e-buba

Završene samogradnje i registracije
riba

Post Postao/la riba »

Ja imam iskustva sa michelin energy saver... Manji otpor se itekako osjeti, i može uštedit nešto energije, ali to sve ima visoku cijenu. Guma nakon 15000km postaje jako nepredvidiva, a čim padne malo kiše ko da voziš po ledu. Sad ću ih još koristit po ljeti, kad su više manje ok, no nakon toga doviđenja za sva vremena.... :x
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Možda je nabolje uzeti normalnu užu gumu i malo više napumpat
Argor

Post Postao/la Argor »

:palac:
Svaka čast na ostvarenom radu i volji, od svih prerada na forumu ova mi se nekako najviše dopada, mislim na sam pogon. Možda zato što imam nešto slično sa boxer motorom za preradu.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dompa i ostali sa elektromobilima :)

Zanima me kako je voziti ovih dana po hladnoći?

Grijanje kabine, kapacitet baterija, ....??
Čubi
Kontakt:

Post Postao/la Čubi »

Jedna slika - sto riječi :)

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HrfRxQqR_qU" frameborder="0"></iframe>

Kaj se dometa tiče, otprilike 1 sat grijanja smanji domet za 5-10 km, ovisi koliko je vani hladno. Kapacitet LiFePO4 malo pada s temperaturom, na -25 Celzijevaca je još uvijek oko 90%
;)
Utopija

Post Postao/la Utopija »

Koji je sustav grijanja korišten? Direktno preko električnog grijača ili nešto drugo?
Čubi
Kontakt:

Post Postao/la Čubi »

Električni grijač s malo "smart" elektronike za kontrolu ventilatora i grijača. Grijač je cca 1500W, ventilator oko 100W, duty cycle rijetko ide preko 60% (prosjek)...
DompaEV
Kontakt:

Post Postao/la DompaEV »

Sto se tice grijanja u ebubi, umjesto beskorisnih 150W 12V grijaca (nit puse, nit grije, samo zuji), stavio sam fen. Kad je postavljen na 120V proizvodi oko 600W na nazivnom naponu ebube, sto je sasvim dovoljno za odmagljivanje sajbe, al nisam bas zadovoljan grijanjem prostora, a ni bukom koju proizvodi. Moram sloziti neko crijevo pa da reciklira zrak iz kabine.
Dodatno grijanje ostvaruje i jeftilen 12V grijac sica.
U svakom slucaju, u neko dogledno vrijeme namjeravam ugraditi i jos jedan grijac kabine iz kucne radinosti, naravno na struju :mig:

Glede potrosnje, kad grijac i svjetla rade stalno, u ovisnosti o nacinu voznje prosjecna potrosnja penje se i do 200 Wh/km (po ljeti je bila oko 120 Wh/km).
DompaEV
Kontakt:

Post Postao/la DompaEV »

Nakon nekoliko mjeseci evo kratkog update-a.
Ebuba je presla preko 7000 km od atesta i zasad se cini da je, kuc-kuc, sve OK. BMS jos nisam ugradio, samo povremeno (cca jednom u 2 mjeseca) provjerim napon punih baterija i po potrebi rucno ih balansiram. Nastojim baterije ne prazniti do kraja, pa se nadam da je to utjecalo na relativno dobru izbalansiranost paketa.
Najduzi prijedjeni put bez dopunjavanja dosad bile su tri voznje od 90km svaka (npr. relacija Dubrava-Brezice-Dubrava) i svaki put bih zakljucio (nakon punjenja) da je u baterijama ostalo stroma za jos bar cca 20-30 km do tocke kad bi baterije bile na ~80% SoD.
rodney

Post Postao/la rodney »

Svaka cast..
MP

Post Postao/la MP »

:respekt:
DompaEV
Kontakt:

Post Postao/la DompaEV »

Kratki update, ebuba je zasad (od atesta) presla preko 9500km na struju. Posebno sam bio aktivan unutar zadnjih 10-ak dana kada je buba presla oko 1200 km, te sam postavio i neke osobne rekorde:
- prijedjeni put po lokalnim cestama Zagorja s jednim punjenjem je 120 km, ostalo struje za jos cca 20-ak km
- maksimalna brzina je 110 km/h (naravno sa dobrom nizbrdicom, ala onoj Ostrovica-Kikovica)

Ovaj vikend bio sam na
slika

Zahvaljujuci privremeno posudjenih 25 TS-a (HVALA Cubi!), ebubin domet porasao je na 180-200km, pa sam je odlucio testirati na tako duzem putu i jos k tome autoputu. Taj domet bi teoretski trebao biti dovoljan za relaciju Zg (istok) - Opatija gdje sam imao sigurnu tocku punjenja (vikendica od familije). No otprilike na sredini puta prema Opatiji mi se ucinilo da je potrosnja po autoputu veca od one po lokalnim cestama (iako je nisam stiskao preko 70-80 km/h po ravnom), pa sam za svaki slucaj odlucio potraziti uticnicu. Zahvaljujuci susretljivom osoblju Inine benzinske kod Vukove Gorice, "dotocio" sam cca 5kWh u smjeru prema Rovinju i nekih 4 kWh u povratku. Za "dotakanje" sam koristio pomocni brzi punjac od 3.5 kW, dok sam se u Opatiji pristekao na 2 uticnice (brzi + fiksni punjac) i punio sa 5kW (bome se glavni osigurac od 25A fino ugrijao :mig: ).
Usprkos brzem punjenju put sam svladao za nesto manje od 10 sati (u povratku nisam prespavao u Opatiji).
Sam put pokazao je ono sto je i bilo za ocekivati, duzi usponi (kojih ima ponesto na dionici ZG-RI) jednostavno uspore ebubu, te brzinu moram spustiti na cca 30-35km/h ako ne zelim pregrijavati motor (znaci kontinuirano gurati u njega vise od 8kW). Kraca preoptrecenja od 16-17 kW motor uredno prezivi, ali ova kontinuirana su opasna, pa je bolje ici nesto sporije (u oba slucaja bilo je gluho doba noci, pa prometa prakticki nije niti bilo tako da nikoga nisam time dovodio u opasnost ili usporavao).
Za povratak (275km) je utroseno 35kWh (iz uticnice), sto u prosjeku iznosi ~127 Wh/km - sasvim zadovoljavajuci rezultat ako se uzme u obzir broj uspona na putu :)
MP

Post Postao/la MP »

Svaka cast :respekt:
schumacher

Post Postao/la schumacher »

:palac:
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

DompaEV je napisao/la:...te brzinu moram spustiti na cca 30-35km/h ako ne zelim pregrijavati motor (znaci kontinuirano gurati u njega vise od 8kW)...
Očito bi trebalo staviti barem 20 kW motor u e-bubu. Lako je po ravnom i nizbrdo, ali baš zbog uzbrdica bi trebalo biti malo više snage. Dodatna korist jačeg motora je bolji rad regena. Imaš li regen uopće?
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”