e-Grande Punto

Završene samogradnje i registracije
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

Webasto pod obavezno i jedan dio vode propustiti kroz podnicu baterija preko
preciznog termostata koji ce ukljucivati i iskljucivati ventil za propustanje tople vode
ovisno o zadanoj temperaturi.
Ako je kutija izolirana stirodurom toplina ce se zadrzavati i sa malo ulozene energije baterije ce raditi kao u ljetnim mjesecima.
miko

Post Postao/la miko »

Kad pogledam ovaj video ispada da postoji rješenje za zimske uvjete, potrebno je kutiju od baterija ili još bolje svaku bateriju samo namazati ovom smjesom i rješili smo sve probleme. Garant ću onda imati problem pregrijavanja :)

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/BfCwG_ucs8c" frameborder="0"></iframe>

Dali je netko našao na YouTubeu neki test usporedbe vanjske temprerature i temperature unutar kutije izolirane stiroporom?
bmwcabrio

Slucajno su mi jucer ostale baterije u kombiju preko noci i evo sad ujutro ni jedna se ne zeli puniti.
Punjaci svjetle crveno....prehladne su i ne dozvoljava punjenje.
Baterije su li-ion iz velikih busilica 36V.
BB

Post Postao/la BB »

riba je napisao/la:
BB je napisao/la:kako se ponašaju 18650 na ovim temeraturama?
Kako koje, to je pregeneralno pitanje jer u tom formatu ima doslovno svih vrsta kemije. Ja na tomosu nisam imao nekih problema, možda 1 V veći pad napona i to je to, najniže sam vozio možda oko nule, za manje ne mogu reći. Tesla nema nikakve probleme, ali ima grijanje ćelija.
mislio sam na ove "normalne što se na forumu upotrebljavaju ;)

evo ti si mi dao jedan odgovor :palac:

nisam mislio na one što im piše kapacitet 6600 mAh :smijeh:
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

Mislim da bi za grijanje baterija bio dovoljna grijača navlaka za sjedalo. http://m.ebay.com/itm/12V-Car-Seat-Adju ... 0408.m2460
Samo se stavi ispod baterija u izoliranu kutiju i bok. . Složi se neki termostat. Ne može se zagrijati tako jako da se nešto zapali. Radi na 12v, troši nekih 30-40w sto nije puno ni problematično za isključivanje, a opet dovoljno za tako mali prostor. Složi se preko termostata da radi kad se auto puni i u vožnji. .

Ima i ovako http://m.ebay.com/itm/1pc-Black-12V-Car ... Ciid%253A1

Kakav webasto. .. Tko će to slagat. ..
I problem je sto baterije imamo barem na 2 il 3 mjesta u autu. .
bmwcabrio

Sa tim grijacima nebi ugrijao ni kutiju .
Trebas naglo veliku kolicinu topline koja sa nakon inicijalnog grijanja moze regulirati.
Ovo bi trebalo raditi cijelu noc prije polaska i vjerojatno ni tad nebi bilo nikakvog efekta.
BB

Post Postao/la BB »

lisicakm je napisao/la:Mislim da bi za grijanje baterija bio dovoljna grijača navlaka za sjedalo. http://m.ebay.com/itm/12V-Car-Seat-Adju ... 0408.m2460
Samo se stavi ispod baterija u izoliranu kutiju i bok. . Složi se neki termostat. Ne može se zagrijati tako jako da se nešto zapali. Radi na 12v, troši nekih 30-40w sto nije puno ni problematično za isključivanje, a opet dovoljno za tako mali prostor. Složi se preko termostata da radi kad se auto puni i u vožnji. .

Ima i ovako http://m.ebay.com/itm/1pc-Black-12V-Car ... Ciid%253A1

Kakav webasto. .. Tko će to slagat. ..
I problem je sto baterije imamo barem na 2 il 3 mjesta u autu. .
E jesu mu napravili reklamu, stavili ga u auto koji ima od opreme i "satelitsku antenu i tuš kabinu" a da nema jedan grijač od par dolara...

Ali inače ideja mi se sviđa. kad god je zimi na punjaču nek radi i tih 40w ali u kutiji sa izolacijom, malo se griju i baterije same od sebe kad se pune, malo grijač na duge staze, masa baterija i to bi trebalo držati temperaturu u koliko toliko normalnim okvirima.

Opet, što Kaže BMW, to neće ugrijati baterije ukoliko trba da ih ugrije u roku od 15 minuta, ali pitanje je i koliko je pametno "kaliti" ih i brzo zagrijavati nečim, pa makar to bio i webasto.

Baterije ne treba grijati, nego im ne dozvoliti da se ohlade... moje skromno mišljenje
bmwcabrio

Da, ali jedno je zamisliti a sasvim drugo svakodnevno koristiti.
Stvar treba biti prakticna za upotrebu a ako se to trazi onda uglavnom nije jednostavna za napraviti.
Rijetko se poklopi jednostavn i jeftinaa ugradnja a da radi dugo i stvarno sluzi svrsi.
grrga

Post Postao/la grrga »

bmwcabrio je napisao/la:Slucajno su mi jucer ostale baterije u kombiju preko noci i evo sad ujutro ni jedna se ne zeli puniti.
Punjaci svjetle crveno....prehladne su i ne dozvoljava punjenje.
Baterije su li-ion iz velikih busilica 36V.

