Leapmotor

JAC, NIO, BYD, MG, XPeng, Geely, Li Auto, Xiaomi
debeli
Kontakt:

Leapmotor

Post Postao/la debeli »

stjepan

Post Postao/la stjepan »

Kaj su svi zapeli za te male aute?
Onako generalno pitanje, što mislite, hoće li taj format vozila preuzeti neki ozbiljniji komad tržišta sedanima i suv-ovima? Nekako mi po defaultu izgleda kao da su "obiteljski" auti "korisniji" od tih mališana. I to ne mora uopće biti istina...to je samo nekako moj osjećaj prema vlastitom iskustvu nakon što sam posjedovao sve formate, od najmanjih (maruti, c3), preko srednjih (vectra) i sad suv.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

e-auto sa velikim dometom i pristojnom brzinom, mora biti lagan = mali.

Mali auto sa 400 km dometa, klimom, servom i svim igračkama za 50-70 000 hrk

90 % kupaca traži upravo to.

Samo što se u EU trenutno ne nudi.

Ali EU i USA ionako nisu reprezentativna tržišta.

Uskoro ćemo se svi ravnati prema Kini i Indiji.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Taj auto je 20cm (ako dobro čitam dimenzije) kraći od npr. Citroena C3 iz 2005. kojeg sam godinama vozio a koji je za obitelj sa dvoje djece (ili sa jednim malim djetetom koje zahtjeva kolica / krevetiće i sl. dodatke) već poprilično napet po količini prostora. Ne znam gdje je ovom Kinezu motor (naprijed kao kod nekih, ili pak među kotačima), no misliš li da ako je među kotačima, činjenica da ima frunk može odigrati ključnu ulogu u tome da ga obiteljski ljudi odaberu?

Meni to nekako izgleda pre malen auto da bi ga prigrlili obiteljski ljudi ili ljudi koji planiraju obitelj.

Nekako mi se ne čini da će se itko ravnati po ikome baš kao što se nismo ravnali niti do sada sa ICE autima. Potrebe i infrastruktura u Americi, Europi i Kini su poprilično različite tako da i proizvođači ne nude identična vozila na tim tržištima već moraju prilagođavati ponudu.
mike20

Post Postao/la mike20 »

Ako se uvedu uskoro neke sankcije za korištenje ICE motora, bilo u vidu (sve) skupljeg goriva, zabrana ulaska u neke dijelove grada itd, ti autići bi mogli biti traženi.
Ionako 90(tak) posto ljudi dnevno prelazi autom 30tak km, a u autu je 1-1.5 osoba :D
Grana

Post Postao/la Grana »

Ljudi moraju samo prožvakat pojam da je to kineski auto i prodavat će se sigurno :D
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

EU sa 500 i USA sa 300 miliona stanovnika, više nisu previše važna tržišta za auto industriju i proizvođaći sigurno ne budu nudili posebne modele za njih.

Ako 90% stanovnika planete želi kupovati male lagane i jeftine autiće, oni će ih i proizvoditi.

Kinezi sad trebaju opremiti Rusiju, Indiju i Afriku, a i sami sebe.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

debeli je napisao/la:EU sa 500 i USA sa 300 miliona stanovnika, više nisu previše važna tržišta za auto industriju i proizvođaći sigurno ne budu nudili posebne modele za njih.
...
Ovo mi zvuči u potpunosti nevjerojatno. Ne vidim da postoji proizvođač bilo čega, a ponajviše auta, koji se ne bi prilagodio za tržište od 800mil kupaca sa financijskom moći koja debelo nadilazi kupovnu moć u Indiji, Kini i Rusiji. Čak štoviše, vidim to da se glavni dizajn radi upravo za EU/USA a onda da se downscale-a za tržišta sa manjom kupovnom moći.

Možemo to vidjeti sa daleko jeftinijim proizvodima koje je daleko jednostavnije transportirati kao npr. mobiteli, a kako nećemo vidjeti sa autima koji su ogromni, ne možeš ih poslati na stotine tisuća samo tako, zahtjevaju daleko veći kapital za izgraditi u nadi da ćeš ih prodati itd. Na kraju krajeva, što su Kinezi radili do sada? Pa nisu oni počeli proizvoditi aute sada kad je krenula EV revolucija. I do sada su ih proizvodili ogromnu količinu. U milimetar kopirali Europske i Američke aute, a mogli su kopirati "smartove", "minije" i sl. Ne vidim kako će se to sad odjednom okrenuti u proizvodnju dvosjeda. Siguran sam da i Kinezi imaju obitelji koje se žele voziti.
I TATA je proizvodio do sada (proizvodi ustvari već neko vrijeme), pa nas nije preplavio sa Indijskim inačicama automobila. A i kad odeš na njihov web, imaš šta za vidjeti: https://cars.tatamotors.com/ Više SUV-ova nego ostalih.
Auto je prvenstveno korisna stvar. Pre maleni auto nije koristan i tome nema pomoći sve dok javni prijevoz ne pojeftini do te mjere da će se ljudi pitati da li im uopće treba auto.

