Tesla Model 3

Tesla, Ford, Chevrolet, Rivian, Lucid Motors, Cadillac, Fisker, Jeep
perk87

Post Postao/la perk87 »

stjepan je napisao/la:Punim ga kako kada. Nekada prođe mjesec dana i više da ne punim uopće doma i da punim samo na DC punionicama (većinom 50kw i 25kw, zavisno od shopping centra / dućana gdje žena ide). Nekada isključivo doma. Sveukupno, puno više na DC-u nego doma.

Sad baš gledam u app-u, u zadnjih godinu dana, 31% napunjeno doma, 10% supercharger, 59% "vani" (ovi besplatni po dućanima i shopping centrima).

Kad punim doma, onda punim ne znam...kad padne na 20-40%, kako koji puta i zavisno o tome da li znam da ću ići sutra negdje dalje ili ne.

Što se sentry-a tiče, ima opcija negdje koja kaže: "ne pali se na poziciji Home", tako da je skroz ugašen doma, a kad sam negdje vani je upaljen.

Evo baš jučer i sam našao to da sentry ne radi doma i nu čuda od 21h jučer do maloprije niti 1% nije pao....

Ja imam auto niti 2 tjedna i već sam napravio 1000KM, uspio sam to sve napunit na besplatnim punionicama :D

Kako doma imam jednofazni priključak, kontam da će bit presporo...

ako sam dobro skužio onaj mobilni šuko punjač maksimalno može povuć oko 3.7 KW (minus neki 10-15% gubitci).

Pošto se grijem na struju (inverter klima), trenutno izbjegavam punjenje doma jer i taj inverter zna povuć toliiko kad radi defrost.

Hvala na savjetima 8)
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ja niš ne izbjegavam doma. Brzina punjenja je sasvim dovoljna. Još imam namješteno da puni nakon 01:00 pa dok ne krenem čisto da ne opterećuje kuću bezveze.

Ovo sa sentry i potrošnju mi ima smisla. Mora raditi računalo, kamere, snimanje, obrada itd.
perk87

Post Postao/la perk87 »

stjepan je napisao/la:Ja niš ne izbjegavam doma. Brzina punjenja je sasvim dovoljna. Još imam namješteno da puni nakon 01:00 pa dok ne krenem čisto da ne opterećuje kuću bezveze.

Ovo sa sentry i potrošnju mi ima smisla. Mora raditi računalo, kamere, snimanje, obrada itd.
Puniš sa ovim mobilnim punjačem ili imaš neki wallbox?

Ako je sa mobilnim, kojom jačinom puni?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ma onaj kaj ide u zid mobilni...2-3kw, tak neš. Preko noći napuni više nego dovoljno za dnevnu vožnju. Naročito ako ne idem odmah ujutro negdje.

Imam i wall charger kaj sam kupio....eno ga godinu i nešto mjeseci u kutiji u garaži :D Jednostavno mi nije potreban. Ne radim dovoljno km dnevno da bi mi trebao, al kad si novi vlasnik, pušeš na hladno.
perk87

Post Postao/la perk87 »

stjepan je napisao/la:Ma onaj kaj ide u zid mobilni...2-3kw, tak neš. Preko noći napuni više nego dovoljno za dnevnu vožnju. Naročito ako ne idem odmah ujutro negdje.

Imam i wall charger kaj sam kupio....eno ga godinu i nešto mjeseci u kutiji u garaži :D Jednostavno mi nije potreban. Ne radim dovoljno km dnevno da bi mi trebao, al kad si novi vlasnik, pušeš na hladno.
hehe da, ma dobro ja doma imam samo jednofazni priključak (7,36 kW) tak da mi se brijem Wall charger i ne isplati kupovat.
testdriver

Post Postao/la testdriver »

perk87 je napisao/la:
stjepan je napisao/la:Ma onaj kaj ide u zid mobilni...2-3kw, tak neš. Preko noći napuni više nego dovoljno za dnevnu vožnju. Naročito ako ne idem odmah ujutro negdje.

hehe da, ma dobro ja doma imam samo jednofazni priključak (7,36 kW) tak da mi se brijem Wall charger i ne isplati kupovat.
da, ali idi po salonima, svi kupcima govore, pa morate to uzet, kak ćete punit, evo 7 godina punim sa tim kućnim punjačem i nikad brige
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

testdriver je napisao/la:
perk87 je napisao/la:

da, ali idi po salonima, svi kupcima govore, pa morate to uzet, kak ćete punit, evo 7 godina punim sa tim kućnim punjačem i nikad brige
Kucni punjac je dovoljan velikoj vecini ljudi, jedino sto je npr. Zoe na 2kW iz uticnice bio uzasno neefikasan (u bateriju ide jedva malo preko 1kW) dok je na 2.5kW efikasnost oko 75% - pa treba na to obradtiti paznju.
perk87

Post Postao/la perk87 »

testdriver je napisao/la:
perk87 je napisao/la:

To sam skonto, a i čuo sam da dosta ljudi koji su kupili stoji zapakiran doma....

