<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Struja na jedrilici
Idite na 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
janko_ka

PostPostano: 7.2.2023. uto. 14:11    Naslov: Struja na jedrilici Citirajte i odgovorite

Pozdrav svima, moj prvi post, pa odmah pitanje.. čitam vas već dugo.. imam jedrilicu i planiram prijeći na LIPoFe4 servisne baterije. startna baterija ostaje olovna, za sada su spojene na alternator ( startna i servisna) preko victron fet separatora. u procesu sam kupovine baterije, još važem između gotove sa BMS-om ili ću sam slagati, sve ovisi o cijeni koju uspijem pronaći u idućih mjesec-dva. mislio sam da je stvar jednostavna, tj umjesto servisne olovne baterije postavim Litij sa BMS-om. Ali sasvim slučajno pronašao sam podatak da litij iz alternatora povuče "puno" struje, tj max koji alternator može dati, i to od samog početka ne ovisno o broju okretaja alternatora, i to je uvod u katastrofu, zbog slabog hlađenja na malim okretajima (ler kod rada motora)alternator izgori. riješenje je umetnuti DC DC konv gledam Victron Orion-Tr Smart 12/12-30A .. da li je taj pristup ok, tj da li to trebam, zar se ne može na BMS-u ograničiti struja punjenja? postoji li regulator na alternatoru koji vodi računa o temp, pa smanji struju? ovako ću dobiti od alternatora 30A od ukupnih 50-60 koje daje. Imam i solar od 175W i Victron mmpt regulator a glavni i jedini veliki potrošač na brodu je frižider koji vuče 6-8 A struje dok radi. eto ako se tko susreo sa sličnim problemom, zanimaju me iskustva.. lp, Davor..
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grana

PostPostano: 7.2.2023. uto. 15:25    Naslov: Re: struja na jedrilici Citirajte i odgovorite

Ako ces već kemijati, iskemijaj svoj regler za alternator koji vodi računa o struji i temperaturi, to je opcija koja bi ti sigurno radila. Regler ti daje struju za pobudu preko četkica na rotor. Netko tko je pratio na satu u srednjoj elekto školi bi ti morao znati napraviti neki mali regulator koji bi obavio taj posao. Ako želiš neko brzinsko rješenje koje samo radi, tom regleru dodaj termoprekidač na masu ili žicu koju kad prekineš alternator ne puni
[Vrh]
Gec

PostPostano: 7.2.2023. uto. 20:27    Naslov: Citirajte i odgovorite

Janko, netko ti je napričao gluposti, olovna baterija kad je prazna isto povuče struje koliko alternator može dati, kako rastu okretaji tako daje sve više do maksimuma za koliko je projektiran. Trenutno isto sebi slažem za brod 4 x 100Ah LIFEPo4 koje će biti u paraleli a startna je olovna od 100Ah. Imaš raznih vrsta BMS-ova, na nekima se može regulirati i struja punjenja. Moj može izdržati 60A punjenje i 230A pražnjenje konstantno i ima struju balansiranja 0,5A. Vrlo je bitno da je struja balansiranja veća jer večina ima oko 100mA ili manje.
Bitan je i napon punjenja, 3,65V po čeliji je ok da ti solarni regulator ne spali čelije.
Na bivšuj jedrilici sam imao ploču 50W i punjenje preko pente 6-8A, Litij 130Ah i frižider koji nisam gasio, nikada nisam ostao bez struje. Ti sa 175W pločom imaš struje za izvoz i bez motora.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Tomy B.

PostPostano: 7.2.2023. uto. 21:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zašto ostavljate olovo za pokretanje motora?
[Vrh]
janko_ka

PostPostano: 8.2.2023. sri. 08:03    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec je napisao/la:
Janko, netko ti je napričao gluposti, olovna baterija kad je prazna isto povuče struje koliko alternator može dati,

gledao sam video https://youtu.be/jgoIocPgOug victronenergy je ozbiljna firma, i ponukan time a i čitanjem dalje došao sam do zaključka da je to potencijalno problem, velike struje od samog početka rada alternatora kada nema adekvatno hlađenje,, može napraviti problem, postoji opcija sa dodatnom elektronikom na alternatoru, čitava priča košta meni neprihvatljive iznose, problem je što je to brod, nema HAK-a i pomoći na moru i improvizacije nisu neka opcija,.. moram proučiti BMS koji ima limit tj mogućnost opcije kojom mogu limitirati struju punjenja ili uzeti DC-DC 30A konvertor i time riješim sve probleme,, i onako uglavnom jedrim i dok ima sunca solar zadovoljava sve potrebe. sve sam bliže opciji slaganja baterije sam, 8 komada 2P4s 100-150Ah sa boljim bms-om.. nadam se tako riješiti problem struje na brodu u idućih bar 10 godina :-D olovo ostaje za start, jednostavnije je, koristi se samo kod starta motora, ne zahtjeva nikakvu brigu i jeftina je verzija u slučaju zamjene .
[Vrh]
Gec

