LIFEPO4 BMS

Baterijski paketi, ćelije i BMS
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Ne mogu reći da Andy nema pojma, jer mi se ćelije ponašaju baš kako je opisao. Znači, ranije sam dostigao 3,45V i sa tim su naponom stajale preko noći i BMS ih je balansirao.

Onda ste mi preporučili dizanje napona. Digao sam na 3,65V po ćeliji, i to se dogodilo prilično brzo, uz malu struju. Nekih 5-6A do 3,55 i sat-dva punjenja, pa onda do 3,65 uz struju oko 2A i možda pola sata ili manje. Sve skupa, 10-ak Ah uvrh glave od 3,45 do 3,65, za bateriju od 460 Ah. To je 2% kapaciteta.

Što se tiče balansa ćelija, tijekom tih sat-dva dopunjavanja sa 3,45 do 3,65, BMS gotovo uopće nije balansirao. Razlika među ćelijama je bila ispod 5 mV. Ako bi se balans i uključio, to je bilo na sekundu, jedva primjetno. Ukupno možda 10s balansiranja, uz struju balansiranja 2A. To su mAh energije, koliko ja shvaćam.

Pa ako su sada napunjene i balansirane (3,65V uz 0,002V devijacije), onda su vjerojatno bile i pri 3,45V. Jedino što sada znam da jesu, ranije je to možda bilo nagađanje.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

što znači Andy nema pojma? radi nešto krivo?
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Sada bateriju isprazni i napuni većom strujom. Vidi kako se ponaša.

Ako su ćelije solidno matchane onda će balanser imati minimalno posla.
I da, nema smisla ići preko 3.55
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Tomy B. je napisao/la:što znači Andy nema pojma? radi nešto krivo?
Pa na 3,45V baterije nisu pune niti balansirane. Mile je koliko kužim kupio nove baterije, spojio ih neko vrijeme u paralelu i što više treba filozofirati na 3,45V? Treba puniti do kraja jer se tek tamo javljaju razlike.
Kod novih baterija iz iste serije sa istom razinom napunjenosti nema nikakve drame jer su razlike zanemarive. Ukoliko ima kontrolirano punjenje i pražnjenje neki ni ne koriste BMS i sve radi dobro godinama.
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

drug mile je napisao/la:Hvala vam na brojnim savjetima, evo ja uspio isprazniti bankovni račun. Sad čekam:

MPP Solar inverter 3 kW iz dućana Maximum Solar
JK BMS 200A, 2A aktivni balans, plus žičani display, sa Aliexpress
16 ćelija po 230 Ah od Docana sa Alibabe

Svi nešto javljaju da će brzo poslati, osim displaya koji dolazi iz Kine.
Nakon godinu dana konačno nisam zadovoljan sa ovim JK BMS+display. Dok je bilo sunca, sve je bilo ok. Sad kada je došla zima, rekao bih da ne mjeri struju dovoljno precizno.

Potrošnja sustava kada me nema u vikendici je oko 1A. Barem tako kaže BMS. Morati ću to provjeriti ampermetrom, naravno, sad mi je žao što nisam ranije provjeravao. I tako malo po malo prazni bateriju, 5 dana bez punjenja. Pokazuje da je baterija na 50-60% kapaciteta, a napon ispod 25V. Par sati kasnije, napon 24V, proradi zaštita i ugasi se sve.

I sad me muči, kako može sve pasti, kada je 50% baterija? Možda su baterije loše, stare, oštećene... Upalim agregat, namjestim punjenje 40A i uredno puni preko 10 sati. A kapacitet baterija 460 Ah. Znači, bile su potpuno prazne, a ne na 50%.

Prođe par tjedana, opet period bez sunca. Gledam potrošnju, stalno oko 0.7 do 1.4 A. Sa tom potrošnjom bi puna baterija trebala izdržati 350-400 sati. To je 15-ak dana. Klinac! 5-6 dana kasnije, pokazuje 70% baterija, napon opet jako nizak, i ugasi se sustav. I opet agregatom punim dobrih 10 sati.

Ne znam jel mi nešto promiče, ali rekao bih da je potrošnja mnogo veća od tih cca 1A. Ima tu barem još jedan amper koji nije nigdje registriran. Prilikom puštanja sistema u rad, kratko sam provjerio struju multimetrom i bilo je sve ok, ali tada nije bilo displeja. On je došao kasnije. Jel moguće da vražji displej troši 1A, a da ta struja nije prikazana?
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Prvo izmjeri struju na jednoj briki od baterije u mirovanju da vidiš koliko stvarno curi i usporedi to sa podacima na displeju. Poslije mjeri napon na svakoj bateriji posebno kod pražnjenja, vrlo vjerojatno da ti je otišao jedan članak na kojem brzo padne napon i onda bms isključi cijeli sistem.
Pero

Post Postao/la Pero »

Kolika je temperatura baterija?
Ako je ispod nule, nije onda čudno da gube napon brzo već pri minimalnoj potrošnji...
eltico

Post Postao/la eltico »

Meni se čini da neprecizno mjeri na manjim strujama i da mu treba punjenje na max. povremeno da bi skužio šta je to 100%. Tada bi bio precizniji, ali to se u solarnim sustavima ne desi tako često, pa izgubi na preciznosti.
Probaj upisati konzervativniji podatak o ukupnom kapacitetu. Npr. 80%.

Na autima je puno lakše za LFP.
Odgovori

Natrag na “Baterije”