Tesla roadster
Jeli netko zna ili razumije u cemu je fora jer meni nije jasno, gledam i pratim elektro motore vec nekoliko godina i jasno mi je da 3f motori sa permanentnim magnetima su puno manji od 3f motora sa KAVEZNIM rotorom, pa mi nije jasno kako je el. motor ovih dimenzija u Tasla Motors autima tako mali, a tako mocan oko 200KW. Promjer mu je oko ~30tak cm i duzina ~ 50-60cm, po meni je to oko ~10-15KW u nominalnom radu, a ne 200KW. Motori su inace 4 polni sa bakrenim kavezom i svejedno sto je kavez od bakra kako to da je snaga veca vise od 10 PUTA ???? Jeli to oni u Tesla Motorsu nesto muljaju ili oni drugacije racunaju snagu od nas ostalih???
Ne znam da li ste gledali diagrame ali niste sasvim upravu. Broj okretaja definira DJELOMICNO snagu ali ne potpuno. Kod EL. motora snaga je izrazena iz EL. potrosnje ne iz broja okretaja i taj motor se moze okretati i na 100 000 okretaja ali mu moment opada tj. kada govorimo o snazi onda govorimo o efikasnom prijenosu snage i momenta na odredjenom (MAX nominalnom) broju okretaja. Snaga se moze dobiti umnoskom momenta i br. okretaja ali to se ne navodi kao snaga za el motore. SNAGA je ono sto pise na plocici (tvornickoj deklaraciji) motora, a ne sto se dobije racunski pretvaranjem. Na 14 000 okretaja motor ima smanjen moment od nominalnog.
Kada bi samo broj okretaja (frekvencija) definirala snagu onda bi imali Perpetuum-mobile...
... sto svi znamo da je nemoguce...
Kada bi samo broj okretaja (frekvencija) definirala snagu onda bi imali Perpetuum-mobile...

Da ne objašnjavam puno... Pogledaj dijagram na ovoj stranici i bit će ti jasnije:
http://www.rimac-automobili.com/product ... issions-23
http://www.rimac-automobili.com/product ... issions-23
Odlicno, hvala, ali imam malu zamjerku..... Ovo su podaci o motoru sa permanentnim magnetima i to je sve JASNO i razumljivo.... ja sam zbunjen sa problemom Tesla Motors motorom koji je poboljsana verzija KAVEZNOG asinhronog motora nesto kao KONCAREVI AC kavezni motori ali da su tako mali , a tako mocni?????
Tesla i na našim ulicama
Jučer na Jarunu me iznenadio na semaforu.
Gledam neki bijesni auto nemogu skužiti koji je.
Prvo sam uočio piše "S model" gledam koja je marka znak ne prepoznajem kada ono dolje na sred branika piše Tesla 100% electric.
Rekoh to je to !
Na brzinu vadim mobitel i slikam dok je na semaforu još crveno zato ne zamjeriti na kvaliteti slike a osim toga slikao sam prema suncu zato je jak odbljesak na šajbi.
Uglavnom ključno je to da ih ima i u HR ne samo da se voze nego su i registrirani.

Gledam neki bijesni auto nemogu skužiti koji je.
Prvo sam uočio piše "S model" gledam koja je marka znak ne prepoznajem kada ono dolje na sred branika piše Tesla 100% electric.
Rekoh to je to !
Na brzinu vadim mobitel i slikam dok je na semaforu još crveno zato ne zamjeriti na kvaliteti slike a osim toga slikao sam prema suncu zato je jak odbljesak na šajbi.
Uglavnom ključno je to da ih ima i u HR ne samo da se voze nego su i registrirani.