Tesla može proizvoditi sve ostale modele sa profitom ali ne bi mogla model2? Zašto? Zašto ne bi imali profit u recimo scale downanoj verziji modela Y ili 3? Ajde da si rekao da bi im profit bio pre malen pa bi to imalo smisla, ali da ne može, to mi ne ide u glavu. Pa oni su do godinu dana imali najveći profit po proizvedenom autu u cijeloj industriji. Ako ITKO može, mogu oni. Puno toga imaju in house, ne ovise niti približno o dobavljačima kao ostali proizvođači (naročito ovi najveći), dobri su u prilagodbama itd., imaju ogromne tvornice u kojima bi mogli na istim linijama proizvoditi te automobile itd.debeli je napisao/la: 05 tra 2025, 18:51 Tesla ne može profitabilno proizvoditi model 2, pogotovo ne u velikim serijama. Konkurencija je bolja u tim malim autima, koji jedini i imaju smisla.
Budućnost
Budućnost
Re: Tesla Cybertruck
ne može profitabilno proizvoditi male jeftine aute zbog toga što je konkurencija u tome području efikasnija i jače subvencionirana, a ne iz tehničkih razloga.
Rimac nikada neće proizvoditi električni auto klase clio/yugo, jer bi to radio sa gubitkom
Tesla je u svjetskim razmjerima mali obrt.
Većina kupaca želi jeftino gradsko vozilo, jednostavno za servis i popravke, snage ispod 100 ks.
90% svih vožnji dogodi se u gradu, sa brzinom ispod 80 kmh
Tesla nudi polu trkača vozila koja su se kupovala sve dok se kupcima nije ponudio izbor.
Ćim automobili postanu mobiteli na kotačima, sa GPS čipom koji će onemogućiti brzine iznad 130 kmh mnogi proizvođači skupih brzih vozila biti će u velikim problemima, zato jer če kupcima biti svejedno u ćemu se voze, kad svi nude otprilike istu uslugu.
Rimac nikada neće proizvoditi električni auto klase clio/yugo, jer bi to radio sa gubitkom
Tesla je u svjetskim razmjerima mali obrt.
Većina kupaca želi jeftino gradsko vozilo, jednostavno za servis i popravke, snage ispod 100 ks.
90% svih vožnji dogodi se u gradu, sa brzinom ispod 80 kmh
Tesla nudi polu trkača vozila koja su se kupovala sve dok se kupcima nije ponudio izbor.
Ćim automobili postanu mobiteli na kotačima, sa GPS čipom koji će onemogućiti brzine iznad 130 kmh mnogi proizvođači skupih brzih vozila biti će u velikim problemima, zato jer če kupcima biti svejedno u ćemu se voze, kad svi nude otprilike istu uslugu.
Model Y je bio najprodavaniji auto globalno u 2023 sa 1.22 miliona prodanih vozila !
Mislim da ti izjava nema smisla...

bio je i više nikada ne bude.
Vidi kakvo vozilo od Xpenga mu je danas konkurent.
Čujemo se za godinu dana...
Kako idu reviewi za novi Y, da, cujemo se za god dana!debeli je napisao/la: 06 tra 2025, 15:32 bio je i više nikada ne bude.
Xpeng? kaj?
Tesla model Y je bio najprpdavaniji auto na svijetu 2 godine za redom. Prošle i pretprošle.debeli je napisao/la: 06 tra 2025, 15:32 bio je i više nikada ne bude.
Da, možemo više manje garantirati da više ne bude, baš da je na samom vrhu pun kurac dugo, to ne bi bilo realno za očekivati. Ali Tesla kao proizvođač auta je na razini Audia (praktički isti broj prodanih automobila u svijetu). Nešto manje od Tesla-e i Audia prodaje Renault. Nešto više od Tesla-e i Audia prodaju BMW i Mercedes.
Svi oni su isto obrt?
Od svih navedenih, jedino je Tesla imala u zadnjih par godina zaradu na BEV-ovima, svi ostali imaju gubitke po prodanom BEV-u i skrivaju te podatke kao zmija noge (nisam gledao zadnjih par kvartala, možda se nešto promjenilo, no do ne tako davno, teški kaos kod tih "obrta".
Pogledao sam xpeng review:
Dobra jeftina opcija, ovo je model 3 pandan ali i dalje je tehnoloski i po voznji iza Tesle (oba konkurentska modela) i to je u usporedbi sa starim modelom 3 i Y, novi rasturaju, moguce je da ce tesla imati opet najprodavaniji auto ako uspiju nastancat tako puno, sto je problem kod promjene serija...
