Samogradnja TP voda-voda
Zbog boje
Južna je crna (par stupnjeva iznad okolnog zraka), a zapadna bijela StoSilico K fasada silikon, a ne silikat, ne daj bože akril , čist ok, samo jedan prozorčić. Susjedova visoka kuća radi mi sjenu
Moja kuća je niko energetska wienerberger + kamena vuna
A kako onda ti pošto je A+ kuća rješavaš nepropusnost zraka ?
I što če ti da kuća "diše" kad kontroliraš vlagu u istoj ??
Ajd za koji % se smanji koeficijent prolaska topline U dodavanjem 20 cm opeke ako mi je izolacija 25 cm EPS ? i dalje tvrdim zanemarivo. 4% Neće program raditi na 4 decimale
pa razlika u koef. prolaska topline kad stavim termo-mort naspram aluminija ipak ima 1000x veću vodljivot i dalje pokazuje isto 
Kolika je paropropustnost tvog EPS a kolika kamene vune ??

A kako onda ti pošto je A+ kuća rješavaš nepropusnost zraka ?
I što če ti da kuća "diše" kad kontroliraš vlagu u istoj ??
Ajd za koji % se smanji koeficijent prolaska topline U dodavanjem 20 cm opeke ako mi je izolacija 25 cm EPS ? i dalje tvrdim zanemarivo. 4% Neće program raditi na 4 decimale

Kolika je paropropustnost tvog EPS a kolika kamene vune ??
Moš mislit kad upeče sunce, vjeruj uz takvu izolaciju premaši i 100. To vrijedi kad nemaš izolacije onda je temperatura nešto viša od okolineviz je napisao/la:Vanjski sloj kontaktne fasade ima gotovo istu temperaturu kao i okolni zrak...

Proračune građevinske fizike radim u starom termikinom programu Novoterm (iako imam i moderne al nikakva korist osim komplikacije, dočim za arhitekte kompletno rješenje). Pa ne brinem ja o tvom izboru osim o DT koja nema svrhe za pasivnu A+ kuću

Volim generale poslije bitkeviz je napisao/la:To što si stavio skuplje materijale, bolje da si dodao debljine toplinskog izolatora.

Paropropustnost nema nikakve veze ako nema kondenzacije tijekom sezone grijanja to je bitno samo kod isušivanja.
Daleko smo mi od pasivne gradnje, možda kroz 10-godina (jer se fakat nešto pokrenulo:edukacije, promocije iako ja pratim tu temu od začetka tj od 70-ih) tajkuni će graditi jer mogu ...
Kao što ti danas ugrađuješ pločaste solarne termo-kolektore za par godina nitko ih neće ni znati jer će ih PV zamijeniti što jeftinoćom što jednostavnošću ugradnje al tako je to u životu. Znaš li da je klima (DT) prije 20-ak godina koštala kao danas 10-ak nih ? I tako te s podsmijehom gledam kaj će ti DT kad ćeš je kroz par godina nabaviti za manje nego košta mobitel, i pitati što si bio škrt i nisi izolirao kuću sa 40cm EPS-a niti stavio 96% rekuperator i nisi koristio svijeće za dogrijavanje kod ekstremno niskih temperatura ??
Eh da, reci ti meni koliko ti je arhitekt izračunao da će ti biti ukupni toplinski transmisijski gubici kroz ovojnicu za cijelu kuću u W/K i ukupni unutarnji volumen u m3.
A kaj da ti ja nabrajam koje sve DT možeš pronaći i po kojoj cijeni ?? Što bi imao od toga osim gomilu izlistanih DT ??viz je napisao/la: A reci ti meni što te to muči, a pitam za dizalicu topline 2 do max. 3,5 kW i komponente u njoj?
....
Nilan , Zehnder, NDB Pico i slične male dizalice topline su sa garancijom i lijepim marketingom reda veličine 4 000€ do 5 000€....
Niiti jednu ti ne mogu preporučiti jer ih nemam, pa čak da se bavim prodajom istih ponudio bi ti najskuplju da najviše zaradim.
Mogu ti nabrojiti sve dijelove od kojh se DT sastoji, znam i proračunati (naravno uz SW za DT) Niti češ raditi sam niti ćeš kupiti koju ti ja preporučim

Ajd uživaj u A+ kući
PS nisam te pitao za ukupne gubitke već samo za transmisijske kao i za volumen ako ćemo se već šamarati
PPS Ja radim sam dizalicu topline voda/voda nabavljen scroll kompresor Danfoss iz Arkanzasa, Siemens frekventni pretvarač, potopna pumpa Lorentz, cirkulacijke pumpe Wilo pico .... Da se Dmeter uključio u raspravu preporučio bi ti Copeland scroll kompresor (ipak je on vrsni trgovac)
PPPS Dal si ikad stavio na papir da za 4-članu obitelj godišnje trebaš potrošiti 1.6MWh za PTV iliti 1600 kn dati HEP-u 1-tarifno ili ispod 1000kn za jeftiniju struju. Spreman si izdvojiti za DT nekih 3000€ iliti 20kkn, što će reći 20 godina PTV na protočni bojler kojeg kupiš za 300-500 kn. Da ti je idealna DT tj ne troši nikaj opet se ne isplati, ali pošto troši 5x manje za 20 godina će potrošiti dodatnih 8000 kn) iako neće doživjeti 20 g. krepat će kad joj prođe garancija nakon 5 god.

