Budućnost

Novi, rabljeni, servis, iskustva, problemi, recenzije i pomoć u odluci
stjepan

Re: Tesla Cybertruck

Post Postao/la stjepan »

zega je napisao/la: 07 tra 2025, 02:37 Ne nego su ti se apetiti promjenili, recimo mojim starcima je dosta mini PC sa intel N100 sa 5W potrosnjom...
Imam identičan takav doma. Zamijenio je Raspberry pi kao kućni server (opet povećanje struje jer mi je opet za kućen potrebe bilo potrebno nešto jače od RPI-a).
Apetiti se nisu promijenili. Od kad znam za sebe gejmam. Da bi danas gejmao sa istim lošim FPS-ima moram potrošiti više struje. Vrlo jednostavno. Na N100 ne mogu gejmati. Da mogu, bi.
Ja ne želim trošiti više struje, ali moram ako želim ostati na istoj razini korištenja stvari kao i prije.

Ljudi koji koriste laptope umjesto PC-a ne uštede ništa posebno. Mijenjaju ih dovoljno često da ne offsetaju razliku u potrošnji struje (PC ne koristi 100% napajanja ako ne radi teške poslove) a samo su još ograničeni da ih ne mogu nadograditi i raditi ozbiljnije stvari ako trebaju.

Kako god, tko god misli da će se trošiti manje struje zbog napretka tehnologije se vara. Isto kao i ubaciimetehnologije će nam omogućiti besplatnu struju. Stari moj....nemoš ti proizvest tolko jeftine (a kamoli besplatne) kolko ja mogu potrošiti na nešto što je meni korisno.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

OldDog je napisao/la: 07 tra 2025, 06:56....
Misliš li da si ti prosječan potrošač energije???
Većina je nekad koristila stolna računala, a sad većina koristi laptop sa većim mogućnostima i manjom potrošnjom.
Ta većina koja danas koristi laptope nije imala nikakvo računalo, a ona manjina koja je, koristila je stolna računala sa 200W napajanjem dok su realno koristili pardeset, onolko kolko je trošio u ide-u i/ili wordu / browseru. Ništa posebno se tu nije promijenilo na bolje po pitanju osobne potrošnje energije. Ona ide gore. Koliko samo moderni laptopi znaju povuć i koliko ih je zbog toga permanentno na punjaču (moje na poslu je upravo takav) bi se oni stari PC-evi mogli posramiti.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

ali sad o autima pričamo ( mobitelima sa kotačima) koji zbog zakona neće smjeti ići brže od 130.

Takva vozila automatski su lakša i dolaze sa slabijim motorima koji manje troše.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

A u budućnosti, zato jer sada odjednom imaju mjesta i energije za druge stvari, proizvođači ugrađuju u ta lakša vozila te nove dodatne stvari pa su ta vozila ponovo teža, veća, troše više energije itd.
Današnji klinci ne svršavaju na "brum brum" ali će im skroz napeto biti kad dobar AI koji troši pun kurac energije napravi za njih ovo ili ono, kad im auto ponudi augmented reality na prozorima automobila, kad ovo kad ono. Sve stvari koje će cuclati sve više i više i više energije. Samo AI može pocuclati koliko god je potrebno energije. Mislim već sada ostavim Sentry Mode upaljen i on mi potroši 3-7% na dan.....dok auto STOJI!! A šta taj može i radi? Ništa posebno! Što kad u autu bude dovoljno Ai hardware-a. Neće se koristiti non stop za tko zna kakve pizdarije? Naravno da hoće!

Kako god, možda kratkotrajno smanjimo potrošnju razno raznim optimizacijama i prelascima sa manje efikasnih na više efikasne sisteme, ali dugoročno potrošnja energije ide samo i jedino u jednom smjeru.

Dokaz?

slika

Možeš malo mrdat vamo tamo, ali trend je jasan. Ili koristiš energiju ili te priroda pojede. Priroda i svemir ne podnose stagnaciju.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

pogledaj koliko Aptera troši, i koliko si svaki dan proizvede.

A stavili su 500% jači motor od potrebnog unutra.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Aptera ne nudi ono što ljudi trebaju pa nema smisla gledati koliko ona troši struje isto kao što ne možeš gledati električne bicikle kao moguću zamjenu za automobile, jednostavno ne nude ono na što su ljudi navikli.
niram69

Post Postao/la niram69 »

stjepan je napisao/la: 07 tra 2025, 16:11 Mislim već sada ostavim Sentry Mode upaljen i on mi potroši 3-7% na dan.....dok auto STOJI!!
Intuicijski mi je to bilo puno pa rekoh da pogledam malo. I pogledah: :shock:

"The Sentry Mode keeps the vehicle awake and continuously processes data from the vehicle's eight cameras. As a result, Sentry Mode consumes less energy during an average Model 3 or Model Y over a 24-hour period, Sentry Mode consumes around 7-14% of the battery, which corresponds to approximately one mile per hour."

Nevjerojatno!! Nailazim na cifre o potrošnji od 300-450Wh. Bolesno! Feature je odličan i vrijedi ga imati (makar i kroz ovakvu potrošnju) ali to jednostavno moraju poboljšati. Sama obrada slike vjerojatno ne troši puno ali izgleda da puno okolnih sustava mora ostati budnima dok stvar radi. 4-6kWh (ili više) na dan je užasno!

