Volkswagen ID.3

stjepan

Post Postao/la stjepan »

creatin je napisao/la:...samo me jos izbaciti iz takta...
Možda je malo off topic, ali što kod vožnje autocestom ima "takt"? Najdosadnija vrsta vožnje na ovom svijetu. Buljiš u linije i držiš gas.
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

stjepan je napisao/la:
sarakuzza je napisao/la:Meni je neprocjenjivo što mogu o punjenju razmišljati i kad se upali rezerva. U bilo koje doba dana ili noći, na bilo kojoj lokaciji. Jer imam barem 80km dometa (pali se na 8l)
Meni je neprocjenjivo što ne moram uopće razmišljati o punjenju. Cijeli posao odradi auto. Čak i 90% vožnje po autocesti odradi sam.
Misliš odradi sam do 140km/h i da moraš držati obe ruke na volanu jer dobiješ packu od autopilota?
5 packi i pedala?

Malo te educira autić?

Vožnja AC itekako ima takt kad ne gmižeš 120-30.

Idem sada na put od 1100km, najveća briga mi je .....zapravo nema je, ne planiram ništa osim vremena polaska.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

eltico je napisao/la: Po mojim navikama i vjerovanjima ti si zapravo u teeeeškoj manjini i zato i postoje svakakvi auti da si svatko odabere šta mu paše.
Također, smatram, da si opasnost na cesti, ako se redovno ne odmaraš u tako dugačkim vožnjama.
Sa "dalekometnim" e-vozilima (a dalekometno je već i 300km) možeš za sada imati problem na punjenjima (sa Teslom teško), ali problemi postoje da bi se rješavali i mreža punionica se vrlo brzo širi. Kad sam 1990. počeo raditi redovno sam odlazio Pula-Trst i nazad po dijelove (aparati za zabavu, fliperi) i kad ostaneš i popodne (dok ti rješe narudžbu) u povratku nema otvorenih benzinskih stanica !!! Ljudi to zaboravljaju!!
Također, meni je neprocjenjivo što mi se auto puni dok ja spavam. Znači nemože biti jednostavnije. Da, kuća sa dvorištem (čak i s običnim utičnicama) je najbolja kombinacija.
6 od 7 auta u mom dvorištu je EV (dometa 80 - 430km). 8 nas je u obitelji.

Nikada nikoga nisam nagovarao na ništa, pa tako niti na EV
Ne znam baš da sam u teškoj manjini, sa kim god razgovaram o električnim vozilima svi spominju iste probleme i zašto su im još uvijek neprihvatljivi, čak se neki koji su kupili EV osječaju prevarenima.
Možda si krivo shvatio, ne vozim ja ture od 1300 km , to je rijetko ali kad se nešto desi želim da sjednem u auto i to odradim bez previše razmišljanja.
Inače za što sam kupio auto, da rentam drugi ili da žicam susjeda da mi posudi svojeg dizela?
Imao sam auto na plin sa 360 km dometa i to je slična situacija kao što vi imate sa EV, iako se plin ipak brže puni od baterija i infrastruktura je puno bolje razvijena. Previše je to gubitka vremena na punjenje, život je kratak. Plin ima prednost što nisi toliko opterečen da baš moraš odmah puniti jer imaš u tanku uvijek i benzina.
Rekao sam već da mi BEV ima smisla za grad, kraće ture i punjenje preko noći a za ostalo je previše kompromisa. Koja je svrha u gradu voziti se sa električarom od 300-500 ks, izađeš na autoput, stisneš gas i razmišljaš gdje je prva punionica? Nevera ima baterijicu od 100 kwh i 2000 ks, pa što je to? Čovjek je sa Ioniqom za 30 km vožnje potrošio 37% baterije.
Kao što kažete postoje različiti zahtjevi ali mislim da večina vozača još uvijek nije spremna na kompromise koje nudi EV i što je najgore neće tako skoro ni biti jer nema nikakvog revolucionarnog rješenja za baterije na vidiku. Da se poveća kapacitet za duplo (što bi već bilo ok) mora se uduplati i instalirana snaga na punionicama, najbolje pored punionica sagraditi nuklearku :smijeh1: jer kad dođe ekipa puniti sa 500 kw treba struje za omanji grad. Ovaj koncept je po meni promašen, sada to još nekako funkcionira ali kad se stvori kritična masa BEV-a biti će još većih problema.
Sjećam se da su neki Izraelci prije 15-tak godina napravili potpuno reciklirajuću bateriju AL- zrak (tako nešto) sa superiornim karakteristikama.
Predložen je i koncept sa standardiziranim baterijama koje bi se na stanicama mijenjale a same baterije bi se punile na posebnim punionicama.
Naravno da je ta firma vrlo brzo nestala iz javnosti sa tim svojim patentima.
Takav koncept je po meni rješenje, ovo sada je glupost.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

Gec je napisao/la:...neki koji su kupili EV osječaju prevarenima...
koij EV su kupili?

