Tesla tvornica
Nitko od proizvođača ne stoji u mjestu, a način proizvodnje koji im je bio najveća prednost kinezi već koriste.
Samovozeći auto koji treba konstantno nadgledati naporan je za korištenje.
Lakše je sam upravljati, nego cijelo vrijeme biti spreman skočiti.
Puno toga ovisi o Semiju.
Punjenje na 1000 V tek je najavljeno.
Samovozeći auto koji treba konstantno nadgledati naporan je za korištenje.
Lakše je sam upravljati, nego cijelo vrijeme biti spreman skočiti.
Puno toga ovisi o Semiju.
Punjenje na 1000 V tek je najavljeno.
A cemu onda sluzi autopilot ako ti dalje moras voziti i paziti?creatin je napisao/la:Kakav konj trebas biti da upalis autopilota i skroz iskljucis sebe kao vozaca vozila. Pa brodovi na autopilotu se znaju sudariti, a imaju mjesta za manevriranje koliko hoces da se nebi auti koji se krecu puno vecim brzinama na puno manjim voznim povrsinama.fire je napisao/la:https://twitter.com/Factschaser/status/1608914128017719296?t=0EfhCvlK_JXT7E--3ZpXZQ&s=19
Do sada je tesla bila nakit, beskorisan auto s kojim se kurcis da si zelen.
To u kamijonima ne pali.
AP i svi ostali lvl2 sistemi služe kao "pomoć vozaču". AP i njemu slični sistemi to i jesu (slične sisteme imaju svi veći proizvođači...Peugeot, Citroen, VW grupa itd). Jako su korisni kad čovjek vozi po npr. autocesti. Ja si više ne mogu zamisliti vožnju na autocesti bez jednog takvog sistema. Neke kratke da, no ZG-RI, ZG-SB ne. Jednostavno više ne želim kupiti automobil koji to ne može odraditi uz moje nadgledanje ali uz minimalne intervencije.
Od kad imam auto sa takvim sistemom, nije mi problem ići bilo gdje. Osijek, Rijeka, Dubrovnik, Slovenija, Austrija, Njemačka...svejedno je gdje i koliko često. Nemam više nikako opterećenje. Takvi sistemi nisu nikakav PR niti marketing. Oni imaju stvarnu vrijednost i korisnu ulogu.
Dodatno uz ovo, nisam siguran da se u ovakvim razgovorima uvijek koriste točni nazivi. Ljudi misle na FSD a kažu Autopilot iako se radi o dva vrlo različita programa (što po tehničkim mogućnostima, što po tome što zakonski smiju moći raditi), nekada kažu FSD a događaj koji opisuju se mogao desiti samo na Autopilotu (vožnja po autocesti i u Americi je samo na Autopilotu, ne na FSD-u) itd. pa treba biti malo točniji kad se o tome priča.
Isto tako, isti sistemi ne smiju raditi iste stvari u različitim jurisdikcijama (Amerika, EU itd.) pa kad se spominju primjeri ili vade snimke, treba uzimati u obzir od kuda je primjer / snimka.
Nedavno je vođen ovaj razgovor: https://twitter.com/WholeMarsBlog/statu ... 0638139393
Kako kamere bleje u vozača već neko vrijeme, moguće je da će se staviti veća važnost na njih te da će pipkanje volana biti samo fallback u slučaju kad lokalni machine learning nije siguran što se dešava sa vozačem (da li prati promet ili ne).
Vožnja bez nadzora dolazi u obzir tek kod lvl3 sistema pa na dalje.
Od kad imam auto sa takvim sistemom, nije mi problem ići bilo gdje. Osijek, Rijeka, Dubrovnik, Slovenija, Austrija, Njemačka...svejedno je gdje i koliko često. Nemam više nikako opterećenje. Takvi sistemi nisu nikakav PR niti marketing. Oni imaju stvarnu vrijednost i korisnu ulogu.
Dodatno uz ovo, nisam siguran da se u ovakvim razgovorima uvijek koriste točni nazivi. Ljudi misle na FSD a kažu Autopilot iako se radi o dva vrlo različita programa (što po tehničkim mogućnostima, što po tome što zakonski smiju moći raditi), nekada kažu FSD a događaj koji opisuju se mogao desiti samo na Autopilotu (vožnja po autocesti i u Americi je samo na Autopilotu, ne na FSD-u) itd. pa treba biti malo točniji kad se o tome priča.
