Kupovina električnog automobila u Hrvatskoj
Išao sam vidjet ovaj auto, ima nekih sitnica koje su upitne (ne radi zvučnik unutar kabine za žmigavce i upozorenja i ne radi nijedna žarulja u zadnjem lijevom svjetlu), ali ne bih rekao da su neki problem.
Pokušao sam s dva OBD2 Bluetooth kineska čuda i Fluence ZE Spy aplikacijom očitati stanje baterije, ali nisam uspio.
Je li slučajno netko išao vidjet auto i zna kakvo je stanje baterije?
Pokušao sam s dva OBD2 Bluetooth kineska čuda i Fluence ZE Spy aplikacijom očitati stanje baterije, ali nisam uspio.
Je li slučajno netko išao vidjet auto i zna kakvo je stanje baterije?
Kod nas postoji nekih 5 Renault servisa koji su ovlasteni za popravak elektricnih modela i imaju ljude koji idu redovito na edukacije za EV.Tomy B. je napisao/la:Ne vjerujem da se za taj auto može išta kupiti u ovlaštenom servisu od dijelova koji imaju veze sa 400 V, a još je veće pitanje tko u ovlaštenom servisu uopće smije dirati taj auto.
Znaci tamo sam pricao s covjekom kad sam vozio Zoe na software update BMS-a i baterija.
Najbolje nazovi pa pitaj - u Zg je Baotic za EV.Tomy B. je napisao/la:Sigurno smiju fluence servisirati?
Ne kažem da ne smiju, nego sam malo gledao i čitao prije nego sam išao vidjeti auto pa sam naletio na informaciju da za tu prvu generaciju fluence i kangoo nema više puno ljudi koji ih smiju servisirati.
Neki dan na punionici sreo lika koji je frisko kupio auto na struju - i skuzio kako se prilicno zeznuo.
Naime, gledao je Renault Zoe ZE40 (jaca baterija, oko 300km domet) ali je na kraju kupio BMW i3.
BMW i3 sam po sebi je super auto i to je vjerojatno ono sto je prevagnulo kod odabira - odlicno ubrzanje i premium unutrasnjost naspram plasticnog Zoe.
Ono sto covjek nije znao niti je razmisljao da bi moglo biti bitno su svi ostali detalji, naime:
- kupio je i3 60Ah (prva generacija sa slabijom baterijom nego Zoe prve generacije)
- taj i3 nema brzo punjenje
- niti ima REx
Znaci kada ode negdje treba se puniti minimalno 3-4h, sto je totalna banana. Cak i stari Zoe prve generacije bi bio bolji odabir jer cak i bez opcije brzog punjenja nafila bateriju za 1h (20kW iz bilo koje punionice).
Takav auto ima smisla kupiti ako postoji dobar razlog i nacin upotrebe (npr. put do posla i natrag ne vise od 60-70km i punjenje doma, ili sigurna opcija punjenja na poslu) - i naravno, da bude korektna cijena zbog svega gore navedenog sto je veliki nedostatak u 2021. godini.
P.S. Moj Zoe i dalje ceka novog vlasnika, brzo punjenje ukljuceno u cijenu
---> KLIKNI OVDJE za detalje <---
Naime, gledao je Renault Zoe ZE40 (jaca baterija, oko 300km domet) ali je na kraju kupio BMW i3.
BMW i3 sam po sebi je super auto i to je vjerojatno ono sto je prevagnulo kod odabira - odlicno ubrzanje i premium unutrasnjost naspram plasticnog Zoe.
Ono sto covjek nije znao niti je razmisljao da bi moglo biti bitno su svi ostali detalji, naime:
- kupio je i3 60Ah (prva generacija sa slabijom baterijom nego Zoe prve generacije)
- taj i3 nema brzo punjenje
- niti ima REx
Znaci kada ode negdje treba se puniti minimalno 3-4h, sto je totalna banana. Cak i stari Zoe prve generacije bi bio bolji odabir jer cak i bez opcije brzog punjenja nafila bateriju za 1h (20kW iz bilo koje punionice).
Takav auto ima smisla kupiti ako postoji dobar razlog i nacin upotrebe (npr. put do posla i natrag ne vise od 60-70km i punjenje doma, ili sigurna opcija punjenja na poslu) - i naravno, da bude korektna cijena zbog svega gore navedenog sto je veliki nedostatak u 2021. godini.
P.S. Moj Zoe i dalje ceka novog vlasnika, brzo punjenje ukljuceno u cijenu

Skroz se slazem jer sam isti takav da sve moram prvo dobro istraziti, pa mi je ovakvo (primarno po njih same) neodgovorno ponasanje totalno neshvatljivo.riba je napisao/la:Jbg, lik si je sam kriv 100%. Ja kad nešto kupujem istražujem sve što mogu o tome, i ako se radi o nečemu od 200 kn, a kamoli ne za auto od 15k€ ili više. Apsolutno neshvatljivo, pogotovo danas kad su sve informacije više nego dostupne.
Napisao sam kratki tekst na tu temu, pa bacite oko i javite ako sam kaj fulao ili nije dovoljno jasno:
http://www.elektricna-vozila.com.hr/kup ... nog-vozila
Mozda nekome pomogne.
http://www.elektricna-vozila.com.hr/kup ... nog-vozila
Mozda nekome pomogne.

Kupio zato sto je BMW i po mentalitetu ljudi s nasih prostora nece ga gledati kao nekoga tko se zaje.. jer je ipak kupio BMWriba je napisao/la:Jbg, lik si je sam kriv 100%. Ja kad nešto kupujem istražujem sve što mogu o tome, i ako se radi o nečemu od 200 kn, a kamoli ne za auto od 15k€ ili više. Apsolutno neshvatljivo, pogotovo danas kad su sve informacije više nego dostupne.