Ja sam poprilično siguran da će i te kako imati liniju za Europsko / Američko tržište koja će biti skuplja od ovih "najjeftinijih" modela za Kinu / Indiju / mjesta sa ljudima slične kupovne moći. Pa nisu Kinezi cijepljeni od ekonomije.

A što se prosjeka tiče. Da i u mom autu se u prosjeku vozi 1.5 osoba (ja, i nekad žena). No, ja imam i ženu i dvoje djece i ne postoji svemir u kojem bih ja mogao kupiti auto a da u njega ugodno ne mogu strpati 4 ljudi sa opremom, iako to koristimo ustvari možda jednom mjesečno.
Čak štoviše, znam daleko više ljudi koji su upscale-ali aute koje posjeduju zbog obitelji, nego one koji su downscale-ali (ima i takvih....kad odu u penziju, djeca se osamostale, pa kupe manji samo za njih dvoje).
OldDog

Post Postao/la OldDog »

A što se prosjeka tiče. Da i u mom autu se u prosjeku vozi 1.5 osoba (ja, i nekad žena). No, ja imam i ženu i dvoje djece i ne postoji svemir u kojem bih ja mogao kupiti auto a da u njega ugodno ne mogu strpati 4 ljudi sa opremom, iako to koristimo ustvari možda jednom mjesečno.
Čak štoviše, znam daleko više ljudi koji su upscale-ali aute koje posjeduju zbog obitelji, nego one koji su downscale-ali (ima i takvih....kad odu u penziju, djeca se osamostale, pa kupe manji samo za njih dvoje).
Sve je to tako ..ali...
zaboravljaš da danas sve više porodica ima po 2 i više auta, i da je takvoj porodici dovoljan 1 veći auto, a kao drugi je puno praktičniji mali.
Znam ljude koji imaju lovu i koji za prvi auto imamu Mercedes ML ili sličan, a za drugi uzimaju C1, Peugeot 107, Aigo i sl.
Ti auti nisu konkurencija jedni drugima. Oni se dopunjuju.
riba

Post Postao/la riba »

OldDog je napisao/la:
Èak štoviše, znam daleko više ljudi koji su upscale-ali aute koje posjeduju zbog obitelji, nego one koji su downscale-ali (ima i takvih....kad odu u penziju, djeca se osamostale, pa kupe manji samo za njih dvoje).
Sve je to tako ..ali...
zaboravljaš da danas sve više porodica ima po 2 i više auta, i da je takvoj porodici dovoljan 1 veći auto, a kao drugi je puno praktičniji mali.
Znam ljude koji imaju lovu i koji za prvi auto imamu Mercedes ML ili sličan, a za drugi uzimaju C1, Peugeot 107, Aigo i sl.
:palac:
stjepan

Post Postao/la stjepan »

OldDog je napisao/la:
Sve je to tako ..ali...
Manji auto kao drugi auto, apsolutno! I mi, ako ćemo kupovati drugi auto za ženu, sigurno nećemo kupiti još jedan SUV. Prije nešto veličine C3. Za nešto veličine npr. Smarta (ajmo reći da se radi upravo o Smartu, da izbacimo varijablu "Kine") bih se teško odlučio. Zašto? Sigurnost. Kako ti novi maleni auti (smart size, ne c3 size) stoje po tom pitanju? Znam da prije nisu slovili kao sigurni. Razmišljam si, kad bi me sin pitao da mu kupim auto, da li bi mu uzeo nešto tako maleno, ili bih ipak tražio nešto robusnije čisto sigurnosti radi. Nije jednako kad se sedan / SUV zabije u Smarta pa čak niti u auto veličine C3 ili drugi SUV / sedan. Ako ništa drugo, veći imaju veću količinu materijala koja može upiti silu udarca. Što se dešava po tom pitanju sa ovim malenima?

