Artas LiFePO4

Baterijski paketi, ćelije i BMS
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

koje?
hrast

Post Postao/la hrast »

ogi je napisao/la:U pravilu balansiranje vraća puni kapacitet
Upravo smo imali otprilike toliko staru bateriju na servisu, 12Ah model
Stranka tvrdi da je baterija dopunjavana preko zime iako bicikl nije korišten, ostavljana duže vrijeme na punjaču (balansirana) ali domet je sada svega nekoliko km

Stavili smo je na balansiranje i u bateriju je ušlo 9Ah nakon nekoliko dana balansiranja!!
Napravili smo dva mjerenja kapaciteta i ponovo ima puni kapacitet
Svim grupama ćelijama je bio podjednak napon na kraju pražnjenja

Ako sumnjate u bateriju, donesite ju na provjeru
A kaj ja znam... Tu i tamo ostavim bic na punjaču preko noći , ili barem kroz 8h dok sjedim na poslu.
Prvom prilikom, ostaviti ću ga više dana.

Ugl., pred kraj baterije, osjetio sam pad snage. Voltmetar je mjerio cca 42V kad je izbacio BMS. (nisam baš točno vidio stanje u trenutku izbacivanja)

Inače, provjerio sam datum kupje baterije. Rujan 2011.
Na bateriji mislim da markerom piše 650+Wh
riba

Post Postao/la riba »

marko-sk je napisao/la:koje?
http://ev-power.com.au/webstore/index.p ... board.html

Ove. nisu savršeni, ali zahvaljujući njima su baterije u balansu.
marko-sk

Meni to izgleda dovoljno dobro za punit, jel bi ti se dala skinut shema ? 8)
riba

Post Postao/la riba »

Eh, sa tranzistora je sve izribano, iako vjerujem da bi se dala skinuti jer ima jako malo elemenata i jednoslojna je pločica. Imam ih viška, pa mogu poslati nekom SMD majstoru na malo reverznog inžinjeringa.

Jedini problem je što je jedan element teško nabaviti, ptc resetabilni smd osigurač, vidio sam ga samo na mouseru, a on je ključan element (tako limitira struju).
marko-sk

daj ga samo pofotkaj dobro.
Boris123

Post Postao/la Boris123 »

Kako preporucate odrzavanje LIFEPO ?

ako se recimo ne vozi mjesec dana, jel da stavim puniti svaka 2 tjedna, ili cesce ?
Prof. Baltazar

Post Postao/la Prof. Baltazar »

ogi je napisao/la: Stavili smo je na balansiranje i u bateriju je ušlo 9Ah nakon nekoliko dana balansiranja!!
[...]
Ako sumnjate u bateriju, donesite ju na provjeru

Moja se u pravilu punila cijelu noc kad je bila na punjacu pa nemam bas neka ocekivanja (pretpostavljam da bi se uravnotezio napon celija), ali evo, stavio sam je na punjac pa cu za desetak dana mjeriti koliko ce dati.

Pretpostavljam da nema smisla da na provjeru nosim 6 godina staru bateriju...? Ruku na srce, mozda pola tog vremena je bila u aktivnoj sluzbi, ali ona ima i vremensko ogranicenje trajanja, ili....?
Alex1

Post Postao/la Alex1 »

Moja doduše nije iza artasa, ali zimila je negdje od 10tog mjeseca do sredine travnja pri sobnoj temperaturi, Prije zimljenja je napunjena i svaki članak je provjeren, dal je balansiran i nakon toga je iskočan bms.
pred kraj 12 mjeseca je provjern napon na čelijama i razlika između najmanjeg i najvišeng napona je bila 0.09v, ponovno je stavljena na balansiranje, pa provjera i odpajanje bms-a i sredinom 2 mjeseca ponovno je mjeren napon, ovaj puta je razila bila 0.16v, te je ponovno stavljena na balansiranje.

Na koji napon je najbolje podesiti punjač? ja imam podešeno na 59,2V što bi bilo 3.7V po čeliji. Dal se može više ili pak niže, ali iznad 3.65V

Svega sam 2 puta duboko praznio, inaće praznim do 1/3 kapaciteta.
grrga

Post Postao/la grrga »

Ako se odspoji bms ispravna ćelija može stajati nekoliko godina. Na 3 godine je provjereno na 3 headway članka. Razlika od 0,09 V već ide pod pogrešku instrumenta i zanemariva je. Napon na ćeliji se stabilizira na 3,31 - 3,35 i tako stoji godinama.
hrast

Post Postao/la hrast »

Alex1 je napisao/la:Moja doduše nije iza artasa, ali zimila je negdje od 10tog mjeseca do sredine travnja pri sobnoj temperaturi, Prije zimljenja je napunjena i svaki članak je provjeren, dal je balansiran i nakon toga je iskočan bms.
pred kraj 12 mjeseca je provjern napon na čelijama i razlika između najmanjeg i najvišeng napona je bila 0.09v, ponovno je stavljena na balansiranje, pa provjera i odpajanje bms-a i sredinom 2 mjeseca ponovno je mjeren napon, ovaj puta je razila bila 0.16v, te je ponovno stavljena na balansiranje.