Gdje (čime) sam to ja omalovažio tvoj izbor ? Pardon, odluku. (Kad si već odlučio)viz je napisao/la: Imaš trend omalovažavati tuđe odluke. Dobro ti ide taj trend![]()
Samo sam napisao da tražiš istomišljenike

Želiš reći ako bi ja tipovao na kinesku Meeting ti bi kupio ? Tvoj izbor, nemoj prebacivati odgovornost tvoje odluke na druge.viz je napisao/la: Da ima dizalica sa garancijom za 2000€ do 3000€ ne bih se dvoumio, no za 4000€ i više je bezobrazno skupo...
Ostaje kineska Meeting za 1300€ i slovenska gradnja za 1700€+kućište+upravljanje+... a garancija?!!
Panasonic Aquarea 3,2 kW je odlična i za 3000€ se da naći. To je osnova od koje krećem. Ima istu snagu i na -15°C!
Mislim da će kineska i solarni kolektori biti ono što ću ugraditi...
PS Po čemu znaš da je Panasonic odlična DT ?? Iako ne spada u kategoriju za koje se ti dvoumiš (voda/tlo, već voda/zrak niti koriste isti plin) ?
Da sam protivnik DT kako ti pišeš omalovažavanja odluke kupnje ne bih se upuštao u samogradnju istih. Osim toga tvoj novac kupuješ što želiš.
Nisam napisao da nije odličan izbor već pitam:po kom si ti kriteriju zaključio (kako znaš) da je Panasonic odličan izbor dočim Meeting ili slovenska to nisu ? Pogotovo kad su to dvije različite DT. Kao da kažeš jabuka je odličan izbor dočim kruška nije, a spadaju u voće. Da uspoređuješ samo jabuke onda to već ima smisla.viz je napisao/la:Zašto Panasonic nije odličan izbor?
Nisi naveo koje si ti kriterije primjenio za usporedbu DT tj kako si zaključio da je Panasonic odlična DT ? Odlična spram kojih ?? referenca je bitna. Za nekog je snaga glavni kriterij. kao kad kažeš Mecedes je odličan auto dočim fićo nije (uspoređuj istu kategoriju). Recimo kad ja upoređujem DT voda/voda sa voda/zrak onda mi COP baš i nije neki kriterij već HSPF. No za što kvalitetniju usporedbu trebaš što više kriterija. Nekoga smeta buka bez obzira na najbolji COP pa je neće kupiti. Nekog oduševljava user freandly touch screen povezan sa smart phone-om ... ja padam na reklame
I kaj sad da ja velim meni je Lennox najbolja DT kako ćeš ti pobiti tu tvrdnju sa tvojim Panasonicom ? Snobovima je bitna cijena što viša to bolje ...
Da ti malo ilustriram tvoj nastup na svom primjeru: Odlučio sam kupiti auto i iznesem to na forum: mali automobili koji nekaj vrijede bezobrazno su skupi al ja ću Twingo (novi) i krene rasprava. Kojima je kriterij novac: Za te nofce (90kkn) mogao si kupiti i auto a ne tačke. Kretierij estetika: tu ružnoću nebi da mi poklone. Kriterij snaga: ajd molim te zadnji pogon pa ni 100 konja. Škrtci: Halo pa ti radiš 4-5000km godišnje kad će ti se to isplatiti... mogu ja i dalje al nema svrhe, ja sam uplatio Twingo i tražim istomišljenike

Da ti malo ilustriram tvoj nastup na svom primjeru: Odlučio sam kupiti auto i iznesem to na forum: mali automobili koji nekaj vrijede bezobrazno su skupi al ja ću Twingo (novi) i krene rasprava. Kojima je kriterij novac: Za te nofce (90kkn) mogao si kupiti i auto a ne tačke. Kretierij estetika: tu ružnoću nebi da mi poklone. Kriterij snaga: ajd molim te zadnji pogon pa ni 100 konja. Škrtci: Halo pa ti radiš 4-5000km godišnje kad će ti se to isplatiti... mogu ja i dalje al nema svrhe, ja sam uplatio Twingo i tražim istomišljenike

malo si off-topic. Ovo je topic za samograditelje DT voda/vodaviz je napisao/la:Kako smo tek nedavno počeli sa gradnjom pasivne kuće (traženje lokacije, dobivanje dozvole...), traženje rješenja za potrebom za toplinom za grijanje kuće je gotovo i odlučili smo da će to biti dizalica topline.
Kako nemamo puno zemljišta u projekt je stavljena Panasonic Aquarea 5kW monoblock dizalica topline zrak/voda. ....
Vidim da su ti istomišljenici u trendu.