Gec je napisao/la:Čovjek je sa Ioniqom za 30 km vožnje potrošio 37% baterije...
zna li se koliko je tih 37 % u kWh i pri kojoj brzini?

zanimaju me sva iskustava iz prve ruke, jer gledam sebi nešto kupiti i isto sam čuo svašta, ali većina ljudi koji su razočarani su išli grlom u jagode i nemaju pojma o kompromisima na koje treba računati.
grrga

Post Postao/la grrga »

Sjećam se vremena kad je u državi postojalo 7 punionica za LPG. Zagrebčanima to nije bio problem jer su dvije od tih 7 bile u Zagrebu.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

Moji roditelji se sjećaju kad nije bilo struje, ja se sjećam kada nije bilo interneta, nekidan samo nešto pričali pa sam pokušao naći kad je otvorena prva benzinska u PŽ, ali nisam uspio naći tu informaciju.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

sarakuzza je napisao/la:
stjepan je napisao/la:
sarakuzza je napisao/la:Meni je neprocjenjivo što mogu o punjenju razmišljati i kad se upali rezerva. U bilo koje doba dana ili noći, na bilo kojoj lokaciji. Jer imam barem 80km dometa (pali se na 8l)
Meni je neprocjenjivo što ne moram uopće razmišljati o punjenju. Cijeli posao odradi auto. Čak i 90% vožnje po autocesti odradi sam.
Misliš odradi sam do 140km/h i da moraš držati obe ruke na volanu jer dobiješ packu od autopilota?
5 packi i pedala?....
Da, radi do 140kmh i to je više nego dovoljno za vožnju autocestom. ZG-SB ili ZG-RI i preteknu me možda 3-4 auta od tko zna koliko da ih ja preteknem. Unutar 5 ili 10% najbržih auta na autocesti sam sa tih 140 kmh (ako ne i neki manji postotak).

Što se držanja volana tiče, ne, ne moram držati obje ruke na volanu, moram paziti na promet (to provjerava kamera) i moram dati fizički feedback svako tolko. Najčešće odmaram jednu ruku na volanu i pazim na promet oko auta, što je dovoljno da on vozi bez ikakvih upadica dugo vremena.

To je minimum koji očekujem od apsolutno bilo kojeg budućeg auta kojeg ću posjedovati u budućnosti. Vožnja autocestom je jebeno dosadna i nitko sretniji od mene da dođemo do lvl3 sistema koji ću ju moći odraditi u potpunosti sami.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Tomy B. je napisao/la:
Gec je napisao/la:...neki koji su kupili EV osječaju prevarenima...
koij EV su kupili?

Gec je napisao/la:Čovjek je sa Ioniqom za 30 km vožnje potrošio 37% baterije...
zna li se koliko je tih 37 % u kWh i pri kojoj brzini?

zanimaju me sva iskustava iz prve ruke, jer gledam sebi nešto kupiti i isto sam čuo svašta, ali većina ljudi koji su razočarani su išli grlom u jagode i nemaju pojma o kompromisima na koje treba računati.
Neovisno koji su kupili žale se na cijene na brzim punionicama što je i razumljivo jer se voziš skuplje nego na dizel.
Za Ioniq nemam pojma kolika je baterija a nema ni on, rentao je auto da isproba električara jer voli aute i ostao razočaran. Samo kaže da ga je stisnuo da vidi kako ide u tih 30 km jer nije mislio da će toliko potrošiti.
Pošto taj auto ne ide brže od 165 na sat pretpostavljam da je to bila ta brzina. Sad je jasnije zašto večina ima ograničenje tu oko 160, koliko bi tek trošio na večim brzinama :)
Inače čovjek vozi uvijek dobre aute jer poslovno putuje često u DE, kaže da bi električara kupio samo ženi za grad, sebi ni u ludilu.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

stjepan je napisao/la: Da, radi do 140kmh i to je više nego dovoljno za vožnju autocestom. ZG-SB ili ZG-RI i preteknu me možda 3-4 auta od tko zna koliko da ih ja preteknem. Unutar 5 ili 10% najbržih auta na autocesti sam sa tih 140 kmh (ako ne i neki manji postotak).
Interesantno ja sam Zg - Ri pečen i vozim isto tako 135-140 i pretekne me brdo auta i vožnja po autoputu nije nimalo dosadna bar ova dionica, prema SB je već druga priča.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ja doslovce od nikoga nisam čuo da se žali na cijene na brzim punionicama, jer malo tko tamo puni više od možda 10% godišnje potrošnje. Ja sam prošlo ljeto išao na more sa djecom 10 puta i 2 puta ja i žena solo. 12 puta sveukupno, pa smo jedva nabili 16% punjenja na brzim punionicama. K tome, idemo i u slavoniju (SB, OS i sl.) i na druge izlet destinacije. Mislim da je jasno da to nije niti blizu standardnog broja odlazaka na more prosječnog građanina RH.

Ali "čuo sam" je na kraju dana irelevantno. Pogledaš stvarne cijene na punionicama, dostupne su javno 24/7 i vidiš da je cijena usporediva sa benzinom i naftom.
I onda si računaš koliko km radiš na autocesti a koliko van nje i shvatiš da osim ako nisi u nekom promilu korisnika koji živi na autocesti, problem sa cijenom stvarno i nemaš.