Na koji napon je najbolje podesiti punjač? ja imam podešeno na 59,2V što bi bilo 3.7V po čeliji. Dal se može više ili pak niže, ali iznad 3.65V

Svega sam 2 puta duboko praznio, inaće praznim do 1/3 kapaciteta.
Imaš možda kakve podatke u smislu starosti baterije, nazivnog kapaciteta, stvarnog kapaciteta u početku i sada nakon vremena X?
Alex1

Post Postao/la Alex1 »

Nešto imam.
Čelije su 40152 15Ah, 16S1P konfiguracija. prvi puta kad je duboko pražnjeno je bilo blizu 14Ah. Bilo je svakakve vožnje, uzbrdo/nizbrdo, sporo brzo, baš svega, bms nije izbacio (inaće izbaci kad jedna čelija padne na 2.7V. Drugi puta je bilo preko 13Ah, Full gas uzbrdo i nizbrdo. Kontroler je limitiran na 25A.
Baterija je kupljena lani oko uskrsa i korištena do 11mjeseca.
Testove sa nekim fisknim strujama pražnjenja nisam radio, a ni nemam namjeru.
hrast

Post Postao/la hrast »

Ponovo sam imao nešto više vožnje i iz baterije sam iscijedio 663Wh (ne računam regen).
Od zadnjeg mjerenja do ove vožnje sam ostavljao bic nešto dulje na punjenju. Tako da;
1) Ili sam prvi puta krivo mjerio
2) Ili je Ogijev savjet zbilja pomogao tj. treba povremeno bic ostaviti danima na punjaču kako bi se izbalansirale baterije.

ja sretan :skace:
Pero

Post Postao/la Pero »

2) Ili je Ogijev savjet zbilja pomogao tj. treba povremeno bic ostaviti danima na punjaču kako bi se izbalansirale baterije.
Točno. :palac:
klavirstimer

Post Postao/la klavirstimer »

ogi je napisao/la:Pocetkom mjeseca smo zapoceli sa prodajom novih Optimum LiFePO4 paketa 48V/12Ah

Sastavljeni su od 4Ah celija, znaci 3P16S
Cijeli paket je malo veci i oko 1kg tezi
Sada u kutiji vise nema mjesta ni za zrak :D

Te nove celije imaju bitno nizi unutarnji otpor tako da ostaju potpuno hladne cak i pri dugotrajnim velikim strujama praznjenja
Pad napona u istim uvjetima je puno manji u odnosu na prvu generaciju paketa

Nabavna cijena paketa je veca ali zadrzat cemo istu prodajnu cijenu
Dosao sam u posed bicikla koji ima upravo obu bateriju.

slika

Dakle nije starija od 4 god. a mogla bi imati oko 1000 ciklusa. Iako je deklarisana na 2000 ciklusa i 10 god. recimo da je koriscena u nekontrolisanim uslovima i da je sada vec na kraju svog veka. Negde sam citao da se za kraj zivotnog veka racuna kad kapacitet padne za 20% od nazivnog kapaciteta - znaci da bi ova trebala imati barem oko 10Ah.

U par dana koliko je bajk kod mene presao sam oko 300 km sa nekoliko praznjenja do kraja. Domet bude naravno razlicit zavisno od mnogo faktora, ali nikad ne uspem izvuci vise od 8Ah, uvek tacno toliko. Punjenje traje tacno 2h i 40min (strujom 3A), sto se opet uklapa u 8Ah.

Osim sto bicikl stoji neprekidno na punjacu (kad se ne vozi), ima li jos neki nacin da se pokusa povecati kapacitet? Malo me zbunjuje jedan post sa ove teme:
Pero je napisao/la: Daklem, po celiji puna celija ima 3.6-3.7V, recimo 3.65V, nazivni napon je 3V (u biti i do 3.2V), a praznti se smije do 2.2V, ali nema potrebe je prazniti ispod 2.5V jer jako brzo gubi napon nakon toga).
Pomnozi ove vrijednosti sa 16 i dobio si vrijednosti napona:
Puna baterija: 56-58.5V
75%: 48V
25%: 44V
0%: 40V
Doduse, vrijednosti napona malo variraju s temperaturom i opterecenjem, ali to bi bilo negfje to.
Zadnja ledica (rezerva) neka ti se gasi kada napon baterije padne ispod 42V te kontroler bi trebao prestati raditi na 40V........
Kod mene zastita izbaci kad napon dodje do 47,5V tj.2.97 po clanku, pa bih po ovome mozda mogao dobiti tih 1-2 Ah ako bih spustio LVC na npr. 46.5V.

Sa druge strane, cini mi se da sam na drugim mestima na forumu citao da lifepo4 nema razloga prazniti ispod 3V, jer ispod toga ima jos svega par % kapaciteta.

Sta je istina?
Odgovori

Natrag na “Baterije”