debeli je napisao/la:Ne živi firma Rimac od prodaje automobila, nego od prodanih radnih sati inžinjera.
Firma generalno posluje sa gubitkom od kad postoji, živi od love ulagača i fondova. Postoje dijelovi firme koji su u pozitivi, zato su ulagači i tražili da se firma razlomi na više dijelova da se vidi gdje se
i kako posluje. Kada stanu kapitalna ulaganja i sve se prepusti tržištu tek će se onda vidjeti o ćemu se ovdje radi, do tada se može samo nagađati. Treba proći još bar 5-6 godina da se vidi, možda je sve super a možda i nije.
Što se tiče samog auta vjerujem da je dobar ali pitanje po koju cijenu? Naivno je vjerovati da bilo koji od giganata u automobilskoj industriji sa praktički neograničenim budžetima nije mogao napraviti takav ili još impresivniji auto. Glavno je pitanje kome kvragu treba cestovni auto od 2000 ks i što se time htjelo postići? OK dečko je uvijek imao san da napravi tako nešto i to je ok ako to napraviš sa svojom lovom što ovdje nije slućaj, ne znam, jako sam skeptičan oko nekih stvari u ovoj priči.
Kome k vragu treba Ferrari, Lamborghini ili apsolutno bilo koji super brzi ili muscle (Američke verzije jelte...) auto.
Doslovce nikome van utrka.
Pa eto...prodaju se, firme dobro rade i žive.
Jbg...ljudi imaju para. Neki imaju toliko para da je nama to neshvatljivo i teško zamislivo. Neki bi se uvrijedili da im ponudiš auto ispod 100 ili 200k €. Kao, "dal ti ja izgledam kao siromah"?
Gledao sam svojim očima kako prodavač jednom kupcu prodaje kamin po 20k kn a drugom, taj isti po 60k, zato jer je ovaj drugi bogatun koji je došao sa nekim bijesnim autom i oblekom za koju ja niti ne znam koja je.
Kad sam ga pitao zašto, rekao je: "Ja sam ti skoro cijeli svoj život u ovome (čovjek je vlasnik). Da sam mu ponudio po istoj cijeni (realnoj) ne bi kupio. Poslušao bi me, izašao van i nikad se više ne bi vratio, jer bi mislio da mu prodajem šrot."
I pazi sada, ako takvih ima u Hrvatkoj, što mislite koliko ih ima u svijetu? Koliko ima bolesno bogatih Arapa, Kineza, Amerikanaca, Nijemaca, Francuza, Rusa itd.
Takve cijena ne zanima, ono što ih zanima je unikatnost i ekskluzivnost. Nevera po €20k ih ne bi zanimala niti najmanje koliko god konja imala (zanimala bi jednu sasvim drugu grupu ljudi). Naravno, neće oni kupiti skupo govno, ali mega ultra skupu dobru stvar (koja nije linearno bolja koliko je i skuplja) koju ne može nabaviti bilo tko, hoće.
Jbg....treba znati napraviti proizvod za takve. Ako Mate uspije u tome da na taj način financira ostatak, super, držim mu fige. Nije taj pristup poslovanju ništa novo ili nepoznato:
ne znam jeste li pratili prijedlog novih natječaja za elektrane za poslovne subjekte (proizvođač s potrošnjom (ovi što imaju 15min obračun).
na slijedećem ide i sufinanciranje baterijskih sustava.
Vjerujem da su tokom istraživanja baterija došli do rezultata gdje bi omjer uloženo dobiveno za stacionarne baterije bio dovoljno dobar i da će nuditi sustave zato su i izdvojili taj dio u posebnu tvrtku.
istraživanja su preskupa i većina proizvođača dijeli platforme i dijelove vozila da ne mora svoja razvijati. Tu je para, ja razvijem i tebi ustupim.
samo problem je što neki ljudi gledaju na svijet dosta ograničeno i misle da su jako pametni jer ne znaju koliko ne znaju, a jako su glasni.
Odlična usporedba najjačeg (i najbržeg) Bugattija s Neverom: https://www.evo.co.uk/hypercars/205892/ ... mac-nevera
Ovo mi je super rečenica iz članka:
"In many ways, the Rimac Nevera makes the Bugatti Chiron Super Sport feel like a dinosaur."
Svi (ili gotovo svi) svjetski automobilski novinari smatraju Neveru najboljim hipersportskim automobilom na svijetu.
Fora.
Evo dogodila se i prva isporuka Nevere u USA: https://insideevs.com/news/671885/rimac ... ed-states/
Ovaj put je to New York, ali uskoro će se napraviti i novi primjerci i isporučiti po cijeloj zemlji.
"The company reports that more are already in production for the US, and Americans hold some upcoming build slots. The automaker also has dealers in Canada and Mexico, so the supercar might show up throughout North America.
Two more Nevera deliveries will happen on June 18th at the Ohio State Fairgrounds in Columbus, Ohio. Mate Rimac will even be there in person to hand over the cars."