Provjera brojila

Kreativna kontrola elektrona
Odgovori
zlotvor

Provjera brojila

Post Postao/la zlotvor »

Pozdrav,

Imam neko glupo brojilo (Schrack MGDIZ005) sa impulsnim izlazom i predvidjeno je za spajanje na strujni mjerni transformator.

Problem je sto brojilo jednostavno ne daje impulse sukladno onom sto pise na ekranu. Kad proguram kroz njega 10kWh i na displayu pise 10.00kWh na izlazu ocekujem 10 ili 100 impulsa. A dobijem nekad manje nekad vise (cca 30%). Prijenosi su ispravno podeseni i sve vrijednosti koje prikazuje su ispravne.

Kako spojiti takvo brojilo bez strujnih trafoa? Imam jos jedno neugradjeno koje se isto ponasa i volio bih ga testirati sa poznatim i stalnim opterecenjem da vidim u cemu je problem. Vracanje za sada ne dolazi u obzir jer su druga brojila visestruko skuplja (Iskra, Landis, ABB...)
Strah me spojiti ga direktno jer nemam pojma o strujnim transformatorima i koje su ocekivane vrijednosti na ulazima predvidjenim za njih. Znam da ne smijem pretjerati sa strujom, ali sto je sa naponom?

Z
Gigabyte091

Post Postao/la Gigabyte091 »

Vjerojatno u uputama od brojila piše kakav SMT treba, njih se jeftino da kupiti na ebayu. Pazi kod strujnih transformatora da ti sekundar ne ostane neopterećen jer ako pustiš struju kroz njega, na sekundaru ti se može inducirati napon reda 1 i više kV te probit izolaciju na namotajima.
zlotvor

Post Postao/la zlotvor »

Gigabyte091 je napisao/la:Vjerojatno u uputama od brojila piše kakav SMT treba, njih se jeftino da kupiti na ebayu. Pazi kod strujnih transformatora da ti sekundar ne ostane neopterećen jer ako pustiš struju kroz njega, na sekundaru ti se može inducirati napon reda 1 i više kV te probit izolaciju na namotajima.
Znam to, ali nemam SMT koji bi spojio na njega (ugradjeni su) i zelim ga testirati u kontroliranim uvjetima. Na njega ide SMT xxx/5, trenutno je konfiguracija Uct=1, Ict=120 (600/5A). Nema shanse da takvo opterecenje osiguram, zato sam i pitao mogu li spojiti direktno.
Pero

Post Postao/la Pero »

zlotvor je napisao/la:
Gigabyte091 je napisao/la:Vjerojatno u uputama od brojila piše kakav SMT treba, njih se jeftino da kupiti na ebayu. Pazi kod strujnih transformatora da ti sekundar ne ostane neopterećen jer ako pustiš struju kroz njega, na sekundaru ti se može inducirati napon reda 1 i više kV te probit izolaciju na namotajima.
Znam to, ali nemam SMT koji bi spojio na njega (ugradjeni su) i zelim ga testirati u kontroliranim uvjetima. Na njega ide SMT xxx/5, trenutno je konfiguracija Uct=1, Ict=120 (600/5A). Nema shanse da takvo opterecenje osiguram, zato sam i pitao mogu li spojiti direktno.
Valjda ti brojilo ima strujni i naponski priključak? :oci:
Naponski priključak spoji na 230V, a strujni na sekundar transformator 220/12 u seriju s žaruljom 60W. Tako ćeš simulirati snagu od 60*230/12=1150W
Ako ti treba veća snaga, znaš ča ćeš napravit... :D
zlotvor

Post Postao/la zlotvor »

Pero je napisao/la:Valjda ti brojilo ima strujni i naponski priključak? :oci:
Naponski priključak spoji na 230V, a strujni na sekundar transformator 220/12 u seriju s žaruljom 60W. Tako ćeš simulirati snagu od 60*230/12=1150W
Ako ti treba veća snaga, znaš ča ćeš napravit... :D
Hvala Pero,

Znaci 12V je "siguran" napon za strujni ulaz? Jedino me brine da ne spalim glupo brojilo prije nego ga vratim kao neispravno.

Iskreno, nemam pojma o strujnim transformatorima. Znam samo da su spojeni u skoro kratki spoj preko shunta u brojilu, ali sve ostalo 0 bodova. Izgleda nisam pazio u skoli :oops:

Edit:
Cek-cek, zarulja 60W na 12V vuce 5A; Ako je Ict=120(ili 600/5A), to znaci da cu simulirati 600A ili 138kW
Odgovori

Natrag na “Elektronika”