Da imam trofaznu doma pa ga mogu iskoristit na 11 ili 22KW punjenje ajd, ali brijem da mi se ne isplati pojačavat doma struju i bacat minimalno 3K eura....

Mislim da je bolja opcija neka solarna elektrana i direkt punjenje vozila a ako bude viška onda čak i bateriju neku zbavit. Ovo sa HEP-om mi se čini prekomplicirano.

Naletih na zanimljiv projekat:
https://evcc.io/en/

Hvala na savjetima dečki.
perk87

Post Postao/la perk87 »

Kako uskoro dolazi sezona za ljetne gume, zanima me na čemu vozite svoje ljubimce?

Imamo samo Aero felge - 235 45 R18

U toj dimenziji sam našao BRIDGESTONE TURANZA T005 DRIVEGUARD (run flat) za 181 e

Ili pak malo jeftnijie Continental PremiumContact 6 235/45 R18 98Y XL EVc za 165 e
grrga

Post Postao/la grrga »

Imam loše iskustvo sa BRIDGESTONE TURANZA gumama. Slabo pečene i izvitoperile se nakon cca 20 kkm. Jedva ih uspio izbalansirati i ubrzo zamjenio.
S druge strane gledano bile su kao zaljepljene za cestu po zavojima ali i izuzetno kratkotrajne. Michelin Pilot je zakon za mene.
Continetnal su mi izbor poslije Michelina.
perk87

Post Postao/la perk87 »

grrga je napisao/la:Imam loše iskustvo sa BRIDGESTONE TURANZA gumama. Slabo pečene i izvitoperile se nakon cca 20 kkm. Jedva ih uspio izbalansirati i ubrzo zamjenio.
S druge strane gledano bile su kao zaljepljene za cestu po zavojima ali i izuzetno kratkotrajne. Michelin Pilot je zakon za mene.
Continetnal su mi izbor poslije Michelina.
Hmm interesantno, jel moguće da su se zbog onog "run flat" dijela izvitoperile?

Hvala svakako na savjetu. Gledao sam i Michelin, samo mi cijena ne odgovara. cini mi se da su oko 30-40% skuplje od Continentalki.
rkahler

Post Postao/la rkahler »

Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

Evo pitanje ovdje da ne tipkam u temi poticaji da ljudi ne misle stalno da ima novosti oko poticaja...

Molio bih ljude koji imaju 3cu ako mogu javiti koja je potrošnja po autocesti, znači konstantna brza vožnja na veće udaljenosti i koliko uspijete preći kilometara s jednim punjenje, te koju bateriju imate i ostalo, što više detalja to bolje.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nemam model 3 (razlika u aerodinamici između mog Y i 3 je ipak pre velika da bi moje brojke bile korisne), ali dok ti se netko ne javi sa konkretnim podacima pogledaj ABRP: https://abetterrouteplanner.com/
Biraš proizvođača, marku, model i godište, te u opcijama imaš i "speed". Odaberi neke dvije destinacije što se voze autocestom i samo mijenjaj.
ABRP se pokazao kao poprilično točan za moj auto. Vjerojatno je vrlo točan i za ostale jer se velik broj korisnika poveže sa Teslinim acc-om kako bi aplikacija imala live info o sistemu auta, pa ti za razliku od Tesline aplikacije izbacuje i pad kapaciteta baterije itd. a samim time ima i dovoljno informacija da ti da neku prosječnu udaljenost i potrošnju za upravo tvoj model i godište auta a ne neke pojedinačne slučajeve.
eltico

Post Postao/la eltico »

Tomy B. je napisao/la:Evo pitanje ovdje da ne tipkam u temi poticaji da ljudi ne misle stalno da ima novosti oko poticaja...

Molio bih ljude koji imaju 3cu ako mogu javiti koja je potrošnja po autocesti, znači konstantna brza vožnja na veće udaljenosti i koliko uspijete preći kilometara s jednim punjenje, te koju bateriju imate i ostalo, što više detalja to bolje.
Upravo se vratio iz Terme Olimia (i susreta DeMS u Vitanje). Ukupno cca 750km autocesta po Sloveniji i dosta llokalnih cesta (jer su Terme cca 40ak km udaljene od autoceste). Vožnja po AC 105 - 120, zimske gume na 3.1bar, mokra cesta i predgrijan auto prije vožnje, prosjek potrošnje 16,7kWh/100km
Usporedbe radi na proljeće Lendava - Kopar skoro sve AC, ljetne gume, isto mokra cesta, slične brzine 13,9kWh/100
Odgovori

Natrag na “Američki”