NOVOSTI
Nije mi jasan tvoj komentar.sarakuzza je napisao/la:Da, poznato je da korporacije ne lažu![]()
Kad će onda jeftina sodium-ion (upola jeftinija od lifepo4) baterija za storage?
Tko tvrdi da korporacije ne lažu? Iz kojeg dijela mog komentara si došao do toga?
Isto tako, sodium-ion baterije se već koriste u autima. To nije tehnologija / kemija / baterija "koja će doći". Ona je već tu, samo ne u dovoljno velikim količinama jer je nova pa se tvornice tek zahuktavaju.
To da li su upola jeftinije ili ne, ne znam, neće one tako brzo do nas malih u obliku ćelija. Prvo se mora zadovoljiti sve što se mora zadovoljiti u proizvodnji razno raznih proizvoda (auti, stacionarni storage itd.) a tek će se onda "višak" prodavati na aliexpress-u i sl.
Kako god bilo, to što ne možeš kupiti na aliexpress-u neku stvar ne znači da se ona već ne koristi i da nam ta stvar ne utječe pozitivno na živote tako što utječe na cijenu i dostupnost drugih stvari koje kupujemo.
Npr. štancanje sodium-ion baterija može smanjiti pritisak na druge vrste kemija te im smanjiti završnu cijenu. Ili njihovo štancanje može stvoriti nove jeftinije proizvode koji će konkurirati cijenom dosadašnjima (npr. jeftiniji Powerwall like proizvod).
Meni osobno je dovoljan i taj sekundarni efekt. Ne mora sve doći do mene u ruke da bih rekao: "ok ovo ima smisla i ovo utječe na moj život pozitivno ili negativno".
Mene je samo zanimalo da li veću težinu za nekoga ima kad npr. CATL kaže nešto naspram nekog labaratorija ili istraživačkog centra.
Žao mi je da se ne može dobiti niti jedan tako jednostavan odgovor ili razgovor o tome da li se što promijenilo u zadnjih par godina već se ide kontrirati nikad izrečenim stvarima.
Baš mi je to pitanje palo na pamet. Kako to da se litij prodaje po razno raznim web shopovima ako ga veliki trebaju u količinama koje ovi ne mogu proizvesti?Slv je napisao/la:pa i litij mi je otpadni
i radi bez greške
"Otpadni" je ok objašnjenje.
Postoji li još koje?
Reciklirane ćelije iz velikih pack-ova koji su došli kao povrat? Neke male firme koje nemaju dovoljno kapaciteta da prodaju velikima? Nešto treće?
Prilikom proizvodnje bilo kojeg proizvoda, velike serije. Nikada se ne proizvede 100%.
Proizvede se malo više od naruđbe kupca, upravo zato jer se iz iskustva zna da neće baš cijela serija proći kontrolu kvalitete. Zatim uvijek može doći do reklamacija i još mnoštvo drugih razloga.
Ili se dio radnika i dobavljača plati u robi
Ili kupac narući malo previše pa mu ostane višak
Svi koji su radili u proizvodnji lako će razumjeti.
I tako višak dodje na alije
Proizvede se malo više od naruđbe kupca, upravo zato jer se iz iskustva zna da neće baš cijela serija proći kontrolu kvalitete. Zatim uvijek može doći do reklamacija i još mnoštvo drugih razloga.
Ili se dio radnika i dobavljača plati u robi
Ili kupac narući malo previše pa mu ostane višak
Svi koji su radili u proizvodnji lako će razumjeti.
I tako višak dodje na alije
prije čitanja članaka na bugu pogledam autora, ak je smrekar preskočim, otkad tak radim puuuuno se manje živciramrkahler je napisao/la:https://www.bug.hr/baterije/baterija-ko ... nuta-33908
https://www.racunalo.com/catl-priprema- ... ilometara/
ta nemojte mi kasti...

Kod: Označi sve
Sve je ovo lijepo, divno i krasno, no ono što nam nedostaje je infrastruktura koja ne prati tehnološki razvoj. Drugim riječima, broj brzih punjača je premalen kako bi se to razvilo, no ne sumnjamo kako će se i taj dio u bliskoj budućnosti brzo razvijati. No, trenutno je situacija takva da imate električne automobile koji se mogu ekstremno brzo puniti, no nemate punjača za njih. To vam je kao da imate 5G pametni telefon, a mobilna mreža radi na 2G.

ta nemojte mi kasti...

China says battery supply will soon surpass demand by over 400%
Kak ja to vidim ; kupiš neku staru knatu sa malo km, presložiš na struju.
dodaš panele na krov od kuće ili pored kuće.
i sreći nikad kraja
za manje od 10 000 EUR, domet će biti 500+ km, sa klimom, servom i svim što treba i ne treba u autu.
Kak ja to vidim ; kupiš neku staru knatu sa malo km, presložiš na struju.
dodaš panele na krov od kuće ili pored kuće.
i sreći nikad kraja
za manje od 10 000 EUR, domet će biti 500+ km, sa klimom, servom i svim što treba i ne treba u autu.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktual ... k-15364889papicdu1 je napisao/la:gledam danas ispred bivše Panorame hotela, 2 bmw-a s vodikovim ćelijama