Razmišljam napraviti, u jednoj kutiji, nekakav izvor struje za kampiranje, mislio sam koristiti 4 komada 18650 Li-Ion baterija, spojenih serijski kako bi dobio kojih 15V napona koji bi onda išao na DC-DC pretvarač koji bi taj napon spuštao na 3.2 i 5V za napajanje mobitela i 2 LED diode od 1W (Za vanjsko i unutarnje osvjetljenje šatora.) Punjene baterija bi se vršilo preko 5-10W solarnog modula, sve bi nabavio na ebayu.
Ono što meni treba je da mi netko tko se više razumije u ovo da linkove za neke provjerene baterije, po mogućnosti što veći kapacitet i da imaju u sebi ugrađeni BMS te neki punjač koji bi punio te baterije, neku shemu ili gotovi uređaj (baterije nebi bile opterećene dok bi se punile), te neki solarni panel 5-10W, potrebnog napona.
Mali izvor napajanja za kampiranje
Cini mi se kao nepotrebna komplikacija i puno pretvaranja simo-tamo - isto tako nema smisla puniti prvo 18650 baterije iz panela, a onda iz 18650 puniti mobitel(e).
Recimo jednostavnija varijanta sa 2 ovakva solarna panela koji u paraleli daju oko 1A:
http://www.ebay.com/itm/lots-5V-500mA-2 ... 35c7eb9ee1
Sa toga onda mozes puniti direktno sve sto ide na USB - mobitel ili punjac za AA/18650 baterije. Na kraju imas lanternu/bateriju koja radi na AA/18650 baterije za rasvjetu. S time da ima takvih USB punjaca koji mogu puniti baterije ili davati van 5V na USB za punjenje mobitela (ako zatreba).
Recimo jednostavnija varijanta sa 2 ovakva solarna panela koji u paraleli daju oko 1A:
http://www.ebay.com/itm/lots-5V-500mA-2 ... 35c7eb9ee1
Sa toga onda mozes puniti direktno sve sto ide na USB - mobitel ili punjac za AA/18650 baterije. Na kraju imas lanternu/bateriju koja radi na AA/18650 baterije za rasvjetu. S time da ima takvih USB punjaca koji mogu puniti baterije ili davati van 5V na USB za punjenje mobitela (ako zatreba).
da ne otvaram novi post, imam pitanje u vezi navedenih ili slicnih solarnih panela.
zanima me kako se spajaju ti paneli:
jel se mora lemiti sa solar panel wire cijelom duzinom preko cijelog panela sa vanjske strane (kako gotovi paneli imaju one kockice od lem zice)?
odnosno, ako vec imaju izveden + i -, zasto se nebi moglo spojiti (u paralelu/seriju) obicnom zicom za drugi panel na isti takav + i -?
cose je lijepo objasnio da se svi uredaji na USB mogu puniti na panele iste voltaze.
jel to znaci ako punim mob (baterija 3.7) sa panelom (5v), da elektronika od moba sve to regulira i pretvara u 4.2v u ovom slicaju, odnosno, koliko treba?
jel se mora lemiti sa solar panel wire cijelom duzinom preko cijelog panela sa vanjske strane (kako gotovi paneli imaju one kockice od lem zice)?
odnosno, ako vec imaju izveden + i -, zasto se nebi moglo spojiti (u paralelu/seriju) obicnom zicom za drugi panel na isti takav + i -?
cose je lijepo objasnio da se svi uredaji na USB mogu puniti na panele iste voltaze.
jel to znaci ako punim mob (baterija 3.7) sa panelom (5v), da elektronika od moba sve to regulira i pretvara u 4.2v u ovom slicaju, odnosno, koliko treba?
Panele mozes spajati u seriju ili paralelu - ovisno da li zelis veci napon ili struju.VjekoFera je napisao/la:da ne otvaram novi post, imam pitanje u vezi navedenih ili slicnih solarnih panela.
Ako imas uredjaj koji zna puniti bateriju sa USB prikljucka (koji je 5V bilo gdje - na PC-u, 220V punjacu, autu...) - onda se sami uredjaj dalje brine o tome da prilagodi napon i struju onome sto treba za bateriju. Tvoje je samo da osiguras tih 5V - radi sigurnosti, mozda ne bi bilo lose ovako nesto staviti iza panela:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 1030150117
Tako paneli trebaju biti nesto veceg napona, a dobijas stabilnost da ne pada napon kod slabijeg svjetla.