Tesla FSD V12 i novije

Vidi me, vozim bez ruku
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

debeli je napisao/la:In Switzerland, only partially automated driving with human assistance is currently permitted, while fully autonomous driving is still banned. However, as experience and technology improve, Switzerland plans to gradually liberalise the rules.16. svi 2024.
Po ovome bih rekao da je autopilot od Tesle dozvoljen, to je ADAS lvl2, adaptivni tempomat i malo naprednije držanje trake.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

debeli je napisao/la:In Switzerland, only partially automated driving with human assistance is currently permitted, while fully autonomous driving is still banned. However, as experience and technology improve, Switzerland plans to gradually liberalise the rules.16. svi 2024.
Kao što sam pretpostavio, radi se o ne poznavanju tematike.

Naime, Tesla Autopilot je: "only partially automated driving" i zbog toga je već duže vrijeme legalan u cijeloj Europi, pa tako i u Švicarskoj (a za što imaš gore i video dokaze).

Česti kamen spoticanja u razumijevanju tih sistema je to da ljudi misle da ako vozač nema ruke na volanu i noga na papučicama da se to smatra nekom vrstom autonomne vožnje. To nije istina.
Oni koji definiraju takve stvari (što se smatra ovim ili onim) a kojih se UNECE drži kod donošenja pravila (a Švicarska se pak drži UNECE-ovih pravila) je SAE.
Naime SAE definira lvl2 sisteme (5. stranica PDF-a kojeg sam linkao gore pokazuje tu razliku) kao sisteme u kojima se smatra "da vozač vozi iako sistem upravlja lateralnim i horizontalnim upravljanjem te je vozač odgovoran za sve što se desi tijekom takve vožnje".
Dakle, u lvl2 sistemima kao što je Autopilot, iako čovjek ne dira volan i papučice gasa / kočnice, smatra se da vozač vozi i da je odgovoran za sve i upravo zato je Autopilot svo ovo vrijeme legalan u Švicarskoj.

Napredniji sistemi kao FSD nisu (kao što nisu u cijeloj Europi i ostatku svijeta koji se vodi UNECE pravilima) ali ne zato jer su lvl3, već zato jer sadašnja vrlo zastarjela pravila definiraju što sve sistem pomoći vozaču uopće može raditi. Švicarska tu nije niša različitija od Hrvatske osim što će oni možda prije olabaviti pravila.

Evo infografike napravljene od strane SAE koja pojašnjava kako funkcioniraju nivoi:

slika

Jedan fun fact i brain breaker: Leveli NE označavaju koji sistem je bolji od kojeg! Lvl2 sistem ne mora biti lošiji od lvl4 sistema! I to nije neko eto moje objašnjenje ove gore infografike. Evo screenshot iz jednog PDF-a, opet od strane SAE, koji pojašnjava upravo to bez imalo sumnje:
slika
Ljudi ne shvaćaju da lvl3 ili 4 ne mora biti "bolji" od lvl2 po mogućnostima. Uopće se ne radi o "mogućnostima" već o odgovornosti (što se može zaključiti i po gornjoj infografici).
Zadnja izmjena: stjepan, dana/u 09 kol 2024, 12:53, ukupno mijenjano 2 puta.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

I upravo se zbog svega ovog gore navedenog dešava to što se dešava u razgovorima oko Autopilota i FSD-a.
Em se ta dva, vrlo različita sistema brkaju i spominju kao da su jedan.
Em ljudi ne shvaćaju da je FSD lvl2 sistem. Nije im jasno kako je moguće da nešto što može odraditi parsto kilometara bez da dotakneš volan ili papučice gasa i kočnice može biti "lvl2" sistem.

I sad, postavlja se pitanje, ako je FSD lvl2 sistem, kako je moguće da nije legalan u Europi? Razlog je što postoje stare definicije koje kažu što ovakvi sistem smije raditi a FSD je daleko sposobniji od toga i ne bi imalo nikakvog smisla "poglupiti" ga do te mjere.
Ta pravila su se u međuvremenu promijenila, tj. izglasan je novi set pravila od strane UNECE-a i ta pravila postaju efektivna u 10 ili 11 mjesecu ove godine (ne znam točno u kojem trenutku je secretary general potpisao izglasana pravila, a timer kreće od trenutka kad je on stavio svoj potpis a ne od trenutka kad je izglasano).

I naravno, bilo koja zemlja može reći: "nije nas briga za UNECE, mi ćemo dozvoliti to sada odmah". I upravo zbog toga je FSD ok u Americi i Kanadi iako su članovi UNECE-a.

I još malo zgodnih informacija. UNECE: United Nations Economic Commission for Europe. No kako su članovi ne samo iz Europe, tako će se pravila propagirati sve do dalekog Japana. Što ti je soft power.....
stjepan

Post Postao/la stjepan »

creatin je napisao/la:Mene samo zanima tko je kriv kad potpuno autonomno vozilo napravi sranje na cesti.
Kriv je proizvođač self driving software-a koji na sebe mora preuzeti odgovornost (ili proizvođač auta koji će preuzeti odgovornost od proizvođača software-a, zavisno kako se dogovore) da bi vozilo uopće moglo biti autonomno (nebitno je da li djelomično, u slučaju lvl3 sistema, ili potpuno u slučaju lvl4 ili 5 sistema).

