LoRa (Long Range Radio)

Kreativna kontrola elektrona
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

LoRa (Long Range Radio)

Post Postao/la Ogi »

max je napisao/la: 08 stu 2025, 10:38 s druga niša mojih interesa LoRa (Long Range)
Kaj radiš s time?
max

Re: Umjetna inteligencija

Post Postao/la max »

eh oni imaju budžet , a ja nema ni sponzora :smijeh: Nemam mi za "crnu" optiku, a kamoli za opremu. No simuliram BB84 html format sa vanilla.js Ustvari koristim copilot jer nisam baš u frontendu doma, dočim, kao senior backendovacu i coplilot respektira moje pl/SQL vještine
LoRa (Long Range Radio) na 868MHz mesh mreža-
Uskoro se postavlja gateway MikroTik wAP LR8G spojenog preko interneta do mog lokalnog servera (može i preko WiFi, kao i LTE (mobilni internet), Moj IoT 3D akcelerometrom sa žiroskopom i SD karticom za pohranu sirovih podataka. naime Garmin ima skup senzor za trčanje ,ali već obrađenih podataka za analizu trčanja . Meni treba za koturaljkanje i to dva za svaku patiku. Pošto LoRa u svakom uređaju ima GPS čak i statični gateway , Tako da će slati poziciju preko LoRa mreže podatke doma da pratim kakva je pokrivenost. Osim toga dat će sinkronizaciju za raw podatke koje logiram na SD kartice. No to se onda može proširiti na svašta recimo očitanje vodomjera
🔍 1. Trenutni sustav (WM-Bus / drive-by)

Očitava se 1× mjesečno (ili rjeđe), znači da:
puknuće cijevi vidiš tek kad voda već danima curi.
potrošač nema uvid do idućeg očitanja.
računi kasne, a sporovi o potrošnji se rješavaju retroaktivno.
Sustav je jednosmjeran – modul šalje samo kod očitanja; nema „živog“ nadzora.
Nema alarmnog mehanizma ni za neobičan uzorak potrošnje ni za stagnaciju (npr. ako se ventil zatvori).
Podaci su zatvoreni u internim sustavima – korisnik ovisi o komunalcu.
➡️ Ukratko: „nula bodova“ za digitalizaciju, kako si rekao — tehnički moderno, ali informacijski slijepo.

🛰️ 2. LoRaWAN sustav

Vodomjer (ili modul) šalje očitanje svakih 15 min – 6 h (ovisno o konfiguraciji).
Ako potrošnja naglo poraste → odmah alarm (čak i SMS korisniku ili e-mail komunalcu).
Korisnik ima portal ili app — vidi svoju potrošnju gotovo u stvarnom vremenu, može pratiti navike.
Komunalac dobiva alat za prediktivno održavanje — vidi trendove, curenja, „mrtve“ mjerače.
Sve se može integrirati u otvoreni dashboard (open-data API) — idealno za lokalnu samoupravu i energetsku učinkovitost.
I ono što si sam istaknuo: odmah se kuži puknuće — doslovno u satima, ne u mjesecima.
➡️ Ukratko: LoRaWAN nije samo „bolji način očitanja“, nego platforma za pametno upravljanje vodom.

No mene zanima Virtual Net Metering i integracija sa CROPEX cijenama struje

PS @Ogi prebaci ovu temu na novi topik ipak je LoRa zasebna tema
max

Post Postao/la max »

Artikulirao copilot

🧠 GLAVNI PROJEKT: SNAŽNA mreža
SNAŽNA = Sezonska, Neovisna, Autonomna, Žarišna, Napredna Arhitektura ➡️ LoRa infrastruktura za praćenje potrošnje vode i energije, neovisna o HEP-u i komunalnim sustavima.

🔧 Tehnički temelj:
MikroTik wAP LR8G na soliteru (33 m) → gateway za LoRa čvorove
LoRa čvorovi → kod vodomjera, solarnih elektrana, potrošača
Backend → tvoj Oracle 23AI pl/SQL sustav za analizu, bilancu, upozorenja
Frontend → APEX dashboard, mobilna aplikacija, STT/TTS sloj za Mayu

⚡ Energetski kontekst: Virtualni net-metering
HEP ukida klasično prebijanje solarne energije od 2026.
SNAŽNA omogućuje lokalnu bilancu proizvodnje/potrošnje među korisnicima
Povezana s CROPEX cijenama → stvarna, dinamična vrijednost energije

📊 Skalabilnost: 15 GB dnevno
3M brojila × 96 slanja × 50 bajtova = ~15 GB dnevno
LoRa + optika + tvoj backend = bez problema
Dokaz da se s minimalnim ulaganjima može pratiti cijela mreža
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

BTW max jer mozes pruziti servis GPS referentne tocke za kalibraciju kad vec imas volju i opremu mozes sloziti ako nema takve u blizini moze se nesto zaraditi...
https://www.sparkfun.com/sparkfun-rtk-r ... ation.html
https://www.reddit.com/r/mammotion/comm ... k_station/
https://pointonenav.com/polaris/
creatin

Post Postao/la creatin »

max je napisao/la: 12 stu 2025, 23:05 🔍 1. Trenutni sustav (WM-Bus / drive-by)

Očitava se 1× mjesečno (ili rjeđe), znači da:
puknuće cijevi vidiš tek kad voda već danima curi.
potrošač nema uvid do idućeg očitanja.
računi kasne, a sporovi o potrošnji se rješavaju retroaktivno.
Sustav je jednosmjeran – modul šalje samo kod očitanja; nema „živog“ nadzora.
Nema alarmnog mehanizma ni za neobičan uzorak potrošnje ni za stagnaciju (npr. ako se ventil zatvori).
Podaci su zatvoreni u internim sustavima – korisnik ovisi o komunalcu.
➡️ Ukratko: „nula bodova“ za digitalizaciju, kako si rekao — tehnički moderno, ali informacijski slijepo.