Sve dok se desi da tjednima imaš besplatno punjenje kao što smo imali prošlo ljeto na brzim punionicama, pričati o tome kako se netko žali je neozbiljno.

I da, Supercharger u RI će osloboditi kapacitete i za one koji putuju u ST jer će ovi koji putuju u RI / Istru zaobići Karlovac u kojem će puniti ovi koji idu prema ST. Sadašnje stanje bez RI superchargera je malo "napeto" za odlazak u Istru / Krk. Sa njim će i taj dio biti super pokriven. A kad se napravi ovih novih desetak što imaju u planu, stvar će postati stvarno nešto o čemu se ne razmišlja čak niti teoretski (jer u praksi stvarno ne razmišljam o punjenju).
Zadnja izmjena: stjepan, dana/u 08 vel 2024, 21:25, ukupno mijenjano 1 put.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Gec je napisao/la:
stjepan je napisao/la: Da, radi do 140kmh i to je više nego dovoljno za vožnju autocestom. ZG-SB ili ZG-RI i preteknu me možda 3-4 auta od tko zna koliko da ih ja preteknem. Unutar 5 ili 10% najbržih auta na autocesti sam sa tih 140 kmh (ako ne i neki manji postotak).
Interesantno ja sam Zg - Ri pečen i vozim isto tako 135-140 i pretekne me brdo auta i vožnja po autoputu nije nimalo dosadna bar ova dionica, prema SB je već druga priča.
Moja vožnja je praktički zakucana na 140kmh zbog autopilota kojem je to max. Na toj brzini si ti taj koji pretiče. Nekada (jako rijetko) znam ugasiti Autopilot i stisnuti gas prilikom preticanja što ga digne na 150kmh.
I to sve vrijedi samo i jedino van sezone kad nije gužva. U sezoni si sretan ako ideš 140kmh. Tada mi se domet osjetno poveća.

Inače, što je zanimljivo u vožnji ZG-RI autocestom? Isto monotono buljenje u bijele linije na asfaltu kao i bilo gdje drugdje. Nije baš da ćeš pri 140kmh buljiti naokolo i razgledavati krajobraz (sa Autopilotom si to i mogao raditi dok nisu aktivirali internu kameru, no nije preporučivo)
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

stjepan je napisao/la: Ja sam prošlo ljeto išao na more sa djecom 10 puta i 2 puta ja i žena solo. 12 puta sveukupno, pa smo jedva nabili 16% punjenja na brzim punionicama. K tome, idemo i u slavoniju (SB, OS i sl.) i na druge izlet destinacije. Mislim da je jasno da to nije niti blizu standardnog broja odlazaka na more prosječnog građanina RH.
Fučka se meni za prosječnog građanina koliko se vozi i gdje, ja kupujem auto za sebe. Sad sam gledao na ENC portalu, u zadnjih godinu dana sam bio 27 puta na moru + ostali izleti sjevernije od Zg. Nisam punio NIJEDNOM izvan Zg. Nađi mi električara za prihvatljivu cijenu da mogu napraviti tih čarobnih 340 km bez punjenja i odmah kupujem :?
Sad sam išao računati da sam išao sa Teslom model S 75D bi napravio 1350 km više radi odlaska preko Senja i utrošio oko 50 sati više na tim putovanjima i to bez čekanja na punionici. Jel tebi treba nacrtati neke stvari ili što?
Zadnja izmjena: Gec, dana/u 08 vel 2024, 22:06, ukupno mijenjano 2 puta.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Dodji vidjet. Imam ga doma.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

debeli je napisao/la:Dodji vidjet. Imam ga doma.
Pošalji fotku na Wup :)
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Gec je napisao/la:
stjepan je napisao/la: Ja sam prošlo ljeto išao na more sa djecom 10 puta i 2 puta ja i žena solo. 12 puta sveukupno, pa smo jedva nabili 16% punjenja na brzim punionicama. K tome, idemo i u slavoniju (SB, OS i sl.) i na druge izlet destinacije. Mislim da je jasno da to nije niti blizu standardnog broja odlazaka na more prosječnog građanina RH.
Fučka se meni za prosječnog građanina koliko se vozi i gdje, ja kupujem auto za sebe. Sad sam gledao na ENC portalu, u zadnjih godinu dana sam bio 27 puta na moru + ostali izleti sjevernije od Zg. Nisam punio NIJEDNOM izvan Zg. Nađi mi električara za prihvatljivu cijenu da mogu napraviti tih čarobnih 340 km bez punjenja i odmah kupujem :?
Sad sam išao računati da sam išao sa Teslom model S 75D bi napravio 1350 km više radi odlaska preko Senja i utrošio oko 50 sati više na tim putovanjima i to bez čekanja na punionici. Jel tebi treba nacrtati neke stvari ili što?
M3 LR
Ne znam zašto bi punio u Senju. Tamo sam punio samo kad sam bio u Senju planski. Niti je usput niti je na autocesti. ZG-Krk/Istra, punim u Karlovcu ako baš moram.
Odgovori

Natrag na “Volkswagen”