Za razliku između lvl4 i 5 sistema pogledajte infografiku. I nadam se da sada shvaćate što sam pisao o Rimčevim robotaxi autima, da uopće NE moraju biti lvl5 da bi radili ono što je on obećao da će raditi.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:I nadam se da sada shvaćate što sam pisao o Rimčevim robotaxi autima, da uopće NE moraju biti lvl5 da bi radili ono što je on obećao da će raditi.
Znači moraju imati samo dobro osiguranje :zubi:
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Osiguranje im svakako treba no nisam ciljao na to, već na "razinu vožnje" koja bi mogla biti čak i lvl3 a da radi što treba raditi sasvim sigurno ako ju ograniče dovoljno striktno i npr. naprave virtualne vozače negdje kao što ih ima ako se ne varam Cruise, kojima auto javi problem i koji preuzmu ako postoji problem.
Za lvl4 ne treba posebno napominjati da odradi "robotaxi" uslugu samo tako uz malo nadzora.

Osiguranje će im trebati i na lvl5 kao što treba i ljudima jer lvl5 ne znači nepogrešan ili savršen.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:naprave virtualne vozače negdje kao što ih ima ako se ne varam Cruise, kojima auto javi problem i koji preuzmu ako postoji problem.
To su rekli da neće imati ali vjerojatno hoće u nekom obliku.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ma neki backup će sigurno imati. Ono....1 vozača na 10 automobila ili 20 ili koliko god, nekog dežurnog koji će odreagirati kad auto neće znati kud sa sobom. Bili bi ludi da to rade tako da se čovjek doveze do auta i onda da ide fizički riješiti problem, barem uz današnju tehnologiju.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

Tomy B. je napisao/la:@debeli: misliš da treba biti spreman za 100% situacija ili misliš da je dovoljno da smanji broj smrtnih slučajeva za 10%?
Zanimljivo da većina ljudi ne želi odgovoriti na ovo pitanje...
creatin

Post Postao/la creatin »

stjepan je napisao/la:
creatin je napisao/la:Mene samo zanima tko je kriv kad potpuno autonomno vozilo napravi sranje na cesti.
Kriv je proizvođač self driving software-a koji na sebe mora preuzeti odgovornost (ili proizvođač auta koji će preuzeti odgovornost od proizvođača software-a, zavisno kako se dogovore) da bi vozilo uopće moglo biti autonomno (nebitno je da li djelomično, u slučaju lvl3 sistema, ili potpuno u slučaju lvl4 ili 5 sistema).

Za razliku između lvl4 i 5 sistema pogledajte infografiku. I nadam se da sada shvaćate što sam pisao o Rimčevim robotaxi autima, da uopće NE moraju biti lvl5 da bi radili ono što je on obećao da će raditi.
Iz nekog razloga te pokupi "self driving" vozilo tipa robotaxi i proizvodjac softwarea ce preuzeti odgovornost? A hoce li netko od njih odguliti par godina ili ce biti clanovi ove nase partije pa po "defaultu" biti oslobodjeni svake odgovornosti?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

O tome odlučuje pravosuđe i jednako će biti loše ili dobro radi li se o "self drivig" vozilu ili o Horvatinčiću ili nekome od zlatne mladeži ili nekome iz neke "ugledne" obitelji, ili čak i jednostavnije "uredne" obitelji.
Ništa se tu ne mijenja sa dolaskom "self driving" vozila. Ako išta, veća je šansa da od firme dobiješ nešto para da šutiš kako bi si minimizirali loš PR, dok ove gore navedene to ne jebe živu silu. Puca Horvatinčiću kurac što ti i ja i ostatak države mislimo o njemu dok neku firmu koja nudi robo taksije svakako boli za loš PR (više ili manje).
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

EU kad je nudila poticaj tražila je da se proizvede robot koji će samostalno voziti u svim vremenskim uvjetima i po cijeloj planeti zemlji, i onda su odvjetnici nekako nešto izveli, pare su odobrene, dio je isplaćen i tehnički/pravno forme su zadovoljene.

sada će odjeli prodaje i marketinga agresivno nuditi uslugu i događati će se nesreće.

Dalje ćemo vidjeti što će se događati.

Po meni previše se energije i novaca potrošilo za nešto što će koristiti prvenstveno za zarađivanje novaca.
Nema tu nikakve ekološke namjere niti povećanja sigurnosti za korisnike.

kada bi ljudi vozili 39 kmh bilo bi jako malo nesreća.
fire

Post Postao/la fire »

stjepan je napisao/la:Osiguranje im svakako treba no nisam ciljao na to, već na "razinu vožnje" koja bi mogla biti čak i lvl3 a da radi što treba raditi sasvim sigurno ako ju ograniče dovoljno striktno i npr. naprave virtualne vozače negdje kao što ih ima ako se ne varam Cruise, kojima auto javi problem i koji preuzmu ako postoji problem.
Za lvl4 ne treba posebno napominjati da odradi "robotaxi" uslugu samo tako uz malo nadzora.

