drug mile
|
Postano: 7.12.2023. čet. 23:12 Naslov: MPPT punjač umjesto običnog 24/12 pretvarača? |
|
|
Duga priča ukratko: izvorni off grid sustav na 12V sada mijenjam novim na 24 V. Ostaju mi potrošači na 12V poput LED rasvjete po kući, znači sad moram 24V pretvarati u 12V.
Čisto kao ideja, kad već imam neki stari MPPT punjač male snage (možda 20 A, tako nešto), da ga spojim na 24V iz baterija umjesto panela, a izlaz spojim na neki manji akumulator i naravno potrošače 12 V.
Razlozi?
1. Punjač imam, dok DC/DC još uvijek nemam
2. Rasvjeta radi bolje na naponu 13-14V. Bojim se da će mi DC/DC bez mogućnosti regulacije generirati slabašnih 12V, i radije bih nešto viši napon
3. Mogućnost da naounim, ili održavam akumulator 12V. Znači, sad mi je cijela nova instalacija na 24V. Što kad se isprazni akumulator auta? Moram napon sa 24V dizati na 230VAC, pa kupiti punjač auto akumulatora na 230V i onda njime taj napon spuštati na 12V.
4. Servisiram sustav koji je 24V, npr. dodajem ili mijenjam ćelije, i moram isključiti glavnu sklopku (battery disconnect). Sad mi ne radi rasvjeta i radim u mraku. Umjesto toga, mogao sam imati backup baterijicu na 12V samo za rasvjetu, mali MPPT koji ju održava i ako se isključi glavna instalacija, bar mi ostane rasvjeta u pogonu.
Pa što kažete? Znam da je sitnica kupiti DC/DC od par ampera, ali mogu li nuime dobiti sve prednosti punjača kojeg već imam? I ima li korištenje punjača za posao konverzije napona nekih negativnih posljedica? |
|