Hidroelektrane

Male hidroelektrane
Sigy

Post Postao/la Sigy »

Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

:skace: :skace: :skace: :skace: :skace: :skace: :skace:
inch

Post Postao/la inch »

windman je napisao/la:Kada upotrijebim logiku elektrana na valove bi trebala biti usidrena i plutat, na njoj nekakve posude koje bi hvatale vrhove valova, ili tako nesto??
najjednostavnije, linearni generatori.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

ajde da j i taj otkup krenuo, fala....
Nego nadam se da je tipfeler 0.69lipa po KW/h?
Ako je kako mislim onda decki za HE dobivaju 13tisuca kn mjesecno :respekt:
mdj300b

Post Postao/la mdj300b »

Vidim da je na spisku i solarni krov Špansko :skace:
Drago-Zg

Post Postao/la Drago-Zg »

Ovo je sa teme automobili, ali šteta da ne prođe nezapaženo. Po meni dosta zanimljivo.
http://land.heim.at/podersdorf/222860/Bilder/
apron

Post Postao/la apron »

pozz svima! Novi sam ovdje ali mislim da sam na pravom mjestu. Imam namjeru napraviti nešto slično vodenici na pontonima interesira me koliki otpor stvara DC generator od 18Kw pri max snazi u ( Nm) interesira me radi izračuna radijusa i površine lopatica( naravno tu još dolazi i reduktor) unaprijed Hvala!
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobro nam dosao Apron! :)
apron

Post Postao/la apron »

Hvala na dobrodošlici :)
Dali mi se može pomoči glede moga pitanja,nisam se koristio več duže
vrijeme formulama (ali nije mi strano). Namjera mi je raditi "vodenicu" sa vertikalnom osi vrtnje (tu ču dobit neke podatke , okr/min i silu na osovini(Nm), tada ču tražiti odgovarajuči reduktor(za njih obično u katalogu ima koja je sila potrebna da bi se okrenuo) ali za generator nemam ništa :roll: , tu bih vas zamolio za pomoč. Hvala!
Pero

Post Postao/la Pero »

apron je napisao/la:Hvala na dobrodošlici :)
Dali mi se može pomoči glede moga pitanja,nisam se koristio več duže
vrijeme formulama (ali nije mi strano). Namjera mi je raditi "vodenicu" sa vertikalnom osi vrtnje (tu ču dobit neke podatke , okr/min i silu na osovini(Nm), tada ču tražiti odgovarajuči reduktor(za njih obično u katalogu ima koja je sila potrebna da bi se okrenuo) ali za generator nemam ništa :roll: , tu bih vas zamolio za pomoč. Hvala!
Probaj se sjetiti formula iz osnovne skole te lako slozis sam formule.
Inace, pitanje ti ne prolazi jer 18kW mozes dobiti bilo kojim zakretnim momentom - jedino ce potrebna brzina biti drugacija.
Racunas jednostavnoi:
P=2*pi*M*f
Gdje je:
P - snaga [W]
M - zakretni moment [Nm]
f - broj okretaja u sekundi [1/s]
Daklem, kad si odredio broj okretaja, lako izracunas zakretni moment, ali ga jos moras podijeliti s faktorom iskoristenja da pokrijes gubitke.

Primjer:
generator 18kW/1500RPM, faktor iskoristenja 75%:
f=1500/60=25/s
M=P/2/pi/f=18000/2/3.141/25 = ~115Nm
Kako je predpostavljeni faktor iskoristenja 75%, slijedi da je potreban zakretni moment veci za jednu trecinu:
115/75% = 115/0.75 = 153.3 Nm

Nema tu neke nauke, samo se treba podsjetiti fizike iz osnovne skole. :D
Koliko se sjecam, sve potrebne formule sam ucija u sedmom razredu.
apron

Post Postao/la apron »

Hvala puno na pomoči :) , sada kada je postavljen zadatak sve je puno lakše. još na prolječe kada dobijem "stvarne" podatke (okr/moment i obrtaje) tada ču pristupiti odabiru odgovarajučeg generatora i reduktora (bilo bi idealno kada bi našao gen. sa max. snagom pri malim rpm jer ovako ču morat imati redukciju 300/1
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Da li ti je OK generator max. snage 1500W pri 400 okretaja/min?
apron

Post Postao/la apron »

Pa in ne. Mislim da če me izači sama konstrukcija oko 3000€( ima dosta reduktora) tako da bi išao na veči generator. Inače mislim iči na ovaj sistem WWW.eolprocess.com da dam neku "sliku" mislim da taj sistem trenutno najviše iskorištava kinetičku energiju toka vode bio je još jedan u "igri" ali trebaju puno veče brzine(3m/s) www.newenergycorp.ca
inch

Post Postao/la inch »

apron je napisao/la:Hvala puno na pomoči :) , sada kada je postavljen zadatak sve je puno lakše. još na prolječe kada dobijem "stvarne" podatke (okr/moment i obrtaje) tada ču pristupiti odabiru odgovarajučeg generatora i reduktora (bilo bi idealno kada bi našao gen. sa max. snagom pri malim rpm jer ovako ču morat imati redukciju 300/1
kakva je to rijeka ili potok, protok vode sil.?
apron

Post Postao/la apron »

Rijeka je Sava kod Siska , protok (0.8- 1.5m/s) ovisi dali je na matici ili ne, u prosjeku sa 1 - 1.2 m/s može se računati cijele god.
Odgovori

Natrag na “Hidroelektrane”