I jesam li ja jedini primjetio da se na Hrvatskim cestama pojavljuje sve više i više SUV-ova? Da nam "veličina" raste, a ne pada? Molim, možda ja samo primjećujem to jer tražim, možda je statistika upravo obrnuta, ali imam osjećaj da u zadnjih par godina svi kupuju samo SVU-asta vozila...
riba

Post Postao/la riba »

To je trend u cijelom svijetu nazalost
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Mjerite po sebi i svojim potrebama, a nikad niste bili niti u Indiji niti u Kini.

To je 50-60 % svjetskog tržišta (stanovništva )

Wuling je najprodavaniji električni auto na svijetu, a Leap ga jako brzo sustiže i vjerojatno će ga do kraja ove godine prestići.

Tesle nisu ni blizu po broju prodanih komada.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

debeli je napisao/la:Mjerite po sebi i svojim potrebama, a nikad niste bili niti u Indiji niti u Kini.

To je 50-60 % svjetskog tržišta (stanovništva )

Wuling je najprodavaniji električni auto na svijetu, a Leap ga jako brzo sustiže i vjerojatno će ga do kraja ove godine prestići.

Tesle nisu ni blizu po broju prodanih komada.
Potrebe:
Pa naravno da sve gledamo prema svojim potrebama. Što bi trebali gledati prema tuđim potrebama? Ja ne kupujem auto za Indijca i njegove potrebe ili Kineza i njegove, ili Amerikanca i njegove, kupujem ga za sebe i svoje potrebe, a moje i njihove nisu niti približno slične. Uz to, infrastruktura koju ja koristim sa svojim autom (ceste itd.) je vrlo različita od njihove infrastrukture.
Svatko tko proizvodi auto, i misli da će nešto napravljeno za naše potrebe biti hit u Indiji i nešto napravljeno za Indijske potrebe biti hit ovdje, mora porazmisliti kako i zašto ljudi kupuju aute. Upravo zbog tih različitih potreba i različite infrastrukture je nemoguće da isti auto bez imalo prilagodbe bude hit baš na svim tim tržištima.
Yugo se prodavao u Jugi dovoljno dobro. U USA se je dijelio pa niti kao besplatan nije prošao :)

Ekonomija:
Uz potrebe koje su u EU i USA drugačije naspram Indije ili Kine, tu je i ekonomija cijele stvari. Kupovna snaga građana EU i USA naspram te većine stanovništva u Kini i Indiji je u debelom plusu na strani USA i EU. Tko god proizvodi aute (stvari koje se ne kupuju svakih godinu dana kao mobiteli, koji imaju daleko sporiji release ciklus i daleko su teži za transport i stvaraju daleko veće probleme ako ih ne uspiješ prodati), će sigurno pogledati koliko novaca može potrošiti prosječan Indijac a koliko prosječan Europljanin ili prosječan Amerikanac, pa kad vidi da za zaradu na jednom prilagođenom autu prodanom u EU ili USA mora prodati 10 u Indiji, sigurno će poraditi na tome da se što više svidi Europskim i Američkim kupcina na njihovom vlastitom tržištu pa će ponuditi i prilagođene modele. Najjeftiniji proizvodi rijetko kada imaju najveće marže te se moraju prodavati u ogromnim količinama naspram skupljih proizvoda da bi donijeli istu zaradu proizvođaču. Zašto Apple i dalje zarađuje sulude cifre na svojim preskupim telefonima, kad postoje jeftine kineske verzije? Zato jer Apple ima daleko veću maržu, dok Kinezi nerijetko rade sa nulom, no i oni kad više ne mogu trpiti takav rad povise cijene (Huawei, a sada lagano i Xiaomi). Znaju oni gdje je lova i imaju zasebne linije za EU i Ameriku, a zasebne za Indiju.

Broj prodanih komada:
Koliko se Wulinga treba prodati da se dosegne cijena jedne Tesle? Kakve su marže na Wuling vozilima? Te brojke broja prodanih auta ne treba uzimati kao da su u vakuumu. Kontekst je poprilično bitan. Koliko se u svijetu prodalo el. romobila? Da možda neće oni preuzeti primat u transportu? Kužiš kaj hoću reći? :)
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Ako gledaš prema svojim potrebama, to nema veze sa svjetskim trendovima.

Da romobili i bicikli, će preuzeti mikrotransport na svjetkom nivou.

Na nivou obitelji u Zagrebu neće

Ako se radi o količinama, to nema veze sa ukupnim profitom.
Odgovori

Natrag na “Kineski”