AI glazba: što se zapravo promijenilo?

OpenAI ChatGPT, Anthropic Claude, Google Gemini, Meta AI Llama, Grok, Stable Diffusion, MidJurney...
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

AI glazba: što se zapravo promijenilo?

Post Postao/la Ogi »

Kakvo je vaše mišljenje o AI glazbi?
Jel bi to uopće slušali bez obzira na kvalitetu?
A kvaliteta je već sada prilično dobra: https://suno.com
I prije smo imali hiper produkciju, što će sada biti?!
GMO glazba, kontaminacija etera, spašavaj se tko može :smijeh2:

Glazba se i do sada vrlo često štancala, šablonski, znači tu nema velike promjene.
Glazbenici su oduvijek imali uzore i posuđivali ideje, ni tu nema neke promjene.

Pa što se onda zaista promijenilo dolaskom AI glazbe?
Nestaje ljudske kreativnosti u glazbi?
Nisam siguran, jer, uvijek na kraju netko mora reći ovo je dobro/lijepo/vrijedno.
Prije je to bio skladatelj na klaviru, danas je to DJ, sutra neki klinac koji prompta AI... ali i dalje čovjek.
Na razini alata, to je samo novi instrument, poput sintisajzera nekad.

Promijenilo se to što se more glazbe sada povećava još većom brzinom.
Problem ostaje isti, samo će sada biti još teže naći nešto vrijedno.
Iako je danas sva glazba na dlanu ruke, ako ne znaš gdje je to vrijedno, to je isto kao da ne postoji.
Problem je što danas ima previše svega a pažnja je ograničena, i vrijeme...
stjepan

Re: AI glazba: što se zapravo promijenilo?

Post Postao/la stjepan »

Nije me briga koji je alat korišten da se nešto proizvede. Bitno mi je samo da je završni proizvod nešto što mi paše. Glazba, slika, video, 3d objekt....
Zahvaljujući umreženosti, dobre stvari će uvijek isplivati na vrh u skupinama ljudi koje vole određenu kategoriju nečega.

Ono što me veseli kod AI glazbe je nadam se smanjenje utjecaja glazbenog lobija i krađe putem tantjema. Nadam se da će AI glazba smanjiti cijenu ulaska i kreiranja do te mjere da će autori češće proizvoditi "open source" glazbu i glazbu koja nije u trenutnim sistemima krađe i prisilne naplate te da će dugoročno prouzročiti smrt trenutnog sistema.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Stvarno napredak je strasan isti covjek opisuje video generiranje
No evo koji je rezultat svega toga:
Uprosjecavanje ili race to the bottom?
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

stjepan je napisao/la: 12 tra 2025, 14:56 Nije me briga koji je alat korišten da se nešto proizvede. Bitno mi je samo da je završni proizvod nešto što mi paše. Glazba, slika, video, 3d objekt....
Zahvaljujući umreženosti, dobre stvari će uvijek isplivati na vrh u skupinama ljudi koje vole određenu kategoriju nečega.

Ono što me veseli kod AI glazbe je nadam se smanjenje utjecaja glazbenog lobija i krađe putem tantjema. Nadam se da će AI glazba smanjiti cijenu ulaska i kreiranja do te mjere da će autori češće proizvoditi "open source" glazbu i glazbu koja nije u trenutnim sistemima krađe i prisilne naplate te da će dugoročno prouzročiti smrt trenutnog sistema.
Yep steeta sto moram quotati tebe umjesto da samo opalim like na ovo sto si napisao...
E Ogi, mozes li na forum dodati (koristeci AI naravno kao sto si dodao otvori neprocitane postove) opciju likeanja ili dodavanja postojecih emotikona na tudje postove (social media style) :oci: :D :lol: :smijeh1: :smijeh2:
Ha...?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

