na filmicima ide sporo jer sam vecinu vremena u prvoj nisam jos ustimao rucicu sa mjenjacem da mogu sltati.

I to je to frekvencija je 20khz iako cu smanjivati da se cuje jer sada nema nikakvih zvukova cviljenja prilikom starta.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/g__OsHJMl4s?rel=0" frameborder="0"></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-4QDH4gg5G8?rel=0" frameborder="0"></iframe>
Odgovori

Natrag na “Samogradnje električnih automobila”