Mrax je napisao/la:Dogodi mi se tu i tamo F08 high bus voltage.
Razlog je taj što baterije dođu na 100% i padom struje punjenja napon na panelima dođe na oko 465 volti, a inverter dopušta 450v.
Imam 10 panela u seriji.
Ima li neki oprimizaror koji bi ograničio taj max napon sa panela na inverter?
Ako ti se povisi DC napon na solarnom sustavu, upalis grijac sanitarne vode.
"Da se ne baci", samo moras sloziti automatizirani sustav za paljenje grijaca.
Arduino+ESP32 (ima BLE+wifi da ne moras kablirati, dvije plocice jedna na HVDC strani druga na sklopki bojlera kontrolira SSR i naravno temperaturna sonda na drugom ESP32 da se i to disablea iznad 90C) komunikacija WiFi...
Mrax je napisao/la:Dogodi mi se tu i tamo F08 high bus voltage.
Razlog je taj što baterije dođu na 100% i padom struje punjenja napon na panelima dođe na oko 465 volti, a inverter dopušta 450v.
Imam 10 panela u seriji.
Ima li neki oprimizaror koji bi ograničio taj max napon sa panela na inverter?
Ako ti se povisi DC napon na solarnom sustavu, upalis grijac sanitarne vode.
"Da se ne baci", samo moras sloziti automatizirani sustav za paljenje grijaca.
Arduino+ESP32 (ima BLE+wifi da ne moras kablirati, dvije plocice jedna na HVDC strani druga na sklopki bojlera kontrolira SSR i naravno temperaturna sonda na drugom ESP32 da se i to disablea iznad 90C) komunikacija WiFi...
Riješio sam
Problem je bio što su baterije dobivale previsoku struju punjenja pa je bms palio zaštitu.
Nakon toga bi došlo do naglog skoka napona.
Ograničio sam max charging current i sad je sve ok.
Kad dodam još baterije neće više uopće biti priblema.
Objavu sam stavio na Solarnom klubu na faceu pa je evo vamo u izvornom obliku.
OffGrid treća zima i malo pomalo smo se uskladili.
Bilo je tu pogodaka i promašaja, a postoje i daljnji planovi.
Ako mogu nekome pomoći, a trudim se sve vrijeme davati realne, iz vlastitog iskustva odgovore rado ću podijeliti sa vama obračun za 2023. godinu koja je na izmaku. Pa evo:
Josipdol, malo mjesto podno kapele na granici karlovačke i ličko senjske županije. Sa puno magle tokom studenog i prosinca iako je ove godine super sitiacija, vjerojtno zbog puno vjetra.
Oprema:
-Solarni paneli Asi 2,9 kw na kući, orijentacija jugozapad.
-Solarni paneli mono 4,5 kw na nadstrešnici, oijentacija jugo istok.
-Baterije Litijske 10 kwh NMC tip.
-inverter 8kw EAsun na koji je spojena cijela kućna potrošnja i 4,5 kw panela.
-inverter 5kw Mppsolar pip5048mk na koji je spojeno 2,9 kw panela i pomočni agrrgat.
-agregat inverterski Zipper 2800 , benzinski, ručni start.
_______
stanje 17.12.2023.
Potrošnja kuće :
1,8 MWh ; 1 zamrzivač, 2 ledenice, perilica suđa, vešmašina, pećnica, mikrovalna, uobičajena kućna elektronika.
Električni bojler 150L od travnja do listopada. I sve vrste električnih radioničkih i vrtnih alata.
Proizvodnja struje:
2,7 MWh ( 1,3MWh kuća i 1,4MWh nadstrešnica)
E sad primjetite da je proizvodnja veća za nekih 900kwh. To vam je ono što nitko ne računa, a to da vam pretvarač od 8 kw troši sam za sebe oko 70w. U mojem slučaju dva pretvarača. Tih 900kwh na 365 dana ispada 2,46 kwh/dan. Bilo bi i više, ali sam shvatio da ovaj 5 kw pretvarač može biti isključen.
Čim počne ići struja sa panela ili agrgata, on se probudi, ali ne i output pa je tu ušteda.
Naručene su još jedne baterije te bih sa time trebao imati umanjeni rad agregata..
Tako da moram dobro isplanirati gdje će biti montirani jer mi Asi panela treba dosta za tu snagu.
Opcija je ograda koju planiram. Imam nekakvih 70m dužine u planu.
To bi takvih GS stalo nekakvih 40 komada (5 stringova po 8 panela)
Ili na staklenik, ali mi ih previše treba. to je oko 30 kvadrata