PostPostano: 8.2.2023. sri. 16:39    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad sam išao baš izmjeriti unutarnji otpor i usporediti... olovo od 100Ah (4,8 mOhma), LiFEPO4 4S 100Ah (bez BMS-a) 5,2 mOhma. Znači približno isti teret za alternator. Ja planiram staviti 4 kom u paralelu, alternator mi je od 50A, ako rikne ovo ljeto na moru javim Smile
Ps, sad baš razmišljam kad dižem sidro vinč povuče cca 80A i još ako je akumulator malo ispražnjen a motor radi u leru koliko je to opterečenje za alternator, znači nema gore situacije? Tako da mi ovaj video nešto ne pije vodu, po tome bi nautičari svake godine mijenjali alternatore.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 8.2.2023. sri. 17:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tomy B. je napisao/la:
Zašto ostavljate olovo za pokretanje motora?
Problem sa litijem kod pokretanja je što elektropokretač kod startanja povuče trenutno veliku struju i može se zblentaviti BMS i isključiti bateriju tako da je sigurnije na olovo. Postoje naravno BMS-ovi koji su napravljeni i za start motora, ja sam desetak dana proučavao ponudu BMS-ova za 4S litij i nisam mogao odabrati što uzeti jer mi nisu odgovarali drugi parametri. Slažem ukupno 8 baterija pa mi je i cijena igrala ulogu.
[Vrh]
janko_ka

PostPostano: 8.2.2023. sri. 20:39    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec je napisao/la:
Sad sam išao baš izmjeriti unutarnji otpor i usporediti... olovo od 100Ah (4,8 mOhma), LiFEPO4 4S 100Ah (bez BMS-a) 5,2 mOhma. Znači približno isti teret za alternator. Ja planiram staviti 4 kom u paralelu, alternator mi je od 50A, ako rikne ovo ljeto na moru javim Smile

mislim da ću i sam tako, moj je alternator nešto jači, mjeriti ću struju kojom puni i temperaturu alternatora, pa ako ode u ekstreme prebacim se samo na solar i punjenje na obali jer bar jednom tjedno moram do neke marine radi žene Shocked
slagati ću 12v sa 8 LiFEPO4 članaka i BMS-om, da li je bolje 4u seriju pa paralelno njima druge 4 ili po dvije u paralelu pa u 4 seriju? Confused
[Vrh]
Grana

PostPostano: 9.2.2023. čet. 00:29    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ljudi moji, LiFePO4 od 100Ah 4S ne može dati struju kao ispravan startni akumulator. Kolega ima stari perkins s ogromnim zamajcom i bez dekompresora, bez 600-800A ga neće upalti a za to treba barem 200Ah LiFePO4 koje mi nabavljamo. Naravno imaju High discharge LiFePO4 koji su masu bolji od startnog olova, ali to malo tko ima.
Olovni akumulator brže diže napon na sebi, a što mu je napon bliži naponu na koji alternator puni, tako se i struja punjenja smanjiva. LiFePO4 zaljepi napon na 13V dugo vremena i tada alternator radi punom snagom i tu i tamo ljudima pregori alternator. Ne mora značiti da će uvjek i svakome al se dogodi zbog navedenog razloga.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 9.2.2023. čet. 10:57    Naslov: Citirajte i odgovorite

janko_ka je napisao/la:

mislim da ću i sam tako, moj je alternator nešto jači, mjeriti ću struju kojom puni i temperaturu alternatora, pa ako ode u ekstreme prebacim se samo na solar i punjenje na obali jer bar jednom tjedno moram do neke marine radi žene Shocked
slagati ću 12v sa 8 LiFEPO4 članaka i BMS-om, da li je bolje 4u seriju pa paralelno njima druge 4 ili po dvije u paralelu pa u 4 seriju? Confused
Ukoliko radiš dvije zasebne pa u paralelu onda moraš staviti 2 BMS-a, stavi po dva članka u paralelu pa 4S, tada ide jedan bms.
[Vrh]
sarakuzza

PostPostano: 9.2.2023. čet. 13:41    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec je napisao/la:
Ps, sad baš razmišljam kad dižem sidro vinč povuče cca 80A i još ako je akumulator malo ispražnjen a motor radi u leru koliko je to opterečenje za alternator, znači nema gore situacije? Tako da mi ovaj video nešto ne pije vodu, po tome bi nautičari svake godine mijenjali alternatore.