Ništa čudno, BMS ima temparaturnu zaštitu, takve i ja ugrađujem u lipo i li ion baterije.
miko

Post Postao/la miko »

Imam odličan Webasto samo moram napraviti mjesta za njega, morati ću kad zatopli presložiti cijeli auto, možda uzeti i jači kontroler pa staviti još malo baterija da ima na lageru sruje kad zazimi. Nagodinu idem na skijanje sa Puntom :D
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

bmwcabrio je napisao/la:Da, ali jedno je zamisliti a sasvim drugo svakodnevno koristiti.
Stvar treba biti prakticna za upotrebu a ako se to trazi onda uglavnom nije jednostavna za napraviti.
Rijetko se poklopi jednostavn i jeftinaa ugradnja a da radi dugo i stvarno sluzi svrsi.
Pa stvar je itekako praktična.Sjedalicu samo staviš iznad izolacije stirodura , poželjno stavit na to 2-3mm ploču aluminija (na koju bi došle batke) koja bi preuzimala i raspoređivala toplinu. Vjerujem da može dignut temperaturu podloge na 25 C. Za uključit to imaš samo žicu . Netreba jako grijat . Iznenadio bi se koliko malo energije je potrebno da se zagrije izolirana kutija. Naravno da treba još zagrijat baterije.. Dovoljno je da digneš temperaturu s -16 C na 0 C.
S webastom ionako ne možeš naglo zagrijat batke.. . Mislim da bi s webastom bilo prenaglo i pitanje koliko je zdrava tolika svakodnevna oscilacija topline. Ako smanjiš temperaturu webastog neće se brzo zagrijat pa tako ponovo nikakva korist.
Ovako spojiš sjedalicu paralelno s utikačem za punjenje i za 2-3 sata će se sigurno nešto ugrijat po zimi.. Kad se napune, batke su spremne :)
Neznam.. To je moje mišljenje .. :roll:
bmwcabrio

100-200kg baterija se nemoze ugrijati samo tako.
Vidis da sa grijacem od 1,5kw nemozes ni zrak u kabini zagrijat po ovoj zimi.
Sta bi sa tih par wata.... ostavljati satima ranije upaljeno i stalno razmisljati kad treba podgrijat baterije ?
Webasto grije vodu a to se sve da fino podesiti , tak da nakon jednog stiska na daljinskom za 15 min udjes i u topli auto i imas baterije na radnoj temp.
Pero

Post Postao/la Pero »

100-200kg baterija se ne može ni ohladit tek tako (ako je dobra izolacija). ;)

Ovakav sistem ima smisla zimi, ali na ljeto treba pak misliti o hlađenju baterija...
BB

Post Postao/la BB »

lisicakm je napisao/la:
bmwcabrio je napisao/la:Da, ali jedno je zamisliti a sasvim drugo svakodnevno koristiti.
Pa stvar je itekako praktična.Sjedalicu samo staviš iznad izolacije stirodura , poželjno stavit na to 2-3mm ploču aluminija (na koju bi došle batke) koja bi preuzimala i raspoređivala toplinu. Vjerujem da može dignut temperaturu podloge na 25 C. Za uključit to imaš samo žicu . Netreba jako grijat . Iznenadio bi se koliko malo energije je potrebno da se zagrije izolirana kutija. Naravno da treba još zagrijat baterije.. Dovoljno je da digneš temperaturu s -16 C na 0 C.
S webastom ionako ne možeš naglo zagrijat batke.. . Mislim da bi s webastom bilo prenaglo i pitanje koliko je zdrava tolika svakodnevna oscilacija topline. Ako smanjiš temperaturu webastog neće se brzo zagrijat pa tako ponovo nikakva korist.
Ovako spojiš sjedalicu paralelno s utikačem za punjenje i za 2-3 sata će se sigurno nešto ugrijat po zimi.. Kad se napune, batke su spremne :)
nek neko proba ovaj sistem "farbanja" što je BMW stavljao video. U banjalučkoj toplani su ofarbali jedan ogroman rezervoar za mazut sa tim, kažu da se super pokazalo i da stvarno radi... Negdje ga zovu i Korund

možda bi bilo idealno "prefarbati" kutije od baterija sa tim. Vele da jedan premaz mijenja 5 cm stiropora a što nije zanemarivo kad se posmatra prostor u autu...

Još će ljudi i kompletno lakirati auto satim da riješe i grijanje putničke kabine :smijeh: :smijeh1:
miko

Post Postao/la miko »

BB je napisao/la:
lisicakm je napisao/la:
nek neko proba ovaj sistem "farbanja" što je BMW stavljao video. U banjalučkoj toplani su ofarbali jedan ogroman rezervoar za mazut sa tim, kažu da se super pokazalo i da stvarno radi... Negdje ga zovu i Korund

možda bi bilo idealno "prefarbati" kutije od baterija sa tim. Vele da jedan premaz mijenja 5 cm stiropora a što nije zanemarivo kad se posmatra prostor u autu...

Još će ljudi i kompletno lakirati auto satim da riješe i grijanje putničke kabine :smijeh: :smijeh1:
I na veće gluposti sam bacao novce pa će biti red i na ovo. Najavljuju sutra zatopljenje pa valja u bosnu po kantu izolacije.
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”