Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
miljac
|
Postano: 22.10.2017. ned. 14:01 Naslov: Recikliranje energije/struje |
|
|
nije bas najsretniji naslov no biti ce jasnije.
nedavno sam naisao na clanak kako je ruska firma napravila bitcoin miner koji je ujedno i grijalica. trivijalno.
struja dolazi iz mreze, napaja uredjaj koji obavlja neki koristan rad + 100% energije koja je potrebna za njegov rad odlazi na zagrijavanje prostorije po zimi. jos kad bi se u tu formulu stavili i solarni paneli... triple win situacija
mene zanima da li vi imate kakvih primjera koristenja energije koji su zanimljivi, a nisu previse teoretski i sl., a da ulaze u "tu" neku kategoriju? |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy B.
|
Postano: 22.10.2017. ned. 17:37 Naslov: |
|
|
Meni manji rudnik stoji u dnevnom boravku i lagano grije, troši oko 350W.
Preko ljeta je bio u ostavi gdje nije bitno što grije i kada je vani preko 30°C. |
|
[Vrh] |
|
|
dfranc
|
|
[Vrh] |
|
|
BB
|
Postano: 24.10.2017. uto. 10:10 Naslov: |
|
|
ajd neka korist i od bitcoina... |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 25.10.2017. sri. 09:18 Naslov: |
|
|
Kod mene u Puntu se reciklira toplina od punjaca i grije kabinu - nije dosta za odlediti stakla, ali sad u ovo prelazno razdoblje bude u autu 5-6C vise nego vani sto se fino osjeti. |
|
[Vrh] |
|
|
riba
|
Postano: 25.10.2017. sri. 15:10 Naslov: |
|
|
Da, meni će isto tako raditi! oko 300w topline kroz 6 sati. |
|
[Vrh] |
|
|
staklar
|
Postano: 3.6.2023. sub. 06:29 Naslov: |
|
|
Podižem temu da ne otvaram novu.
Imam solarnu elektranu od 10kW.
Elektrana je namjerno predimenzionirana jer je u planu bila i dizalica topline i ev.
Ništa od toga nije realizirano jer klima dovoljno zagrije prostor u kojem se boravi (cca 21°C) a najveća potrošnja klime je bila oko 700W/h.
Još jedna klima u drugom dijelu kuće i problem grijanja je riješen.
Električno vozilo će pričekat još barem jednu godinu.
Sad dolazim do problema viška struje i razmišljam kupiti jedan bitcoin miner no ima toga previše na internetu i ne znam što kupiti.
Trenutno dnevno imam za potrošiti oko 20kWh a sad će biti i više kako napokon dolaze bolji dani.
Trenutno je to loša investicija, odnosno slab ili nikakav povrat. Veći problem od toga mi je višak struje.
Nekad sam i sam imao ETH minere ali tada sam još i bio u IT svijetu, doduše čisti support i slaganje konfiguracija ništa preozbiljno.
Od 2018. ne pratim ništa što se događa a 2021. sam sve coine i minere prodao.
Buđet bi bio oko 5k€, svaki savjet kako korisno potrošiti višak struje je dobrodošao. Ne mora nužno biti vezan uz rudarenje kriptovaluta. |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 3.6.2023. sub. 16:49 Naslov: |
|
|
staklar je napisao/la: | Podižem temu da ne otvaram novu.
Imam solarnu elektranu od 10kW.
Elektrana je namjerno predimenzionirana jer je u planu bila i dizalica topline i ev.
Ništa od toga nije realizirano jer klima dovoljno zagrije prostor u kojem se boravi (cca 21°C) a najveća potrošnja klime je bila oko 700W/h.
Još jedna klima u drugom dijelu kuće i problem grijanja je riješen.
Električno vozilo će pričekat još barem jednu godinu.
Sad dolazim do problema viška struje i razmišljam kupiti jedan bitcoin miner no ima toga previše na internetu i ne znam što kupiti.
Trenutno dnevno imam za potrošiti oko 20kWh a sad će biti i više kako napokon dolaze bolji dani.
Trenutno je to loša investicija, odnosno slab ili nikakav povrat. Veći problem od toga mi je višak struje.
Nekad sam i sam imao ETH minere ali tada sam još i bio u IT svijetu, doduše čisti support i slaganje konfiguracija ništa preozbiljno.
Od 2018. ne pratim ništa što se događa a 2021. sam sve coine i minere prodao.
Buđet bi bio oko 5k€, svaki savjet kako korisno potrošiti višak struje je dobrodošao. Ne mora nužno biti vezan uz rudarenje kriptovaluta. |
Uf, nedobra situacija totalno...
Ali kad si vec u tome, mozda ti se isplati prije uzeti neki rabljeni EV ako radis barem 100km dnevno (na to ce otici cca. 15kWh).
Ili ponuditi EV punjenje drugima.
Sto se minera tice, isto ne pratim dulje vrijeme ali ako je ovo aktualna kalkulacija:
https://simplemining.net/asic-miner-profitability/antminer-s19
...onda ispada da Antminer S19 XP generira oko $300 USD dnevno uz potrosnju 3010W i nabavnu cijenu 4.4k EUR:
https://www.millionminer.com/BITMAIN-ANTMINER-S19-XP-140TH-NEW.html
Sto znaci da bi trebalo malo manje od 2 godine samo da se isplati investicija u miner sa kojom zelis anulirati preveliku investiciju u solare.
Ako imas kome prodati led, mozda pogledati ledomate - definitivno puno manja investicija (parsto EUR) i brzi povrat, samo nije bas neka potrosnja struje (parsto W). |
|
[Vrh] |
|
|
debeli
|
Postano: 4.6.2023. ned. 07:21 Naslov: |
|
|
Kada bi taj miner donosio 300 usd dnevno svi bi ga odavno imali doma.