Takodjer ono sto se jos sporije odvija je promjena percepcije, reviwer je vlasnik starog modela xpenga, i kaze da je to malo jadniji auto sto posjeduje, ovaj novi je puno bolji, (i dalje ispod stare tesle), no promjena percepcije cijelogmarketa je proces koji traje desetljece...nagodinu sumnjam, ali za 10 godina...mozda, ubrzano 5 godina?
Ja sam svakako za novo, bolje, jeftinije, ali xpeng to jos nije, ne na svim frontovima!
Carine davanja protekcije usporavaju to dodatno...
Takodjer ono sto se jos sporije odvija je promjena percepcije, reviwer je vlasnik starog modela xpenga, i kaze da je to malo jadniji auto sto posjeduje, ovaj novi je puno bolji, (i dalje ispod stare tesle), no promjena percepcije cijelogmarketa je proces koji traje desetljece...nagodinu sumnjam, ali za 10 godina...mozda, ubrzano 5 godina?
Ja sam svakako za novo, bolje, jeftinije, ali xpeng to jos nije, ne na svim frontovima!
Carine davanja protekcije usporavaju to dodatno...
Ćim automobili postanu mobiteli na kotačima, sa GPS čipom koji će onemogućiti brzine iznad 130 kmh mnogi proizvođači skupih brzih vozila biti će u velikim problemima.
Da sve su to mali obrti koji će brzo nakon uvođenja GPS-a propasti.
Zato jer se mijenja psihologija omladine koja neće razumjeti što će ti auto od 5000 konja, nego će ili plaćati korištenje ili kupovati što jeftinije sa boljim zvučnicima, a ne sa širim felgama
Auto će postati proizvod koji izaziva iste emocije kao i mobitel/digitron, a to management sada još ne razumije.
Nitko više ne bude pričao o ubrzanju niti o maksimalnoj brzini.
Nije problem što sam u pravu, nego što se to nama ( uključujući i mene ) ne sviđa, a ništa ne možemo, ili ne želimo ništa mijenjati.
Zato jer se mijenja psihologija omladine koja neće razumjeti što će ti auto od 5000 konja, nego će ili plaćati korištenje ili kupovati što jeftinije sa boljim zvučnicima, a ne sa širim felgama
Auto će postati proizvod koji izaziva iste emocije kao i mobitel/digitron, a to management sada još ne razumije.
Nije problem što sam u pravu, nego što se to nama ( uključujući i mene ) ne sviđa, a ništa ne možemo, ili ne želimo ništa mijenjati.
Koja depra razmisljanje...sve mozemo!debeli je napisao/la: 06 tra 2025, 17:20 Ćim automobili postanu mobiteli na kotačima, sa GPS čipom koji će onemogućiti brzine iznad 130 kmh mnogi proizvođači skupih brzih vozila biti će u velikim problemima.
Nego trend prodaje u Kini je voma naslonjen novom modelu Y, u ozujku je naruceno najvise Y od svih EV u Kini! Radim sa Kinezom koji ima iphone, macbook pro, i veoma je pragmatican kao i svi mi uostalom...
Što je depresivno u tome da nam je zajednički interes voziti spore automobile, sa slabim motorima i osrednjim dometom ?
Dogodit će se suprotno a ti tu ništa ne možeš.
Xpeng G6 je bolji, jeftiniji, nudi dvostruko brže punjenje , ima veći domet za istu cijenu.
https://youtu.be/2f0QBUn4KJo?si=ma4Uqe5BADCRY7_4
Dogodit će se suprotno a ti tu ništa ne možeš.
Xpeng G6 je bolji, jeftiniji, nudi dvostruko brže punjenje , ima veći domet za istu cijenu.
https://youtu.be/2f0QBUn4KJo?si=ma4Uqe5BADCRY7_4
Moram priznati da je ideja da nam je ovo što si napisao interes svakako depresivna.debeli je napisao/la: 06 tra 2025, 19:38 Što je depresivno u tome da nam je zajednički interes voziti spore automobile, sa slabim motorima i osrednjim dometom ?
To nam nikako nije u interesu jer kad bi nam to bilo u interesu, to bi značilo da smo došli do kraja i da sve što možemo dalje je štedjeti i ne raditi stvari koje troše više energije.