Kako si mjerio unutrašnji otpor lifepo4 baterije?
To mi se čini jako jako velik otpor za 4 lfp4 ćelije.

Bez DC-DC altenator će izgoriti, doslovno....
[Vrh]
Gec

PostPostano: 9.2.2023. čet. 17:30    Naslov: Citirajte i odgovorite

sarakuzza je napisao/la:

Kako si mjerio unutrašnji otpor lifepo4 baterije?
To mi se čini jako jako velik otpor za 4 lfp4 ćelije.

Bez DC-DC altenator će izgoriti, doslovno....
Sinopoly crni 100Ah, tvornički podatak je 0,7 mOhma + spojnice+ što nisu nove a instrument je kinez jeftini tester za akumulatore, no istim mjerim i olovni od 100Ah pa mi je otpor tu negdje. Sad sam išao mjeriti struju punjenja na svom dizelašu koji isto ima 100 Ah bateriju. Struja punjenja u leru je 53A! Alternator prvi na autu ima 13 godina. Brod star 30 godina isto gore još prvi alternator, puni dva olovna od 100Ah u paraleli + u leru još pogoni vinč koji vuče bar 80A. Treba još dodati da je na brodu u zatvorenom prostoru gdje ljeti temperatura ide na 60+ stupnjeva. Nautičari često imaju problema sa pomanjkanjem struje tako da znaju ostaviti motor u leru da puni akumulatore i sat dva bez prekida pa nikome ne rikavaju alternatori. Na bivšoj penti koja ima neku jadnu špulu i puni sa 6 do 8A sam imao spojenu Winston litij bateriju od 130 Ah i nikad nije bilo problema. Alternator je projektiran za određenu struju koja je određena presjekom jezgre i to može i mora dati, to je cijela mudrost.
[Vrh]
janko_ka

PostPostano: 7.4.2023. pet. 06:54    Naslov: Citirajte i odgovorite

baterije u bms su stigli , nosim ih ovaj vikend na brod, struja punjenja na BMS-u se može ograničiti tako da idem probati, ako to radi neće trebati DC-DC .

[/img]
[Vrh]
grrga

PostPostano: 7.4.2023. pet. 11:33    Naslov: Citirajte i odgovorite

Struju na tom bms-u možeš ograničiti ali ju ne možeš regulirati. BMS radi kao prekidač i ili puni ili ne puni. Npr. dozvoliš 30A, baterija povuče 40A bms isključi punjenje. Neke treba resetirati ali večina nakon nekog vremena ponovno pokuša punjenje pa ako je struja opet velika opet gasi punjenje. Ista je situacija i sa pražnjenjem. Povučeš više nego je dozvoljeno i bms te isključi.

Za taj BMS imaš za kupiti i krasan LCD sa osnovnim podacima koji je za solar must have po mom mišljenju.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 8.4.2023. sub. 18:20    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam složio ovakvih 4 komada od 100 Ah, jedna će biti za start motora a tri za servisnu bateriju. Imam i DC/DC sa 12 na 48v 40A za pogon elektro pente zlu ne trebalo Very Happy
https://imgur.com/ciHsRZc
https://imgur.com/9PysJir
BMS može dati 230A kontinuirano a 800 A u piku za start motora (to ću tek isprobati), BMS je odličan, ima struju balansiranja 0,56A a max punjenja 60A, pošto alternator daje 50A nebi trebao isključivati.
Naručio sam si ovaj monitor: https://www.aliexpress.com/item/1005004521662960.html?ug_edm_item_id=1005004521662960&pdp_npi=2%40dis%21HRK%21HRK%20221.19%21HRK%20185.79%21%21%21%21%21%40212a791316802852139135348d232a%2112000029460836811%21edm&edm_click_module=alg_products&tracelog=rowan&rowan_id1=aeug_edm_56671_1_en_US_2023-03-31&rowan_msg_id=0893biz_pay_after_purchase:0:0_573303053$15b9d313dfb14752a5635ba8283bc0e0&ck=in_edm_other
zgodan je za brod jer ima produžetak za Hall senzor pa se može montirati na ploču sa osiguračima daleko od baterije.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Stranica 1 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.