//Marin
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Broj koji si pronašao je stara brojka. U međuvremenu su smanjili za pola, no i dalje je to JAKO PUNO struje. Ja zbog toga Sentry mode imam ugašen na lokaciji "kuća" gdje imam video nadzor tako i onako.

I ako netko misli da će novi auti stati na tome, da neće uvoditi nove feature koji će trošiti još više struje sam sebe gadno zavarava.
Kad se ne možeš boriti sa konkurencijom na max brzini, borit ćeš se sa AI-om, entertaimentom, ubrzanjem i tko zna čime sve ne što će bez problema pojesti ono što uštediš na max brzini i onda još ekstra.

Napravi se korak naprijed (smanjenje potrošnje), nazad dva (uvođenje novih feature-a koji potroše ono što se uštedjelo i onda još malo).
debeli
Kontakt:

Re: Budućnost

Post Postao/la debeli »

Što je to što ljudi trebaju, a da Aptera nema ?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Za početak specifikacije toga što se nudi i za koju točno cijenu.
Nakon toga, prema fotografijama, nešto što je ekstra bitno za bilo koju obitelj, nema mjesto za četiri osobe. Trebao bih takva dva da pokrijem potrebe, a to nije dobro niti po moj džep niti po gužvu na cesti. Umjesto jednog auta od dvije tone, vozali bi se u dva auta od jedne tone itd.
Što još nema, ovisi o tome kakve će biti završne specifikacije koje nisam uspio pronaći i što će se sve nuditi uz auto.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

debeli je napisao/la: 11 tra 2025, 21:22 Što je to što ljudi trebaju, a da Aptera nema ?
Nema stvari na koje su ljudi navikli :D
Nema izgled automobila, nema prostora, nema stabilnost i robusnost (vjerojatno/tako izgleda)

Aptera je ekstrem kao i ovi tenkovi od par tona kojih ima sve više.
Opet se vraćamo na objektivno normalno :zubi:
A to je da ljudi i stvari koje prevoze imaju svoj volumen i masu koje moraju prevoziti sigurno, brzo, ugodno i ponekad daleko.
Znači ne može biti Aptera ali ne mora biti ni tenk.

Frend je kupio neki Mercedes tenk i meni to nije nešto, meni je moj Berlingo bolji :fulllove:
Na kraju uvijek razum pobjedi, barem bi trebao...
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Opet, na kojem kontinentu. Normalnu u Americi nije isto normalno u Europi, što pak nije normalno u Aziji. Ne znam na koje tržište Aptera cilja, ali Amerika i Europa im sigurno ne mogu biti primarna tržišta. Možda neka Azijska zemlja sa puno sunca i malo BEV elektro infrastrukture a skupim benzinom.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

90 % vožnji na svijetu dogodi se u gradu sa 1 do 2 putnika. 90% ljudi vozi se manje od 40 km dnevno.

Kad imate obitelj, proizvođač automobila i dalje nudi ono što traži većina.

Aptera je u sudaru sigurnija nego što su bili 10 godina stari Mercedesi jer koristi materijale koji tada nisu bili dostupni, i nije ju moguće prevrnuti ništa lakše od vozila sa 4 kotača, i ima više nego dovoljno mjesta u prtljažniku

Ovo će u potpunosti doći do izražaja čim vozila sama ograniče max brzinu u gradu ispod 40 kmh i izgube volan.

O ukusima nebi trebalo raspravljati, ako je statistika zabilježila potrebe, a ne želje 90% tržišta.

Jasno da je Ferrari uzbudljiviji, ali prodavat će se jeftina lagana, efikasna vozila sa programiranom max brzinom.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Da ljudi trebaju ono što Aptera nudi, 90% vlasnika vozila bi bili vlasnici Smart-ova......a nisu.
Statistika koja kaže da 90% vožnji odradiš sam ili sa još jednom osobom je relevantna za taxi službe ili javni prijevoz, ali ne i za obitelji. Otac i majka neće kupiti automobil u koji ne mogu staviti svoje bolesno dijete i odvesti ga u bolnicu, pa taman to odradili samo 3 puta u djetetovom životu, ili automobil u koji ne mogu staviti dvoje troje djece i otići na izlet itd.
Ovo je jedan od primjera gdje imamo točne statističke podatke ali donosimo krivi zaključak na bazi tih podataka. U obitelji, auto sa dva sjedala je beskorisna igračka. Postane koristan samo kao drugi auto u obitelji, a tu se onda vraćamo na to da moramo imati jedan veći, teži, sigurniji itd. itd. itd.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Ovo je najprodavaniji/ među najprodavanijima auto na najvećem svjetskom tržištu

http://m.ba.chinatrucksale.com/new-ener ... ctric.html

Po čemu se razlikuje od Smarta ?

Proizvođači automobila ne razmišljaju o potrebama porodice, nego o profitu svojih dioničara, pa nude ono što većina tržišta kupuje

To nisu obiteljska vozila sa kojima se ide na more / zimovanja.
Odgovori

Natrag na “Kupovina i servis”