<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Struja na jedrilici
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sarakuzza

PostPostano: 15.5.2023. pon. 08:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

Lifepo4 ima jako strme uspone i padove na krajevima stanja napunjenosti, napon je jako jako loš indikator napunjenosti i može se koristit donekle pouzdano samo pri krajevima +90% i -10%

Ako napuniš na 3.55 i ostaviš bateriju jedan dan bez potrošnje napon će pasti ispod 3.4.

U tom trenutku do napunjenosti od 100% ti treba apsurdno malo struje, kao u tvom slučaju.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grana

PostPostano: 15.5.2023. pon. 14:56    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za solare i nešto slično što se svaki dan napuni do kraja, jel bolje prekidati punjenje i balansirati ćelije na 3.55V? ili 3.65V?
Dal bi imalo smisla da ima funkciju absorb i float kao na olovu, da se npr kod svakog punjenja gjde napon ćelije prijeđe iznad 3.3V baterija puni na max 3.65V i nakon sat vremena (ili čim su sve ćelije na 3.65V) taj prag smanji na 3.5V ili niže?
[Vrh]
Gec

PostPostano: 15.5.2023. pon. 19:38    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo što piše Sarakuzza je točno, nije isto da li je napunjena pa u mirovanju padne na 3,4V ili je zaustavljeno punjenje na 3,4V pa puniš dalje, puno više struje će ući u drugom slućaju.
Ukoliko baterija radi svakodnevne cikluse punjenja i pražnjenja nema problema da se puni i do 3,75V jer od 3,65 do 3,75 skoči za par minuta i bms isključi. Moj BMS je tvornički podešen na 3,75V jer je napravljen za startanje motora, tj. u piku daje 800A.
Ukoliko baterija nema tako česte cikluse pražnjenja i dosta je dugo u potpunom stanju napunjenosti tada se može ograničiti i na 3,55V radi sigurnosti, nema tu nikakvih Float ili drugih modova kao kod olova. Isto tako za životni vijek je bitna temperatura okoline, više paziti da nisu na visokoj temperaturi i ne prazniti ispod recimo 2,7V (nema smisla jer je tu preostalo malo kapaciteta), to je bitno.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
sarakuzza

PostPostano: 15.5.2023. pon. 23:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

U solarnom sustavu bms ne smije isključivati punjenje, to mora raditi regulator punjenja. Bms je tu da spašava celiju da ne pobjegne i balansira pack. Ako imaš full proizvodnju i odjednom mpptu nestane baterije tj njegova loada, jako lako može pregoriti. Pogotovo ako na izlazu prema inverteru nema ništa potrošnje.

Regulator prekida punjenje, bms balansira I last resort mjera.
[Vrh]
OldDog

PostPostano: 16.5.2023. uto. 05:18    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec je napisao/la:
Ovo što piše Sarakuzza je točno, nije isto da li je napunjena pa u mirovanju padne na 3,4V ili je zaustavljeno punjenje na 3,4V pa puniš dalje, puno više struje će ući u drugom slućaju..........

Upravo tako..
Trebao sam naglasiti da je ovo moje mjerenje bilo u slučaju kad je punjenje zaustavljeno na 3,38 V pa sam bateriju dopunjavao do 3,54 V.
U slučaju da je napon baterije pao zbog stajanja, trebalo bi puno manje struje za dopuniti.
[Vrh]
janko_ka

PostPostano: 16.5.2023. uto. 06:58    Naslov: Citirajte i odgovorite

na brodu ( jedrilici) jedini veči potrošač je frižider koji preko ljeta radi nešto duže dok ne ohladi komoru, kasnije nakon što se ohladi možda par puta preko dana po koji sat. kada ima sunca niti ne traži bateriju sve dobije iz solara. u zadnjih par tjedana intenzivno sam testirao sve i bateriju, i niti se ne vidi da je bilo što potrošeno, solarni punjač sam podesio prema off grid garage savjetima, na 3.45v, bms 3.55 kao osigurač. kada idem doma bateriju tj bms isključim na prekidač koji je na bms-u i solar regulator stavim u maintenance mod i još je baterija odvojena od svega sa sklopkom , idući puta kada idem na brod staviti ću osigurač od 200A umjesto brike između dvije ćelije kako je Grga napomenuo na početku.
[Vrh]
Grana

PostPostano: 16.5.2023. uto. 08:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam prijatelju u kolibi složio mali sustav, još ću jednom rođaku slično složiti. BMS moduli imaju dva izlaza, jedan za prepunjenje drugi za pražnjenje. Kada modul odluči da ne treba puniti dalje bateriju, preko optocouplera gasi punjenje iz mppt-a, ili mppt sam zaustavlja punjenje kada se postigne napon od 3.6V x 8 = 28.8V. Kada je napon na bateriji nizak (2.75V po modulu il 22V) ili kada se neki od modula spusti na 2.6V, inverter se gasi.
Znači nema smisla mijenjati napon, dovoljno je staviti balansiranje na 3.55V, ograničit cu i napon na mppt-u na malo niži i to je to? U toj kucici ne bude nikoga po tjedan dana baterija se napuni na 3.65 po ćeliji u 8 ujutro i stoji na tom naponu cijeli dan do navečer. Jedini potrošač je mppt cca 15mA a solari su 660W.
[Vrh]
sarakuzza

PostPostano: 16.5.2023. uto. 09:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stvar je samo da MPPT ne bi smio gubiti bateriju dok su paneli spojeni, a BMS mu to napravi.

Kada MPPT ide sam u shutdown punjenja on gasi ulaz sa panela, otkači punjenje baterije i onda opet koristi panele za load (ne mora vući ništa iz baterije).
Ovo je siguran način rada sustava, tako bi trebalo sve podesiti.

