e-Grande Punto

Završene samogradnje i registracije
miko

Post Postao/la miko »

slika
riba

Post Postao/la riba »

Bome navozali su se oni...
BB

Post Postao/la BB »

sudeći po podatku na ekranu, nisi puno čekao :D
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

BB je napisao/la:sudeći po podatku na ekranu, nisi puno čekao :D
:D :D
miko

Post Postao/la miko »

Neznam kako je kod ostalih ali jutros na -16 pad napona je bio toliki da je ispadalo kao da imam paket od 2kw baterija a ne 20kw!

Kakva je situacija kod drugih?
Dali netko ima grijanje baterija?

Baterije pod haubom su toplinski izolirane sa 3cm stirodura a one u gepeku nisu izolirane.

Nakon ovakog pada napona i problema koje su drugi imali sa grijanjem čini mi se da ću auto parkirati dok ne zatopli.
zvonimir

e-grande punto

Post Postao/la zvonimir »

Pozdrav!
Nemam čime izmjeriti napon no i meni se čini da ax slabije vuče.
Nije ništa strašno pa se i dalje vozim i čudim se koliko je imun na ove temperature.
Uvijek pali od prve.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

miko je napisao/la:Neznam kako je kod ostalih ali jutros na -16 pad napona je bio toliki da je ispadalo kao da imam paket od 2kw baterija a ne 20kw!

Kakva je situacija kod drugih?
Dali netko ima grijanje baterija?

Baterije pod haubom su toplinski izolirane sa 3cm stirodura a one u gepeku nisu izolirane.

Nakon ovakog pada napona i problema koje su drugi imali sa grijanjem čini mi se da ću auto parkirati dok ne zatopli.
Na niskim temperaturama je normalan veci pad napona - toliko veci da bi BMS pri takvim temperaturama trebao reagirati tek na 2.0V pri opterecenju (napon mirovanja je drugo).

U Zagrebu jos nije bilo toliko hladno, ali ona jutra kada je bilo blizu -10C bio je primjetan veci pad napona i opca lijenost baterija. Kod mene baterije nisu izolirane niti grijane.

I ono sto sam pisao u temi za svoj Punto - kod punjenja na hladnoci puno je duza CV faza, pa u njoj udje dosta vise od par Ah i sa time treba racunati u odnosu na napunjeni kapacitet i vrijeme punjenja.
bmwcabrio

Koje baterije imas u puntu ?
miko

Post Postao/la miko »

Imam 31 čeliju po 200ah winston. Kad punim auto napunim baterije na 108.8v to je 3.51v po celiji. Jučer sam napunio na 107v i jutros kad sam krenuo pada ukupni napon na 90v a vozim se 34-40km/h i sto je najbolje vuce 5-6kw ali napon nikako neide gore tek kad stanem onda naraste. Do jutros obicno je padao na 93v pa onda nakon 100-200 m poraste na 96-7 ali danas nemiče. Kako to funkcionira kod tvornickih auta? Pa rastavljao sam od Nisana bateriju pa one su ispiod auta i nemaju nikaku ni zaštitu ni grijanje?

Šta je rješenje, grijanje baterija stalno, grijana garaža...?
eltico

Post Postao/la eltico »

Rekao bi grijana garaža.

-7 u Valbandonu (u Puli je 3 više) dva dana zaredom prošli vikend. Napon pada ispod 70 za bilo kakva ubrzanja. Lagano "navučem na 60km/h) i vozim do Pule na 71-2V. :( :(

Baterije su mi na potpuno otvorenom ispod haube. Auto pokrivam tankim pokrivačem da ne stružem baš previše.
Volio bi baterije staviti u lagano izoliranu kutiju sa "podnim grijanjem) koje bi držalo noću (na vanjski 220V)iznad +5, ali mi nisu u jednom bloku i sve mi je tjesno-ne stane ni kutija. Morao bi ići na drugi tip baterija (18650 ili dr. naprednija rješenja).
bmwcabrio

Ubiti bi napon ulaza trebao biti npr. 120v a voziti na 96v tako da uvijek postoji rezerva.
Omega je imala ulazni napon u kontroler oko 200v a prema motoru je islo max. 160v.
Tako podesen auto uvijek radi na istom naponu neovisno o temperaturi i napunjenosti baterija i uvijek se slicno ponasa.
Ali mi uglavnom imamo zapije na fulu i naravno stalno osjecamo pad napona prema motoru jel koristimo sve sto imamo.
riba

Post Postao/la riba »

miko je napisao/la:Imam 31 čeliju po 200ah winston. Kad punim auto napunim baterije na 108.8v to je 3.51v po celiji. Jučer sam napunio na 107v i jutros kad sam krenuo pada ukupni napon na 90v a vozim se 34-40km/h i sto je najbolje vuce 5-6kw ali napon nikako neide gore tek kad stanem onda naraste. Do jutros obicno je padao na 93v pa onda nakon 100-200 m poraste na 96-7 ali danas nemiče. Kako to funkcionira kod tvornickih auta? Pa rastavljao sam od Nisana bateriju pa one su ispiod auta i nemaju nikaku ni zaštitu ni grijanje?

Šta je rješenje, grijanje baterija stalno, grijana garaža...?
Tako je, nissan nema nikakvu izolaciju (samo odleđivanje baterija ako je temo ispod -35), nego su mu baterije napravljene da rade u tim uvjetima. Ove kineske nisu za tu namjenu pa ih zato treba zagrijati. Tebi je to malo problem pošto imaš 200 ah, teško ćeš ih zgrijati jer uvijek rade slabo opterećene.
miko

Post Postao/la miko »

Razlika između -3 i -16 ko nebo i zemlja, na -3 fino voziš napon malo padne ali se diže auto ide samo tako. Valja se pripremiti za sljedeću zimu.

@bmw
pošto imam kontroler kakav imam onda bi mi naj jeftinije i najbrže rješenje bilo da postojećem Zapiju smanjim izlazni napon na 72V, tako ću u zalihi imati cca 30V. Je da će krajnja brzina biti puno manja ali to mi uopće sad nije bitno, bitno je da mogu ići 50 i da baterije prežive.

@riba
na grijanje si mislio da ih trošim pa se tako zagriju?, Uključim si grijanje da mi odmrzne šajbu i zagrije malo auto, ali izgleda da je to premalo.

Ionako sam mislio preko ljeta presložiti auto ali izgleda da će biti red napraviti cjelovite preinake i dooobru pripremu za sljedeću zimu!!!
BB

Post Postao/la BB »

kako se ponašaju 18650 na ovim temeraturama?
riba

Post Postao/la riba »

BB je napisao/la:kako se ponašaju 18650 na ovim temeraturama?
Kako koje, to je pregeneralno pitanje jer u tom formatu ima doslovno svih vrsta kemije. Ja na tomosu nisam imao nekih problema, možda 1 V veći pad napona i to je to, najniže sam vozio možda oko nule, za manje ne mogu reći. Tesla nema nikakve probleme, ali ima grijanje ćelija.
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”