Kupovina rabljene Tesla-e
Kupovina rabljene Tesla-e
EV Clinic je napisao mali vodič za kupnju rabljene Tesla-e u kojem nije samo napisao svoje mišljenje što je ok a što ne, već je napisao i korisne stvari kao što su najčešći kvarovi sa cijenama itd.
Ekstra korisno što za ljude koji razmišljaju o kupnji polovnog BEV-a što za nas vlasnike koji razmišljaju kada prodati trenutni auto, po kojoj cijeni i koji mogući popravci nas očekuju i koliko koštaju.
https://evclinic.eu/2023/12/29/koju-tes ... pocetnike/
Ekstra korisno što za ljude koji razmišljaju o kupnji polovnog BEV-a što za nas vlasnike koji razmišljaju kada prodati trenutni auto, po kojoj cijeni i koji mogući popravci nas očekuju i koliko koštaju.
https://evclinic.eu/2023/12/29/koju-tes ... pocetnike/
- testdriver
Pratim samo za jednog 100% detaljno da ti mogu odgovoriti, cca 85tkm trošak 7500e.
Koliko si ti platio struje u tom periodu? Koliko si sati čekao na punjačima i prisilnim stajanjima?
Ja bih platio oko 18700kwh (bruto, punjeno samo kući) - znači oko 1350e struje.
Da se puni po punionicama i više, realnije je oko 2000e ukupno.
Znači razlika je cca 5500e na 85tkm i 4 godine za to vozilo.
Jedva za jedan preventivni posjet EVC-u.
Usporedba nabavne nema smisla, ali eto npr golf 7
egolf vs 1.6tdi - oko 7 godina povrat investicije.
Teslicu nemam s čim konkretno usporediti ali bestbuy je nekakva kona sa 64kwh baterijom za 2x k eura.
Koliko si ti platio struje u tom periodu? Koliko si sati čekao na punjačima i prisilnim stajanjima?
Ja bih platio oko 18700kwh (bruto, punjeno samo kući) - znači oko 1350e struje.
Da se puni po punionicama i više, realnije je oko 2000e ukupno.
Znači razlika je cca 5500e na 85tkm i 4 godine za to vozilo.
Jedva za jedan preventivni posjet EVC-u.
Usporedba nabavne nema smisla, ali eto npr golf 7
egolf vs 1.6tdi - oko 7 godina povrat investicije.
Teslicu nemam s čim konkretno usporediti ali bestbuy je nekakva kona sa 64kwh baterijom za 2x k eura.
Koja 3.sarakuzza je napisao/la:Na 3 ICEa nisam u 250tkm ownershipa imao 3500e troška za održavanje. Ovde je jedan "basic" kvar toliko.
Ne izgleda mi to baš ekonomski opravdano.
Nije isto pricati o odrzavanju i poravcima auta koji novi kosta 10k€, 20k€, 40k€ ili 80k€.
Kupiti model S za 15k i moci napraviti vise stotina tisuca kilometara s njim ili ne znam, neki prosjecan auto ala Golf ili Suzuki nije usporedivo.
Oćeš reći da će model S nadgurati jednog starog dobrog tedjia?
Tužno je imati 5g starog drljavca pa dati 3500e i to je kao "jeftin" kvar van ovlaštenog. A toliko mi ne dođe reparacija zf8, čišćenje dpf-a, reparacija injektora i pola ovjesa....
Nikad ništa na tesli pa kurčina, svaki kvar 1500e start price.
Inače sam tražio i tražim BEV egolfa, jedini mi se donekle uklapa u računicu.
Tužno je imati 5g starog drljavca pa dati 3500e i to je kao "jeftin" kvar van ovlaštenog. A toliko mi ne dođe reparacija zf8, čišćenje dpf-a, reparacija injektora i pola ovjesa....
Nikad ništa na tesli pa kurčina, svaki kvar 1500e start price.
Inače sam tražio i tražim BEV egolfa, jedini mi se donekle uklapa u računicu.
Pošto kibiciram EV već neko vrijeme nabasao sam na nekoliko njihovih članaka o popravcima EV. Uglavnom vidi se da su stručni ali sam se neugodno iznenadio kakve vrste kvarova moraju popravljati....na ZOE se razleti getriba na 100 kkm, motori se raspadaju na skoro svim modelima, programirani kvarovi...cifre bolesne. Stvarno ne znam koji to amateri projektiraju da se getriba potroši i razleti na 100 kkm ili elektromotor sa dva ležaja i semeringa rikne samo tako jer propusti antifriz u namotaje, kvake na vratima rikavaju? Ovaj vodič za kupnju rabljene Tesle je odličan i svaka čast autoru na tome samo ima nekih nelogičnosti....kaže popravak baterije kod njih maximalno 5k eura, pa što možeš za te novce napraviti na toj bateriji?stjepan je napisao/la:Nevjerojatna je sreća da imamo nekog kao EV Clinic u vlastitoj državi.
Bojim se da je kupovina rabljenog električara jako sklizak teren a novi su još uvijek preskupi za ono što nude u odnosu na čađavce. Konkretno moj A6 Allroad sa 3,0 V6 TDI motorom vrijedi cca 12k Eura, što ja mogu kupiti od električara da mi nudi komfor i performanse koje imam sa njim narednih 250 kkm? Ništa, ni približno. Vidim na Njuškalu najniže cijene za rabljenu Teslu sa 250 kkm (novije godište i slična kilometraža kao moj) nema ispod 30 k eura. Što se tiče održavanja i pouzdanosti ja ovaj auto održavam sam (ne kvari se ništa) za kikiriki a dijelove nabavim u mesnici koliko su pristupačni. Sjednem u auto i skočim do Milana i natrag u jednom danu sa jednim tankanjem uz brzu kavu gdje mi se prohtije.
Veliki sam fan EV ali bojim se da ću još koju godinu ostati na kibiciranju.
Zadnja izmjena: Gec, dana/u 03 sij 2024, 17:14, ukupno mijenjano 1 put.
Ovaj moj je redizajn i nema mijenjanja lanca do 500kkm a getriba je ZF-ova, samo mijenjanje ulja i eventualno svakih 300kkm vandler za 300-400 eura, da i rikne kupim drugu za 800 eura komplet.sarakuzza je napisao/la:Nema toga, ne postoji.
S te može pokopati financijski više nego taj a6 v6 da ti istovremeno treba mjenjati razvod i reparirati getribu i pogone.
EV je super do 100 kkm, tada ga se treba riješiti da netko drugi plati ceh

Sviđa mi se taj model S, da li se njemu može zračni ovjes malo diči da ne pogodim baš svaki rinzol kod parkinga?
Postoji model S sa 2 milijuna kilometara, pa bih rekao da da...može nadgurati koga god.sarakuzza je napisao/la:Oćeš reći da će model S nadgurati jednog starog dobrog tedjia?
....
Na kraju krajeva, BILO KOJI auto može gurati koliko god vlasnik želi sve dok postoje dijelovi na tržištu.
Ono što je bitno je što taj auto nudi vlasniku i koliko košta za održavanje.
Model S nudi stvarno puno pa zato i pitam, o kojim autima se radi ako ih uspoređuješ sa Teslama.
Prati oglase redovito. Kao što je rekao i ovaj, ako ne kupiš ti, on će.Gec je napisao/la:Gdje to ima, daj link, odmah idem po njega jer me taj model S jedino zanima? Ovo što sam ja gledao kod nas i vani nema ništa ispod 30k.stjepan je napisao/la: Kupiti model S za 15k i moci napraviti vise stotina tisuca kilometara s njim