Reciklirane baterije
Nešto se i ja razmišljam da kupim puno ovih polovnih baterija od laptopova. Već sam pravio neke manje bat. pakete i dobro rade.
Stare laptop baterije nalazim za oko 1e (puta šest ćelija unuta). Uglavnom su ispravne.
Hteo sam da ih kupim dovoljno za napon od oko 200V a kapacitet oko 20Ah (desetak u paraleli). Struja pražnjenja 10-12A oko 1C
Ceo paket bi izašao oko 100e. Naravno, moram kupiti i dobar punjač sa merenjem kapaciteta pre montiranja..
Šta mislite o tome?
Stare laptop baterije nalazim za oko 1e (puta šest ćelija unuta). Uglavnom su ispravne.
Hteo sam da ih kupim dovoljno za napon od oko 200V a kapacitet oko 20Ah (desetak u paraleli). Struja pražnjenja 10-12A oko 1C
Ceo paket bi izašao oko 100e. Naravno, moram kupiti i dobar punjač sa merenjem kapaciteta pre montiranja..
Šta mislite o tome?
-
riba
ivans , ako ti je struja praznjenja 1C onda ti je max broj punjenja oko 500 , ako ga svedes na 0.2C onda je negdje blize 10 000 mislim da sam nasao taj podatak , ako je 0.5C onda oko 1500 do 2000 punjenja , sad zavisi sta zelis da dobijes , dali da ih u tih 500 punjenja isteras do max ili zelis da paket traje nekoliko godina .
Mene ovaj englez zaje..va s cjenom stalno ju mjenja , sad sam ga poslao u vraga i rekao ako hoce onako kako smo na pocetku pricali ili ne odhebe u skokovima i zavrsimo s pricom .
Ja mislio da samo kod nas muljaju kad trgujes kad ono ni englezi nisu nista bolji od nas

Mene ovaj englez zaje..va s cjenom stalno ju mjenja , sad sam ga poslao u vraga i rekao ako hoce onako kako smo na pocetku pricali ili ne odhebe u skokovima i zavrsimo s pricom .
Ja mislio da samo kod nas muljaju kad trgujes kad ono ni englezi nisu nista bolji od nas
Evo nakon nekog vremena mi se pojavila mogucnost nabave recikliranih baterija , radi se o LiPo4 baterijam , kapacitet im je najcesce oko 1300 mAh , to su baterije koje su koristene u elektricnim biciklima i mogucnost je da se dodje do cca 15000 komada takvih baterija .
Sad ono sto mene zanima je imali zainteresiranih za takve baterije , dali su uopce one vise interesantne ili je interesantnije da se nabavljaju LiPo baterije , one se mogu nabaviti kapaciteta od 1500 mAh do 3000 mAh takodjer reciklirane ?
Sad ono sto mene zanima je imali zainteresiranih za takve baterije , dali su uopce one vise interesantne ili je interesantnije da se nabavljaju LiPo baterije , one se mogu nabaviti kapaciteta od 1500 mAh do 3000 mAh takodjer reciklirane ?
https://imgur.com/a/xtawx0r
Moram sve da provjerim , postoje dvije opcije , jedna je da se kupe na kg pa da ih sam rastavljas i testiras a druga je opcija da se kupe vec gotove rastavljene , testirane baterije .
Znam da je rekao na kg oko 6 eura a po testiranoj celiji neznam to cu provjeriti pa napisem .
Dodatak na post:
Cijena recikliranih baterija ( LiPo4 ) je kaze 1 euro po bateriji za 1000mAh celiju plus svakih 100 mAh je 0.1 euro , i naravno trosak dostave do nas , to zavisi od kolicine .
Bolja vijest je da ce uskoro biti 18650 baterija , recikliranih iz laptopa i to vec od 0.8 eura za 1400 - 1600 mAh , 0.9 eura za 1600-1800 mAh , 1 euro za 1800 - 2000 mAh pa na dalje , tako da ako ima zainteresirani za informacije slobodno me kontaktirajte na PM .
Moram sve da provjerim , postoje dvije opcije , jedna je da se kupe na kg pa da ih sam rastavljas i testiras a druga je opcija da se kupe vec gotove rastavljene , testirane baterije .
Znam da je rekao na kg oko 6 eura a po testiranoj celiji neznam to cu provjeriti pa napisem .
Dodatak na post:
Cijena recikliranih baterija ( LiPo4 ) je kaze 1 euro po bateriji za 1000mAh celiju plus svakih 100 mAh je 0.1 euro , i naravno trosak dostave do nas , to zavisi od kolicine .
Bolja vijest je da ce uskoro biti 18650 baterija , recikliranih iz laptopa i to vec od 0.8 eura za 1400 - 1600 mAh , 0.9 eura za 1600-1800 mAh , 1 euro za 1800 - 2000 mAh pa na dalje , tako da ako ima zainteresirani za informacije slobodno me kontaktirajte na PM .
Evo stiglo nesto baterija , ovih dana se zurno radi da se cim prije mogu staviti na testiranje pa da s nestrpljenjem vidim kakvi su rezultati ali i isplativost recikliranja baterija od laptopa .
https://imgur.com/a/SittgGR
-
riba
Ne isplate ti se radni sati za to, bolje kupiti nove jeftinije ćelije od renomiranih proizvođača.grujo je napisao/la:Evo stiglo nesto baterija , ovih dana se zurno radi da se cim prije mogu staviti na testiranje pa da s nestrpljenjem vidim kakvi su rezultati ali i isplativost recikliranja baterija od laptopa .![]()
Vidjet cu dali mi se isplati ili ne isplati nakon testiranja , tu mi je nesto malo vise od 1000 baterija 18650 , raznih kapaciteta , od 2200 do 3000 mAh .riba je napisao/la:Ne isplate ti se radni sati za to, bolje kupiti nove jeftinije ćelije od renomiranih proizvođača.grujo je napisao/la:Evo stiglo nesto baterija , ovih dana se zurno radi da se cim prije mogu staviti na testiranje pa da s nestrpljenjem vidim kakvi su rezultati ali i isplativost recikliranja baterija od laptopa .![]()