Novi elektromotor za EV

Električni motori i generatori
Odgovori
OldDog

Novi elektromotor za EV

Post Postao/la OldDog »

https://www.youtube.com/watch?v=_ZFSG0yrzJQ

https://revijahak.hr/2022/07/14/mala-re ... recenjima/

Isti princip kao kod velikih transformatora. Namotaji u direktnom kontaktu sa uljem za hlađenje.
m2

Re: Novi elektromotor za EV

Post Postao/la m2 »

Zadnja izmjena: m2, dana/u 14 ožu 2025, 21:13, ukupno mijenjano 4 puta.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

m2 je napisao/la: 14 ožu 2025, 14:17
Zanimljiva ideja.
Pero

Post Postao/la Pero »

Ma koja revolucija???

Imao sam dosta posla s takvim motorima na brodu još od 2014. godine...
Riječ je o standardnom sinkronom motoru, koji koristi exciter generator za generiranje polja,,,

Svojataju "izum", a ja bio u prilici da popravljam takve pogone koji su proizvedeni još 1982. godine, Riječ je o sinkronom motoru gdje se uzbuda polja radi na rotoru pomoču pomočnog generatora te se tako izbjegavaju klizni prstenovi i četkice.

U zadnje vrijeme nema više ni generatora koji ima četkice i klizne prstenove.

Razlika između motora i generatora u toj tehnologiji je da generator ima statično statorsko polje tog excitera, dok elektromotor ima exciter pogonjen trofazno, koji radi rotaciju statorskog polja suprotno od očekivanog smjera vrtnje motora,,,

Ne'š ti raketne tehnologije... :plazi:
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Ote mi riječ iz usta.

Prije par godina prodao sam električni kombi Piaggio sa takvom konstrukcijom motora.

Šteta što se u današnje vrijeme ne može tužiti novinara koji širi lažne vijesti.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pero je napisao/la: 15 ožu 2025, 17:36 Riječ je o standardnom sinkronom motoru, koji koristi exciter generator za generiranje polja,,,
Koju frekvenciju je koristio taj exciter? Red veličine?
Pero

Post Postao/la Pero »

Obično se koristi 50Hz, smjer rotacije statorskog polja excitera se uvijek postavlja suprotno od smjera vrtnje rotora.
Rotor excitera ima trofazni namot te napaja rotor glavnog motora putem trofaznog ispravljača.
Najstariji sinhroni motor bez četkica , kojeg sam nalazio na nekim brodovima je bio iz 1982. godine.

Exciter generatora se obično napaja istosmjernom strujom jer ionako uzbuda ne treba dok rotor se ne vrti.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Mislim da se u ovom novom rjesenju koristi frekvencija tipa 50kHz sto omogucuje manje dimenzije. Pricam na pamet jer nisam provjerio ali vjerojatno je u tome osnovna razlika.
Pero

Post Postao/la Pero »

Moram to maloproanalizirati, ali za exciter (iliti uzbudni generator) ionako ne rabi neka snaga...
Ubično je masa uzbudnog generatora oko 100 puta manja od motora pa ne vidim puno smisla na uštedi oko toga.

Ako ideš na tisuću puta veću brzinu okretaja statorskog polja, očito je da onda ne možeš koristiti klasični feromagetski materijal te to sigurno podosta poskupljuje konstrukciju...

Obično je jednostavnije rješenje i povoljnije...
Odgovori

Natrag na “Motori”