Isto tako, isti sistemi ne smiju raditi iste stvari u različitim jurisdikcijama (Amerika, EU itd.) pa kad se spominju primjeri ili vade snimke, treba uzimati u obzir od kuda je primjer / snimka.
Nedavno je vođen ovaj razgovor: https://twitter.com/WholeMarsBlog/statu ... 0638139393
Kako kamere bleje u vozača već neko vrijeme, moguće je da će se staviti veća važnost na njih te da će pipkanje volana biti samo fallback u slučaju kad lokalni machine learning nije siguran što se dešava sa vozačem (da li prati promet ili ne).
Vožnja bez nadzora dolazi u obzir tek kod lvl3 sistema pa na dalje.
2014 je to najavio za sljedecu godinu.debeli je napisao/la:To i kažem; taj software ima smisla jedino ako proizvođač preuzme potpunu odgovornost za posljedice korištenja vozila
Bilo je obećano da dodješ doma i pustiš auto da ide po gradu i taxira i nosi pare kući.
https://twitter.com/CNNBusiness/status/ ... 6892270592
Ne pričate o istoj stvari.
Autopilot nikada nije bio zamišljen, niti će ikada to moći raditi. Pričam o "potpuno samostalna vožnja" ili lvl3+ sistemima (taksiranje, bez potrebe za nadzorom itd.)
Autopilot u sadašnjem stanju je svakako koristan jer smanjuje stres kod vožnje (i to nije samo moje mišljenje i to ne vrijedi samo za Teslin autopilot, već za sve takve sisteme svih proizvođača kojih ima puno) i povećava sigurnost. Taman da se nikada ne poboljša (to ne vidim kao opciju), dobar je dodatak svakom vozilu (zato slične sisteme imaju svi proizvođači).
Kad razmišljate o "robo taxi-u" to se ne radi o Autopilotu, već o FSD-u. On, po priznanju mnogih FSD testera svakako povećava stres, jer se za razliku od Autopilota malo malo nađe u DALEKO kompliciranijim situacijama.
Upravo je zato i prijedlog (twitter link koji sam postao) taj da se prčkanje po volanu makne tek nakon pređenih 10k milja na tom sistemu.
Isto tako, tko prati razvoj FSD-a, zna da se je FSD u npr. zadnjih godinu dana i te kako razvio i da je sve bliži i bliži mogućnostima koje bi mu mogle omogućiti status lvl3 sistema. Nerijetko možete pronaći snimke dugotrajnih vožnji po Americi, od predgrađa do centra i/ili kroz centar grada koje auto sam odradi bez preuzimanja kontrole od strane vozača, neki FSD testeri su morali mijenjati rute na kojima testiraju FSD jer je sistem postao toliko dobar da ih je sa lakoćom prelazio itd.
Napredak je svakako tu i vidljiv.
Hoće li "za godinu dana" ili koliko god postati lvl3? Tko će ga znati. Kad radiš nešto što nitko prije tebe nije radio, teško da možeš znati gdje ćeš naletiti na problem i koliko će ti trebati da ga riješiš.
Dobra stvar (za Teslu) je što nitko (tj. ekstremno velika količina) nije kupovao niti kupuje sada Tesline aute zbog FSD-a i robotaxi-a. Pa, da li ga naprave sada ili nikada, ništa posebno se za njih neće promijeniti.
Trenutno je 285k ljudi uzelo FSD u svoje vozilo: https://twitter.com/Tesla/status/1608552554262327296
Na ukupnu količinu prodanih Tesla vozila od 3+ mil. to je zanemarivi postotak. Čak da su apsolutno svi oni kupili Tesla vozila samo zato jer su vjerovali da će eto "za godinu dana" ti auti sami okolo voziti
i da tog obećanja nije bilo (i da zbog toga ti ljudi nisu kupili ta vozila), sve bi i dalje bilo isto.
Neuspjeh FSD-a im može donijeti zanemariv gubitak, dok im uspjeh može donijeti nezanimarivu korist. Dobar omjer mogućeg gubitka i dobitka.
Autopilot nikada nije bio zamišljen, niti će ikada to moći raditi. Pričam o "potpuno samostalna vožnja" ili lvl3+ sistemima (taksiranje, bez potrebe za nadzorom itd.)
