Vjetrenjace s vertikalnom osi vrtnje
vertikalna krilca
odavno nisam bio na forumu, neki problemi; dali netko ima link ili neku tablicu dimenzija za vertikalne propelere, potrebne su dimenzije za vetrenjacu ~ 800W.. potrosac bi bila crpka za vodu
..bilo je prije par mjeseci na tv da su sada hit u USA, valjda jer se lako postavljaju i tise su..
..u samogradnji bi se radila krilca od uzduznih segmenta cjevi
pozdrav
..bilo je prije par mjeseci na tv da su sada hit u USA, valjda jer se lako postavljaju i tise su..
..u samogradnji bi se radila krilca od uzduznih segmenta cjevi
pozdrav
Zadnja izmjena: gesdim, dana/u 04 lis 2008, 19:16, ukupno mijenjano 1 put.
Re: Ima li to smisla u ZG?
Ide s jednom vjetrenjačom s gornje slike!crnaovca je napisao/la:Ajmo ovak, ja zena, dvoje cendrave djece, bojler na plin, stednjak, veshmashina, obavezno laptopi TV ... i 10 zarulja ...
Jel to ide sa jednom vjetrenjacom? Jel to ide uopce sa nekakvim drugim izborom alternativne energije? Il da nastavim sve placati HEPu.
dajte ideju i barem o kojim cijenama govorimo? Dal to znaci da trebam 10000 eura investirati il prodjem i jeftinije ...

mnogo veliko
>> cuo sam se s kompom, u sustini nuzna potrosnja ce biti max. 100w (pumpa za kolektor), ali on zeli upotrebiti alternator od stojadina i dobijati 220V..ja se ne upustam u to, on je elektricar, a ovo 2.2m visine i 0.6m promjera je prihvatlivo, s tim da u te gabarite nije stator ??bracek je napisao/la:mnogo veliko ...
ja se spremam u gradnju helix savonijusa 2.2 m visine i 0.6 m u promjeru pa ćemo vidjet kaj to može potegnuti.
Kao što rekoh tu stvarno nisam doma no nebi mi bilo prvi puta da k'o ćorava koka napipam nešto jestivo.
Navodno je kritična pozicija ugradnje na sljeme krova gdje dodatni uzgon koji se tamo dešava potpomaže vrtnju.
S druge pak strane odavno sam prestao vjerovati navodima proizvođača. S treće strane stvarno je jednostavan dizajn i možda
joj treba dati šansu kroz izradu umanjenog modela i par testova na nekom krovištu.
Kako god eto tih podataka i primjera ugradnje.
-edit-
ŠIT! Tip je stavio *.bmp sliku na site. Bum prepisal najbitnije.
Generator: 3kW @ 180rpm
Blade: dia 2,5m height 2,5m Alu/SS
Rated wind speed: 10 m/s
Cut-in wind speed: 2 m/s
Survival wind speed: 60 m/s
Total weight (generator+rotor): 48kg.

Navodno je kritična pozicija ugradnje na sljeme krova gdje dodatni uzgon koji se tamo dešava potpomaže vrtnju.
S druge pak strane odavno sam prestao vjerovati navodima proizvođača. S treće strane stvarno je jednostavan dizajn i možda
joj treba dati šansu kroz izradu umanjenog modela i par testova na nekom krovištu.
Kako god eto tih podataka i primjera ugradnje.
-edit-
ŠIT! Tip je stavio *.bmp sliku na site. Bum prepisal najbitnije.
Generator: 3kW @ 180rpm
Blade: dia 2,5m height 2,5m Alu/SS
Rated wind speed: 10 m/s
Cut-in wind speed: 2 m/s
Survival wind speed: 60 m/s
Total weight (generator+rotor): 48kg.

Zadnja izmjena: Brada, dana/u 05 lis 2008, 12:59, ukupno mijenjano 4 puta.
- HAL9000v2.0
- Kontakt:
Rugala se ofca kozi da joj se vidi p....
Odmah sam zamjetio nesrazmjer širine u odnosu na visinu. Šlampavi kinezi vjerovatno misle na promjer kada se razviju kril(c)a turbine.
Niš novoga pod kapom nebeskom. Šlamperaj ez južual. Garant ni podaci o snazi ne valjaju osim kada se stvar montira na vrh Keopsove piramide
za vrijeme trajanja pješčane oluje.
Ipak mi se čini kao dosta dobra osnova za DIY prodžekt. Valjda ne lažu za više od duplo.
Ak je cijela teška 48 kg kolko bi plehovinja trebalo? Trideset? Btw alu žljeb fi 40cm je kod Sebastiana 28kn + harač pa ti vidi jel se isplati
probat. Koliko se sjećam do 6 piganja se pri kupovini lima tamo ne naplačuje. Jedno piganje plus radijus bi možda isto prošlo mukte. Cijev
imaš kod suseda na krovu, lagere možeš izvaditi iz koljena, generator posudiš za probu...

