"Ekologija" košta...

Razvoj svijesti za održivost života
Odgovori
Goldy

"Ekologija" košta...

Post Postao/la Goldy »

https://www.jutarnji.hr/autoklub/elektr ... sti_vise_1
Automobili bi se trebali oporezivati ​​na temelju mase kako bi se kupcima pomoglo u odabiru najzelenijih vozila, ustvrdio je automobilski stručnjak U Velikoj Britaniji.
zakaj???????

pa zato:

Kod: Označi sve

Molden je rekao da vlada mora poduzeti mjere jer gubi porezne prihode elektrifikacijom automobila.
:smijeh2:

bilo je samo pitanje vremena...
:D

jebeš ekologiju... bitan je porez...
:smijeh1:
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Zar nije normalno da teži automobili plaćaju više cestarine TJ road tax-a?
Isto tako i po km godišnje.....

Naravno da će država uvesti porez na smanjenu potrošnju goriva. Samo potpuni idiot to ne očekuje, o tom se ovde već dugo vremena razglaba...
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Onaj tko više uništava cestu neka više i plaća za cestu. Nema tu nikakvog prigovora, zapravo, ne bi ga trebalo biti.
Isto tako, onaj tko zagađuje više, neka plaća za to zagađenje.

Svako rješenje mora bit ekonomski isplativo i održivo.

Najbolji primjer su baterije i stacionarni storage. Sada kad su toliko pojeftinile, koriste se za nešto što prije 5 godina nisam mogao niti sanjati. Da mi je netko rekao da će one biti primarni način spremanja viška energije na razini grida, da će preskočiti pumped samo tako, rekao bih mu da je lud. Ali eto nas tu gdje jesmo. Toliko su jeftine da su isplative.
niram69

Post Postao/la niram69 »

stjepan je napisao/la:
Najbolji primjer su baterije i stacionarni storage. Sada kad su toliko pojeftinile, koriste se za nešto što prije 5 godina nisam mogao niti sanjati. .... Toliko su jeftine da su isplative.
Sa već toliko strana sam čuo o jeftinim baterijama da to ne mogu ignorirati. Govori li se tu o cijenama za proizvođače električnih automobila ili i smrtnik vulgaris može doći do istih? Ako netko ubaci kakav link bio bih zahvalan. Pri tome ne mislim na gomilu istrošenih i "obnovljenih" baterija sa Aliexpressa.

Evo, paket baterija kojeg sam koristio u svom autu platio sam prije desetak godina 3500€. Za isti takav paket, sa identičnim ćelijama danas bih trebao platiti 9300€. :shock:

//Marin
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ne govorim uopće o bateirjama za aute već o stacionarnom storage-u. Tesla megapack-ovi i sl. Nije ista kemija (pa ni cijena) kao ovi za aute.
Ali koliko čitam pala je cijena i packovima za aute u veleprodaji u Kini. Počele su dolaziti vijesti ala: "Još malo pa će biti jeftinije zamijeniti bateriju nego benzinski motor i sl. novosti na portalima).
Kad će se to preliti na maloprodaju pojedinih ćelija, tko će ga znati, kad se zasite veliki valjda.
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Koja je to tako povoljna cijena u maloprodaji?
Mislim pale su cijene, ali koliko sam upratio nešto su niže nego 2019/20 kada sam kupovao ćelije za svoj lfp4 stacionarni paket, u međuvremenu su bile jako skupe
stjepan

Post Postao/la stjepan »

stjepan je napisao/la:....
Kad će se to preliti na maloprodaju pojedinih ćelija, tko će ga znati, kad se zasite veliki valjda.
niram69

Post Postao/la niram69 »

stjepan je napisao/la:Ne govorim uopće o bateirjama za aute već o stacionarnom storage-u. Tesla megapack-ovi i sl. Nije ista kemija (pa ni cijena) kao ovi za aute.
Cijena takvim paketima jest pala (pohvalno) ali i dalje je to u rangu 400-500€ za kWh.
stjepan je napisao/la:Ali koliko čitam pala je cijena i packovima za aute u veleprodaji u Kini. Počele su dolaziti vijesti ala: "Još malo pa će biti jeftinije zamijeniti bateriju nego benzinski motor i sl. novosti na portalima).
Da, svi tako svi govore ali kad se potegne opcija ozbiljne nabave, stvari počnu zapinjati a cijena rasti.
stjepan je napisao/la:Kad će se to preliti na maloprodaju pojedinih ćelija, tko će ga znati, kad se zasite veliki valjda.
Tu opciju možemo odmah zaboraviti. Neće se tako skoro dogoditi. Kao što već napisah, prije desetak godina bilo je unisono mišljenje kako će se uskoro moći nabaviti cjenovno povoljne baterije. Nažalost, DIY zajednica je i dalje osuđena na traženje karamboliranih EV i riskantnih kupnji se Alibabe.

Ali, otvoren sam za razuvjeravanje. :)

//Marin
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

https://www.gobelpower.com/eu-stock-lit ... lution_t53

LiFePO4, 15 kWh cca 1000 €

@sarakuza: što si kupovao 2019. i koje su bile cijene?

@niram69: što si kupio prije 10-ak god za 3500 €?
niram69

Post Postao/la niram69 »

Tomy B. je napisao/la:https://www.gobelpower.com/eu-stock-lithium-battery-solution_t53

LiFePO4, 15 kWh cca 1000 €
Hvala na linku.
E sad...

Stock Grade A- HThium 3.2V 280Ah 10000 Cycles LiFePO4 62 US$

Pri dnu stranice:
EU Stock Grade B EV 3.2V 160Ah LiFePO4 178.90 US$

'ko je tu lud? Razlika u cijeni 5 puta!!!
Uz apsolutno nikakav podatak o samim ćelijama.

Tomy B. je napisao/la:@niram69: što si kupio prije 10-ak god za 3500 €?
ThunderSky (Winston) WB-LYP100AHA LiFeYPO4
Sada ih nalazim po 160-180€!!! :shock:

//Marin
Grana

Post Postao/la Grana »

Pa biraš što kupuješ i po kojoj cijeni. Baterije koje se više ne proizvode ili ako je velika potražnja za njima ili ako se ne isplate proizvoditi iz nekog razloa su skuplje danas neg su bile prije. Ja sam nedavno kupio 8 komada 280Ah s Nkon-a za manje od 500€ s poštarinom na kućni prag, za punto imam 32 komada 304Ah oko 2300€ me koštalo prije godinu dana cca (31-32kWh)
Odgovori

Natrag na “Ekologija”