Neki i stotine komada.
Dehidrator / sušilica voća i povrća bolje su rješenje.
Posude za proizvodnju crnog češnjaka... |
|
[Vrh] |
|
|
staklar
|
Postano: 4.6.2023. ned. 08:46 Naslov: |
|
|
Cose je napisao/la: |
Uf, nedobra situacija totalno...
Ali kad si vec u tome, mozda ti se isplati prije uzeti neki rabljeni EV ako radis barem 100km dnevno (na to ce otici cca. 15kWh).
Ili ponuditi EV punjenje drugima.
Sto se minera tice, isto ne pratim dulje vrijeme ali ako je ovo aktualna kalkulacija:
https://simplemining.net/asic-miner-profitability/antminer-s19
...onda ispada da Antminer S19 XP generira oko $300 USD dnevno uz potrosnju 3010W i nabavnu cijenu 4.4k EUR:
https://www.millionminer.com/BITMAIN-ANTMINER-S19-XP-140TH-NEW.html
Sto znaci da bi trebalo malo manje od 2 godine samo da se isplati investicija u miner sa kojom zelis anulirati preveliku investiciju u solare.
Ako imas kome prodati led, mozda pogledati ledomate - definitivno puno manja investicija (parsto EUR) i brzi povrat, samo nije bas neka potrosnja struje (parsto W). |
Nisam napomenuo da je elektrana predimenzionirana i iz razloga što je morala biti okrenuta na zapad.
Autom radim 10ak km dnevno jer mi je posao u dvorištu. Mjesečna potrošnja je oko 200kWh pa ni od toga nema baš velike koristi.
Više mi treba električni kombi, gledao sam DFSK ali mi treba 3m dužine zatvorenog teretnog prostora i 3 sjedala.
2-3 puta tjedno sam na relaciji Sisak-Zagreb pa nazad i dok sve obiđem što imam taj dan napravim između 130 i 200 km.
Ne bi se bio problem ni dopuniti negdje na 20, 30 minuta.
Trenutno je to opet prevelika investicija.
Trebala je ići dizalica topline ali nije bila dobavljiva u trenutno kad sam krenuo u investiciju pa sam se odlučio privremeno za klimu dok ne dođe dizalica.
Klima je toliko dobra i efikasna da se uopće ne isplati stavljati dizalicu i dizati podove za instalaciju podnog grijanja.
Kamin i dalje stoji za svaki slučaj.
debeli je napisao/la: | Kada bi taj miner donosio 300 usd dnevno svi bi ga odavno imali doma.
Neki i stotine komada. |
Vjerojatno je krivo napisao jer sam i sam gledao po raznim kalkulatorima da S19 radi od cca 250 - 280 $
debeli je napisao/la: |
Dehidrator / sušilica voća i povrća bolje su rješenje.
Posude za proizvodnju crnog češnjaka...
Samo nisam znao gdje kupiti odnosno naći pouzdanog dobavljača. |
Ako nije problem, može li više o ovoj temi? |
|
[Vrh] |
|
|
Argor
Pridružen/a: 31. 08. 2011. Postovi: 130 Lokacija: Ispod 25 kV ...Koprivnica
|
Postano: 4.6.2023. ned. 14:42 Naslov: |
|
|
Zašto dizati podove, DT sasvim dobro radi i sa radijatorima, ako su već ugrađeni ili ventilokonvektori . A za jače minuse ugradi se u nju električni grijač. |
|
[Vrh] |
|
|
staklar
|
Postano: 4.6.2023. ned. 21:16 Naslov: |
|
|
Ništa nije razvedeno po kući.
Za grijanje se koristio kamin i eventualno grijalica u sobi kad je bilo baš jako hladno.
Ovu zimu je klima odradila sama. |
|
[Vrh] |
|
|
Argor
Pridružen/a: 31. 08. 2011. Postovi: 130 Lokacija: Ispod 25 kV ...Koprivnica
|
Postano: 5.6.2023. pon. 11:07 Naslov: |
|
|
Onda podno električno ispod laminata odnosno završnog sloja koji veće je, jednostavno i čisto. Struje ionako ima za izvoz. |
|
[Vrh] |
|
|
creatin
|
Postano: 5.6.2023. pon. 15:28 Naslov: |
|
|
staklar je napisao/la: | Ništa nije razvedeno po kući.
Za grijanje se koristio kamin i eventualno grijalica u sobi kad je bilo baš jako hladno.
Ovu zimu je klima odradila sama. |
Koji model klime? |
|
[Vrh] |
|
|
staklar
|
Postano: 6.6.2023. uto. 21:36 Naslov: |
|
|
Klima uređaj Toshiba SHORAI EDGE/HAORI RAS-13J2AVSG-E vanjska j. 3,5/4,2 kW
Klima uređaj Toshiba multi/single zidna j. SHORAI EDGE R32 RAS-B13J2KVSG-E
Uopće je nečuješ kako radi, jedino što sam čuo vanjsku jedinicu kad sam stao ispod nje ali tada je vani bilo -14°C. Čak i to je bilo tiho ali se ipak malo čulo.
Zagrije otvoreni prostor od 60m2 bez problema. Kuća je cca 110m2 + 110m2 kat koji se ne koristi.
Ako se otvore sva ostala vrata soba koja se ne koriste temperatura ne pada ispod 16°C u najdaljem kutu a da je u ovom prostoru 20-21°C.
Zato velim još jedna klima bi riješila i taj problem.
Na kući je stiropor fasada 14 cm, PVC stolarija a staklo naravno najbolje što se nudi
Kuća troši iznenađujuće malo struje za grijanje. |
|
[Vrh] |
|
|
|