Odmah sam zamjetio nesrazmjer širine u odnosu na visinu. Šlampavi kinezi vjerovatno misle na promjer kada se razviju kril(c)a turbine.
Niš novoga pod kapom nebeskom. Šlamperaj ez južual. Garant ni podaci o snazi ne valjaju osim kada se stvar montira na vrh Keopsove piramide
za vrijeme trajanja pješčane oluje.
Ipak mi se čini kao dosta dobra osnova za DIY prodžekt. Valjda ne lažu za više od duplo.

Ak je cijela teška 48 kg kolko bi plehovinja trebalo? Trideset? Btw alu žljeb fi 40cm je kod Sebastiana 28kn + harač pa ti vidi jel se isplati
probat. Koliko se sjećam do 6 piganja se pri kupovini lima tamo ne naplačuje. Jedno piganje plus radijus bi možda isto prošlo mukte. Cijev
imaš kod suseda na krovu, lagere možeš izvaditi iz koljena, generator posudiš za probu...
Zadnja izmjena: Brada, dana/u 05 lis 2008, 12:33, ukupno mijenjano 1 put.
- HAL9000v2.0
- Kontakt:
Sviđža mi se dizajn ali je po meni na dnu uz neku podlogu/objekt najviše turbulencija tako da bi trebalo napravit takvu a da ja na dnu uska pa na sredini široka pa na dnu opet uska. tj dve ovakve jedna lijeva jedna desna spojene zajedno većom stranom. generator bi mogao biti u sredini po visini, to bi bila jedna elegnatna konstrukša...
@brada: Stiskaj enter jer ovaj php neće to umjesto tebe...
Kol'ko se ja sjećam davnih dana kad sam još odlazio na more čim sam izHAL9000v2.0 je napisao/la:Sviđža mi se dizajn ali je po meni na dnu uz neku podlogu/objekt najviše turbulencija tako da bi trebalo napravit takvu a da ja na dnu uska pa na sredini široka pa na dnu opet uska. tj dve ovakve jedna lijeva jedna desna spojene zajedno većom stranom. generator bi mogao biti u sredini po visini, to bi bila jedna elegnatna konstrukša...
bilo kojeg razloga zalego na pod sve je stalo... i vrijeme i ono malo
vjetrića. Samo je čelopek žario nesmiljeno.
Nije kriv php nego ona prevelika linkana slika gore. Nisam nigdje
zamjetio mogućnost uploada pa da resizam sliku.
Eto... dvoboj ćoravih. Oš moje cvikere? Pogledaj svoj tekst

Neznam... meni se čini da je ključan smještaj na sljemenu krova i mogućnost da turbina pokupi i zrak sa površine krova. Osim čeonog vjetra koji udara direktno na krilca događa se i komponenta odozdo. Ukupna količina zraka koja prolazi kroz turbinu je zasigurno veća od od one koja bi se dogodila da je naprava iznad vodoravne podloge. Čak bi taj zrak trebao biti i brži pa je logično da je veća površina krilca zadužena za hvatanje te komponente. Jedinim problemom vidim moguću krivu orijentaciju krova u odnosu na vjetrove koji najčešće pušu na području gdje se objekt nalazi.
Zamislimo na trenutak da je umjesto automobila dolje na slici krov kuće sa vrtuljkom na vrhu. Možda griješim jer kao što rekoh nisam baš neki stručnjak za temu ali čini mi se logičnim ono što sam naveo. Zapravo ovaj čas mi pada na pamet slika zasnježene planine i gotovo vječnog čuperka od snjega što ga vjetar nosi sa vrha i naoko mirnih dana.

Zamislimo na trenutak da je umjesto automobila dolje na slici krov kuće sa vrtuljkom na vrhu. Možda griješim jer kao što rekoh nisam baš neki stručnjak za temu ali čini mi se logičnim ono što sam naveo. Zapravo ovaj čas mi pada na pamet slika zasnježene planine i gotovo vječnog čuperka od snjega što ga vjetar nosi sa vrha i naoko mirnih dana.