zega je napisao/la: 12 tra 2025, 15:37...
Uprosjecavanje ili race to the bottom?
Kao i kod svakog novog alata koji olakšava / ubrzava stvaranje nečega ili rad na nečemu, prvi koji najebu su oni sa dna hranidbenog lanca. Oni koji su bili najlošiji u tome što rade. Kako alati postaju sve bolji, tako se granica miče prema gore, te na kraju ostaju samo "artisans", oni koji to stvarno rade sa dušom.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Ovaj mali iz videa je ajmo reci bio artisan, perfekcionista, ali kao sto on sam objasnjava, ljudi koji su ga angazirali su prihvatili cinjenicu da ce znacajno ustedjeti sa 80% kvalitete, objerucke su prihvatili ustedu naustrb gubitka kvalitete (al samo -20% pad kvalitete za ustedu od 90%) i tako je to, jos jedna industrijska revolucija se odvija i mi tu raspravljamo o detaljima...
Sužuje se prostor i za artisans!
https://youtu.be/RiN33qvoDo0 video je 2 sata ne treba ga embedat, ko želi gledat nek kline link google insider Mo Gawdat:
AI Is Creating a New God—And We’re Not Ready" Mo Gawdat on AI, Tech Arms Race With China & UBI
Scary stuff, bottom line je da AI amplificira stanje ljudske moralnosti koje je trenutno nisko!
Jos jedna dobra mu je every morning i go to my AI and borrow 40-50 IQ points!
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Doslovce identicno se desvalo u vremenu kad je dosao Photoshop i svi tako veci alati bez kojih danas maltene ne mozemo zamisliti workflow.
Dobri "majstori" mogu birati.
1) ostati tvrdoglavi i ne mijenjati svoj nacin rada i kasnije kukati kako nemaju posla
ili
2) inkorporirati nove alate u svoj rad, zahvaljujuci alatima biti puno brzi (samim time mogu ponuditi i manju cijenu) i/ili kvalitetniji (opet mogu cijenu smanjiti manje od drugih i/ili ju zadrzati na postojecim razinama zbog povecanja kvalitete).

Ja sam osobno za sebe odabrao 2. Zahvaljujuci novim alatima mogu odraditi puno vise posla u jedinici vremena nego prije sto mi daje za pravo da smanjim cijenu i budem konkurentniji te da uzmem vise klijenata te na kraju dana zaradim vise nego prije uz manje stresa i zivciranja.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Radi se o tome da su ljudi polako kroz zadnjih 200g. sve više stjerani u kut, ostaje sve manje stvari u kojima smo bolji od strojeva. Što će raditi glazbeni skladatelj kad će stroj stvarati ljepšu i zanimljiviju glazbu od njega?
Koji će alat tada upotrijebiti? :smijeh1:
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Stroj koji će to raditi sam jer mu se eto radi, je stroj koji ima pravi AI, pravu inteligenciju, želje, potrebe itd. Takvi strojevi su slijedeći korak ljudske vrste. Kao da neandertalci pitaju, a što ćemo mi raditi kad dođu homo sapiensi :D

Svi ostali strojevi će to raditi kad im se kaže i kako im se kaže, a vrhunski skladatelj će moći napraviti još bolje i brže nego što radi sada koristeći te strojeve kao što vrhunski umjetnik može napraviti daleko bolju sliku koristeći AI alate nego npr. ja koji sam programer.
Jedino što se promijenilo je da sada ja koji nisam umjetnik mogu napraviti nešto polupristojno pa su oni najlošiji ili oni koji ne žele prigrliti nove alate pa rade pre sporo izgubili posao. Za prvu kategoriju je bolje da rade nešto što im ide, za drugu je bolje da budu manje tvrdoglavi a za potrošača je dobro to što će sada dobiti bolji proizvod čak i od onih loših i/ili lijenih i/ili će si sami moći proizvesti to najlošije što je i dalje bolje od prijašnjeg najlošijeg.
Odgovori

Natrag na “Umjetna inteligencija”