Osiguranje će im trebati i na lvl5 kao što treba i ljudima jer lvl5 ne znači nepogrešan ili savršen.
lvl5 se spominje 57 puta
https://competition-cases.ec.europa.eu/ ... Order=DESC

i u zakljucku pise da je dobio novce jer ce napraviti lvl5 koji nitko nije napravio. Da je bio lvl3 nebi bilo novaca. Uglavnom pokradeni novci na lazima.

A drugo kako mislis da ce neki covjek uskociti. Znaci auto ide na covjeka i sad mislis da ce se netko ukljuciti u 0.1s, odma skuziti situaciju i napraviti manevar? Pa dok se operator ukljuci netko je vec pregazen.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Jesi uopće pročitao što u tom dokumentu piše? Ja evo nisam do sada.

Pazi ovo:
The measure concerns aid for an R&D project regarding the development of an
innovative fully autonomous level 5 (2) electric vehicle (“robo-taxi”), as the R&D
phase of an urban mobility project located in Zagreb, included in Croatia’s
Recovery and Resilience Plan (see section 2.2.).
Za početak, pare idu za R&D a svi znamo da svaki R&D može završiti neuspjehom. Zato i je R&D. No kod "level 5" postoji "čvrčkica" broj (2). Zašto pobogu? Da vidimo što ona kaže (na toj istoj stranici):
(2) Based on the information provided by the Croatian authorities, the different levels of driving
automation referred to are developed by the Society of Automotive Engineers (SAE), the industry’s
most-cited source for driving automation classification.
Netko je bio pametan i naveo neku drugu "ljestvicu". Dakle uopće ne koriste SAE ljestvicu i to eksplicitno navode. Koju koriste?

Da vidimo da li je i to definirano....
(9) The R&D measure encompasses technology readiness levels (‘TRL’) 2-4 and 5-
8 (4), from “technology concept formulated” to “system complete and qualified”
of an autonomous level 5 electric vehicle, which corresponds to applied research
activities eligible for support under the R&D&I Framework, the latter supporting
activities up to and including TRL8 (5).
Što pak čvrčkica 5 kaže:
(5) According to the R&D&I Framework (footnote 60): “For practical purposes and unless it is shown
that a different scale should be used in individual cases, the different R&D categories can also be
considered to correspond to Technology Readiness Levels 1 (fundamental research), 2-4 (industrial
research) and 5-8 (experimental development) – see Communication from the Commission, ‘A
European strategy for Key Enabling Technologies – A bridge to growth and jobs’, COM(2012) 341
final, 26 June 2012.”
Leveli su od 1 do.....8.

U ovoj točki to još dodatno potvrđuju:
(13) The main objective of the urban mobility project is the provision of autonomous
mobility services, including the development of an innovative fully autonomous
level 5 electric vehicle (covered by the present R&D measure) and a new urban
public transport ecosystem
I nisu glupi. Znaju da daju pare u nešto vrlo riskantno:
(16) The notified R&D measure will support the development of a fully autonomous
level 5 electric vehicle (project Activity 1), up to and including TRL 8, whose
automated driving features can drive under all conditions and without any human
interaction or attention, supported by artificial intelligence. This is the core of the
urban mobility project and entails very high technological and financial risks,
including high R&D costs.
Ovo je možda još zanimljivije:
(17) According to the information provided by the Croatian authorities, the
development of the fully autonomous electric vehicle will require a wide variety
of different mechanical, electronic and digital/software components which are
currently not available at the required TRL. To achieve the TRL needed for
vehicle integration and eventual market launch, these components will be either
developed in-house through the project or outsourced to third party suppliers for
co-development
. Regarding other components present in traditional vehicles that
can also be used for the purpose of developing this fully autonomous level 5
electric vehicle, their production will be outsourced.
Dakle ono što se često spominje kao nešto što nisu smjeli napraviti je 100% legit i očekivano.

Dakle samo u početku dokumenta sam pronašao jako puno toga što se ne slaže sa vašim zaljučcima i navodi me na to da ili niste pročitali dokument ili ga ne razumijete a sve bih rekao da onaj tko ga je sastavljao je znao jaaaaako dobro što je radio i što obećava te da je onaj tko je davao pare jako dobro znao u što ih daje. R&D. Research and development.
Fire, hvala na dokumentu. Nekako sam bio pre lijen do sada ići ga tražiti i čitati već sam samo nagađao da se radi o neshvaćanju i nerazumijevanju. Sad kad sam pročitao sam apsolutno siguran u to. Jako puno ljudi je jako glasno a da ne znaju što uopće piše u tom dokumentu, za što je dana lova i što se očekuje i to me ne čudi niti najmanje kad uzmem u obzir da većina ne razumije razliku između FSD-a i Autopilota.

@Ogi, možda da se napravi zasebna tema za robotaxi u ovom dijelu podforuma?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:@Ogi, možda da se napravi zasebna tema za robotaxi u ovom dijelu podforuma?
Imamo tu temu pod Hrvatska: http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... 19&start=0
Odgovori

Natrag na “Autonomna vožnja”