Meni je mppt na 3.525/cell, bms na 3.65.
Balans aktivan tek iznad 3.42 ako se dobro sjećam, morao bi pogledati.
[Vrh]
zega

PostPostano: 18.5.2023. čet. 00:42    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stavit inverter klimu da hladi/odvlazuje unutrasnjost broda sa viskom struje iz panela...
Tako da je unutra hladno i suho, manja sansa za smrad i pljesan!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
Gec

PostPostano: 30.5.2023. uto. 19:35    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovih dana sam konačno ugradio LIFEPO4 baterije u brod i testirao ponašanje alternatora. Znači alternator u leru na cca 1000 okretaja motora puni sa 3,9 A, na 2000 okretaja sa 38A, kad spojim 300 Ah Litija onda se u leru pojača na 9 A a na gasu ide do maksimuma za koji je Alternator napravljen tj. oko 50A. alternator je star 30 godina i nema problema a novije generacije bi trebale imati još više načina zaštite. Znači nema govora o nikakvom pregrijavanju, dimljenju i sl. bakračima na malim okretajima Smile
Još jedna stvar me pozitivno iznenadila je da Sinopoly crni od 100Ah sa ovim BMS-om koji sam stavio bez problema pokreče Volvo Pentu 5,7L V6 motor.
Ono što me negativno iznenadilo je da mi frižider troši ko mutav i moram razmisliti o nekom solarnom panelu kad brod dugo stoji na vezu
Sad
[Vrh]
starinski

PostPostano: 24.2.2024. sub. 18:29    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pozdrav znalci, kupio sam LiFePO4 bateriju od 100 Ah, kao zamjenu za olovnu koju sam koristio u jedrilici .Da li smijem tu novu bateriju spojiti preko Victron MPPT 75/15 koji sam koristio do sada. Taj sam regulator kupio pred desetak godina tako da se u uputstvu spominju samo olovne baterije. Preporuka proizvođača nove baterije je struja punjenja 0.2C do 0.5C i napon 14.6 V.
Baterija ima ugrađen BMS.
Hvala unaprijed !
[Vrh]
zega

PostPostano: 26.2.2024. pon. 18:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je victron postelan na terminiranje punjenja na za olovo 14.4V i floata na 13.8V, a litij ti ide do 14.6V malo ces izgubiti kapaciteta na toj bateriji (-10-40% ne znam tocno koliko ako postas krivulju punjenja/praznjenja mozda mozemo odgonetnuti...) ali ce "radit"...
[Vrh]
starinski

PostPostano: 27.2.2024. uto. 06:21    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo podataka:
BlueSolar charge controller MPPT 70/15
Battery voltage 12/24 V Auto Select
Maximum battery current 15 A
Maximum PV power, 12V 1a,b) 200 W (MPPT range 15 V to 70 V)
Maximum PV power, 24V 1a,b) 400 W (MPPT range 30 V to 70 V)
Automatic load disconnect Yes, maximum load 15 A
Maximum PV open circuit voltage 75 V
Peak efficiency 98 %
Self consumption 10 mA
Charge voltage 'absorption' 14,4 V / 28,8 V
Charge voltage 'float' 13,8 V / 27,6 V
Charge algorithm multi-stage adaptive
Temperature compensation -16 mV / °C resp. -32 mV / °C
Continuous/peak load current 15A / 50A
Low voltage load disconnect 11,1 V / 22,2 V or 11,8 V / 23,6 V
or BatteryLife algorithm
Low voltage load reconnect 13,1 V / 26,2 V or 14 V / 28 V
or BatteryLife algorithm
Protection
Battery reverse polarity (fuse)
[Vrh]
zega

PostPostano: 27.2.2024. uto. 15:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok ovo je kao sto sam i predvidio
Citat:
Charge voltage 'absorption' 14,4 V / 28,8 V
Charge voltage 'float' 13,8 V / 27,6 V

Novo je
Citat:
Low voltage load disconnect 11,1 V / 22,2 V or 11,8 V / 23,6 V

E sad jos kad bi za bateriju imao krivulju punjenja praznjenja onda mozes pokusati dokuciti koliko ces kapaciteta iz te baterije moci izvuci iz ovih limita 11.1-14.4V
Ovo je krivulja praznjenja za obije usporedno, i tu vidis da ce se punjenje prerano prekinuti:

Ovo je po celiji nije bas relevantno osim po obliku krivulje

Uglavnom cini se da je praznjenje ok postelano za krivulju sa neta (moras iskopati za svoju bateriju), dok punjenje prekida prerano ali mnogi tu na forumu niti ne pune do vrha vec prekidaju na 80-90% SOC radi dugovjecnosti baterije, tj da povecaju broj ciklusa pa si i tu mozda ok ako ti to vise odgovara od koristenja punog kapaciteta, no sigurno neces imati puni kapacitet, ali ces imati vise kapaciteta u odnosu na olovo...
Ovo je za life ali koji?

https://www.solacity.com/how-to-keep-lifepo4-lithium-ion-batteries-happy/
[Vrh]
Gec

PostPostano: 27.2.2024. uto. 19:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

starinski je napisao/la:
Pozdrav znalci, kupio sam LiFePO4 bateriju od 100 Ah, kao zamjenu za olovnu koju sam koristio u jedrilici .Da li smijem tu novu bateriju spojiti preko Victron MPPT 75/15 koji sam koristio do sada. Taj sam regulator kupio pred desetak godina tako da se u uputstvu spominju samo olovne baterije. Preporuka proizvođača nove baterije je struja punjenja 0.2C do 0.5C i napon 14.6 V.
Baterija ima ugrađen BMS.
Hvala unaprijed !
Spoji i ne beri brigu, sve je kako treba.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Stranica 5 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.