Autopilot u sadašnjem stanju je svakako koristan jer smanjuje stres kod vožnje (i to nije samo moje mišljenje i to ne vrijedi samo za Teslin autopilot, već za sve takve sisteme svih proizvođača kojih ima puno) i povećava sigurnost. Taman da se nikada ne poboljša (to ne vidim kao opciju), dobar je dodatak svakom vozilu (zato slične sisteme imaju svi proizvođači).
Kad razmišljate o "robo taxi-u" to se ne radi o Autopilotu, već o FSD-u. On, po priznanju mnogih FSD testera svakako povećava stres, jer se za razliku od Autopilota malo malo nađe u DALEKO kompliciranijim situacijama.
Upravo je zato i prijedlog (twitter link koji sam postao) taj da se prčkanje po volanu makne tek nakon pređenih 10k milja na tom sistemu.
Isto tako, tko prati razvoj FSD-a, zna da se je FSD u npr. zadnjih godinu dana i te kako razvio i da je sve bliži i bliži mogućnostima koje bi mu mogle omogućiti status lvl3 sistema. Nerijetko možete pronaći snimke dugotrajnih vožnji po Americi, od predgrađa do centra i/ili kroz centar grada koje auto sam odradi bez preuzimanja kontrole od strane vozača, neki FSD testeri su morali mijenjati rute na kojima testiraju FSD jer je sistem postao toliko dobar da ih je sa lakoćom prelazio itd.
Napredak je svakako tu i vidljiv.
Hoće li "za godinu dana" ili koliko god postati lvl3? Tko će ga znati. Kad radiš nešto što nitko prije tebe nije radio, teško da možeš znati gdje ćeš naletiti na problem i koliko će ti trebati da ga riješiš.
Dobra stvar (za Teslu) je što nitko (tj. ekstremno velika količina) nije kupovao niti kupuje sada Tesline aute zbog FSD-a i robotaxi-a. Pa, da li ga naprave sada ili nikada, ništa posebno se za njih neće promijeniti.
Trenutno je 285k ljudi uzelo FSD u svoje vozilo: https://twitter.com/Tesla/status/1608552554262327296
Na ukupnu količinu prodanih Tesla vozila od 3+ mil. to je zanemarivi postotak. Čak da su apsolutno svi oni kupili Tesla vozila samo zato jer su vjerovali da će eto "za godinu dana" ti auti sami okolo voziti

Neuspjeh FSD-a im može donijeti zanemariv gubitak, dok im uspjeh može donijeti nezanimarivu korist. Dobar omjer mogućeg gubitka i dobitka.
Zadnja izmjena: stjepan, dana/u 02 sij 2023, 21:51, ukupno mijenjano 1 put.
<iframe width="932" height="524" src="https://www.youtube.com/embed/XbT3wi2U7D8" title="Thunderf00t Vs Elon Musk: Why Smart People say the Dumbest Things" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"></iframe>
Neki se sjećaju feuda izmedju Thunderfoota i Elona, ovaj video dobro objašnjava stvari...
Neki se sjećaju feuda izmedju Thunderfoota i Elona, ovaj video dobro objašnjava stvari...
Ja ne vjerujem da se kod Thunderfoot-a SADA radi o Dunning-Kruger efektu. Čovjek je nanjušio da može farmati klikove sa određenim vrstama videa, i jednostavno ih farma. Nikakav ego, nikakvo znanje / neznanje. Jednostavno farmanje ljudi koji žele čuti to što on nudi.
Dunning-Kruger efekt može objasniti neke stare izjave o SpaceX-u i/ili eto brzini punjenja baterija, no ne može objasniti potpuno ignoriranje činjenice da je bio u potpunosti u krivu i da se, kao pravi znanstvenik, nije niti jednom ispravio i rekao: "bio sam u krivu".
Ne...odbijam prihvatiti da je toliko slijep. Mislim da je potpuno svjestan koliko je u krivu i da ga jednostavno nije briga. Evo, ne tako davno primjer sa onim betonskim teretom...jako brzo je pokazano da se ne radi o težinama sa kojima je on računao i nije niti pokušao priznati da je eto pogriješio. On zna da njegova farma to ne želi čuti i ne pada mu na pamet ispravljati se.
BTW, sve što je rekao za Thunderfoot-a, vrijedi IDENTIČNO za Musk-a. Zna X i Y, pa misli da zna i Z.
Dunning-Kruger efekt može objasniti neke stare izjave o SpaceX-u i/ili eto brzini punjenja baterija, no ne može objasniti potpuno ignoriranje činjenice da je bio u potpunosti u krivu i da se, kao pravi znanstvenik, nije niti jednom ispravio i rekao: "bio sam u krivu".