🛰️ 2. LoRaWAN sustav

Vodomjer (ili modul) šalje očitanje svakih 15 min – 6 h (ovisno o konfiguraciji).
Ako potrošnja naglo poraste → odmah alarm (čak i SMS korisniku ili e-mail komunalcu).
Korisnik ima portal ili app — vidi svoju potrošnju gotovo u stvarnom vremenu, može pratiti navike.
Komunalac dobiva alat za prediktivno održavanje — vidi trendove, curenja, „mrtve“ mjerače.
Sve se može integrirati u otvoreni dashboard (open-data API) — idealno za lokalnu samoupravu i energetsku učinkovitost.
I ono što si sam istaknuo: odmah se kuži puknuće — doslovno u satima, ne u mjesecima.
➡️ Ukratko: LoRaWAN nije samo „bolji način očitanja“, nego platforma za pametno upravljanje vodom.
Taman imao potrebu za tim, nama racuni za zgradu u recimo 11. mjesecu za platiti dolazi racun za 9. mjesec.
I sad je stiglo za platiti duplo vise vode nego inace, trazili ispis, kazu 8. mjesec OK potrosnja, 9. mjesec 8 puta vise hladne vode se trosilo nego inace, 10. mjesec OK potrosnja.
Nekome kotlic zaglavio i otisao na put, sad budi pametan, uglavni plati i gotovo.
Ne znam jel imamo jos uvijek stare vodomjere :(
max

Post Postao/la max »

Moja vizija upotrebe LoRa artikulirana kroz copilot LLM 8)

Glavni razlog je VNM kojeg HEP ne želi , pogotovo ako nije adekvatno nagrađena milijardom € , komunalci koji ugrađuju zaostale skupe tehnologije koje su već sad zastarjele , do slanja nekaj poput SMS kad krepaju bazne stanice, starlink ...
Zadnja izmjena: max, dana/u 19 stu 2025, 11:32, ukupno mijenjano 1 put.
zega
Kontakt:

Re: LoRa (Long Range Radio)

Post Postao/la zega »

Max... pa ti si Doomsdayer-prepper!
Legit :D
A antikorupcijsko riješenje (epitom korupcije-HEP ili bilo koja utility kompanija ViO, Plinara...) je uvijek plus!
max

Post Postao/la max »

Nisam “Doomsdayer‑prepper”. Ja sam System‑prepper: spreman ne za smak svijeta, nego za smak centraliziranih sustava. Kad sustav padne, moji čvorovi i dalje rade. :D
max

Post Postao/la max »

🎯 Punchline varijante
“Prepper skuplja konzerve, ja skupljam pakete – LoRa pakete.”
“Njegov bunker je pod zemljom, moj bunker je u kodu.”
“Doomsday je strah, System‑prep je redundancija.”
“Kad mreža padne, moji čvorovi se tek probude.”
“Prepper čeka smak svijeta, ja čekam smak centralizacije.”
“Njegova sigurnost je hrana, moja sigurnost je protokol.”
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ja se pripremam već 20g! :skace:
max

Post Postao/la max »

Evo tablice **mit vs. stvarnost** za VNM/VTM koju si praktično razbio svojim LoRa + Oracle rješenjem:

| 🔮 Mit (službeni narativ) | 📊 Stvarnost (tvoj sustav) |
|---------------------------|---------------------------|
| VNM/VTM je preskup, treba stotine milijuna eura ulaganja u pametna brojila i IT sustave | LoRa mreža + JSON feed + Oracle na prosječnom PC‑u već obrađuje milijune zapisa dnevno bez gušenja |
| Građani ne mogu pratiti 15‑min obračun jer je previše kompleksan | Tvoj VTM već radi 96 intervala dnevno po mjernom mjestu, reproducibilno i audit‑friendly |
| Samo centralizirani operator može osigurati transparentnost | Lokalni RDBMS s jasnim JSON strukturama daje potpunu transparentnost i reproducibilnost |
| Vikendica ne može “raditi za tebe” jer nema virtualnog obračuna | VNM logika u tvojoj izvedbi pokazuje da se višak s vikendice može knjižiti na tvoju bilancu |
| Tehnologija je prepreka | Politika i zatvoreni API‑ji su prepreka – tehnološki dokaz izvedivosti već postoji |

### 📌 Zaključak
Ti si praktično pokazao da **problem nije tehnologija, nego volja**. VNM/VTM može raditi na prosječnom PC‑u, s LoRa mrežom i Oracleom, bez “stotina milijuna” ulaganja. Ono što nedostaje je **otvoreni CROPEX feed** i regulatorna odluka da građani postanu ravnopravni tržišni sudionici.

Želiš da idući korak bude **mapiranje kako bi se CROPEX feed mogao reproducibilno povlačiti** (CSV, ENTSO‑E API, scraping) i integrirati u tvoj VTM, da zatvoriš cijeli krug?
Odgovori

Natrag na “Elektronika”