Ono što ja mislim da nam je dugoročno u interesu je da proizvodimo što veće količine jeftine energije i da sa njom povećavamo kvalitetu života i output rada. Da se dignemo na Kardashev-oj ljestvici. Nadam se da ćemo u budućnosti koristiti vozila koja će moći letjeti i raditi ne znam niti sam šta drugo te koja će trošiti toliko da će ova danas izgledati kao svijeća naspram reflektora na stadionu.
Bilo kakva stagnacija je neprirodna. Priroda ne trpi stagnaciju. Ono što stagnira zaostaje te na posljetku izumire.
kako god da okreneš uskoro ćeš se voziti u mobitelu bez volana, sa limitiranom brzinom.
Ako nema volan, apsolutno se slažem, jer tada neću ja voziti i vrijeme vožnje ću iskoristiti kao kad se vozim u autobusu / vlaku / pa čak i na dužim tramvajskim destinacijama.
No čak i tako, očekujem porast potrošnje energije jer će se energija samo preusmjeriti sa brzine i težine auta na AI, entertaiment ovo ili oko. Naročito kad krenu ganjati lvl5.....to će cuclati pun kurac struje.
Očekujem istu promjenu kao i kod stolnih računala. Imamo sve efikasnije i brže procesore i grafike kartice, a trošimo sve više i više struje. Nekad sam kupovao PSU od 200-300W, sada mi je 1kw taman. Da radim išta poluozbiljno za AI, morao bi kupiti nešto jače.
Ne trošimo manje iako imamo efikasnije, trošimo više. Tko misli da će se u budućnosti desiti išta drugačije od toga sa autima, tko god ih vozio, tko god im bio vlasnik, taj zavarava sam sebe.
No čak i tako, očekujem porast potrošnje energije jer će se energija samo preusmjeriti sa brzine i težine auta na AI, entertaiment ovo ili oko. Naročito kad krenu ganjati lvl5.....to će cuclati pun kurac struje.
Očekujem istu promjenu kao i kod stolnih računala. Imamo sve efikasnije i brže procesore i grafike kartice, a trošimo sve više i više struje. Nekad sam kupovao PSU od 200-300W, sada mi je 1kw taman. Da radim išta poluozbiljno za AI, morao bi kupiti nešto jače.
Ne trošimo manje iako imamo efikasnije, trošimo više. Tko misli da će se u budućnosti desiti išta drugačije od toga sa autima, tko god ih vozio, tko god im bio vlasnik, taj zavarava sam sebe.
Ne nego su ti se apetiti promjenili, recimo mojim starcima je dosta mini PC sa intel N100 sa 5W potrosnjom

dovoljno je brz super za jednostavno browsanje dok su nekad imali kantu sa 200W napajanjem nutra i komp je bio trula kobila...
@debeli Xpeng 6ica kosta maltene istko ko i Tesla Y...
Vidjet cemo kako ce se nositi sa novim Y...

dovoljno je brz super za jednostavno browsanje dok su nekad imali kantu sa 200W napajanjem nutra i komp je bio trula kobila...
@debeli Xpeng 6ica kosta maltene istko ko i Tesla Y...
Vidjet cemo kako ce se nositi sa novim Y...
U prirodi ništa ne stagnira i ne može rasti beskonačno. Ili se promijeni smjer rasta u pad, ili dođe do efekta balona i pukne.stjepan je napisao/la: 06 tra 2025, 20:52
To nam nikako nije u interesu jer kad bi nam to bilo u interesu, to bi značilo da smo došli do kraja i da sve što možemo dalje je štedjeti i ne raditi stvari koje troše više energije.
Ono što ja mislim da nam je dugoročno u interesu je da proizvodimo što veće količine jeftine energije i da sa njom povećavamo kvalitetu života i output rada. Da se dignemo na Kardashev-oj ljestvici. Nadam se da ćemo u budućnosti koristiti vozila koja će moći letjeti i raditi ne znam niti sam šta drugo te koja će trošiti toliko da će ova danas izgledati kao svijeća naspram reflektora na stadionu.
Bilo kakva stagnacija je neprirodna. Priroda ne trpi stagnaciju. Ono što stagnira zaostaje te na posljetku izumire.
Misliš li da si ti prosječan potrošač energije???Očekujem istu promjenu kao i kod stolnih računala. Imamo sve efikasnije i brže procesore i grafike kartice, a trošimo sve više i više struje. Nekad sam kupovao PSU od 200-300W, sada mi je 1kw taman. Da radim išta poluozbiljno za AI, morao bi kupiti nešto jače.
Većina je nekad koristila stolna računala, a sad većina koristi laptop sa većim mogućnostima i manjom potrošnjom.