Ne...odbijam prihvatiti da je toliko slijep. Mislim da je potpuno svjestan koliko je u krivu i da ga jednostavno nije briga. Evo, ne tako davno primjer sa onim betonskim teretom...jako brzo je pokazano da se ne radi o težinama sa kojima je on računao i nije niti pokušao priznati da je eto pogriješio. On zna da njegova farma to ne želi čuti i ne pada mu na pamet ispravljati se.
BTW, sve što je rekao za Thunderfoot-a, vrijedi IDENTIČNO za Musk-a. Zna X i Y, pa misli da zna i Z.
Da pa napisao je vezano uz brzinu punjenje baterija, da TF ZNA ali ga nije briga, ukratko podrzao je tvoju teoriju "ega" koji je pobjedio iskrenost...
Stovise pazi ako je doktor kemijske tehnologije, onda je za ocekivati da to ZNA i jedino objasnjenje je ego/korist (farmanje)!
Vrijedi za svakoga! Musk je pokazao sad u slucaju twitter da se segaci jer ljudi koji imaju bolji uvid u sustav su ga ismijali... kako ono jedan programer napisao, nisam znao o autima pa sam vjerovao Elonu, nisam znao o raketama pa sam vjerovao Elonu, onda je izvalio nesto vezano uz programiranje i vidio da je to glupost i od tad vise ne vjerujem Elonu! Primjer je malo iskljuciv ali takvi su ljudi, redukcionisti!
Stovise pazi ako je doktor kemijske tehnologije, onda je za ocekivati da to ZNA i jedino objasnjenje je ego/korist (farmanje)!
Vrijedi za svakoga! Musk je pokazao sad u slucaju twitter da se segaci jer ljudi koji imaju bolji uvid u sustav su ga ismijali... kako ono jedan programer napisao, nisam znao o autima pa sam vjerovao Elonu, nisam znao o raketama pa sam vjerovao Elonu, onda je izvalio nesto vezano uz programiranje i vidio da je to glupost i od tad vise ne vjerujem Elonu! Primjer je malo iskljuciv ali takvi su ljudi, redukcionisti!
Laganje bi bilo da su tvrdili da temperatura ne utječe na domet njihovih auta. Činjenici da je domet manji na manjim temperaturama je čudna samo ljudima koji su se rodili jučer pa im je Teslin auto prvi doticaj sa baterijama.debeli je napisao/la:South Korea's antitrust regulator said it would impose a 2.85 billion won ($2.2 million) fine on Tesla (NASDAQ:TSLA) Inc for failing to tell its customers about the shorter driving range of its electric vehicles (EVs) in low temperatures.
Lažu o dometu, pa će plačati kazne kao što je VW lagao o CO2
Daleko više zabrinjavajuće je da ovo što si quote-ao na Engleskom jasno daje do znanja da se ne radi o "laži o dometu" kao što si to ti lijepo preveo / interpretirao, već se radi o tome da nisu upozorili ljude o tome da je domet manji pri nižim temperaturama. Mene zanima zašto si napravio jednu takvu očitu grešku? Namjerno? Thunderfoot? Dunning-Kruger?
Ista stvar kao i u Americi kad na čaši od friško skuhane kave mora pisati: "HOT". To nije laganje, to je "svi se moramo spustiti na razinu najnižeg pojedinca".
Zadnja izmjena: stjepan, dana/u 03 sij 2023, 13:38, ukupno mijenjano 1 put.
Evo čitam:debeli je napisao/la:Progooglaj i pročitaj prije komentiranja.
Lagali su za koliko se smanjuje domet, a ne da se domet smanjuje ili ne smanjuje
Musk je puno napravio, a puno i laže.
https://www.nasdaq.com/articles/south-k ... nge-of-evs
Kao što sam gore napisao. Namjerno? Dunning-Kruger?
Nigdje niti riječ o "laganju" već samo "nisu rekli da se na temperaturama ispod minusa domet jako smanji".On its website, Tesla provides winter driving tips, such as pre-conditioning vehicles with external power sources, and using its updated Energy app to monitor energy consumption, but does not mention the loss of driving range in sub-zero temperatures.
Opet....svatko tko nema 1 godinu i tko je imao ikakav doticaj sa baterijama to zna. HOT. Vruća kava!