<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

elektrifikacija brodice

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krpetina

PostPostano: 30.9.2022. pet. 12:03    Naslov: elektrifikacija brodice Citirajte i odgovorite

Pozdrav svima,
molim članove koji imaju iskustva s električnim vozilima/plovilima i žele to znanje i iskustvo podijeliti da se uključe u raspravu.
Naime, imam pasaru od 5m kojoj je optimalan benzinski motor snage 5kW. S obzirom da je pasara deplasmansko plovilo, te ima kobilicu ispunjenu betonom (pretpostavljam barem 100-150 kg betona) htio bih spojiti ugodno (nečujan rad elektromotora) s korisnim (težinu betonskog balasta koji je neophodan za plovilo takvog oblika trupa zamijeniti težinom baterija).
Ideja je da se na brodicu instalira ekvivalentna snaga motora, te baterijski set koji bi bio dostatan bar za 4-5 sati plovidbe što je dovoljno za izić na kanal na ribe, odnosno u mom slučaju čak i za doći do Brača (od Splita) i natrag.
Bilo bi dobro i da sustav ima mogućnost solarnog punjenja (može i male snage jer se brod koristi uglavnom jednom tjedno) no to bi bilo sporedno jer (zasad) imam mogućnost punjenja na vezu.
S obzirom da nemam apsolutno nikakvog iskustva i minimalno znanja na području elektrike općenito, ako neko ima nekakvu literaturu za preporučit di bi se moga upoznati s osnovama elektrifikacije i korištenja električnog pogona dobrodošao je.
Dobrodošli su također svi savjeti i kritike.
Srdačan pozdrav.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gec

PostPostano: 30.9.2022. pet. 21:30    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zaboravi na smještaj baterija ispod vodene linije a i nije ti potrebna tolika težina baterija jer treba ići na Litij baterije koje su lakše i dugotrajnije.
Svojevremeno sam pratio iskustva sa elektro pogonom na jedrilici 18 stopa i začudio se koliko mali kapacitet baterije treba za vožnju od nekoliko sati i brzinu 4-5 kts. Mislim da su imali ovaj model pente sa integriranom baterijom....sve skupa 17 kg https://www.torqeedo.com/en/products/outboards/travel/travel-1103-c/M-1151-00.html
na toj stranici imaš i dosta korisnih informacija oko elektro pogona na brodici.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krpetina

PostPostano: 3.10.2022. pon. 11:38    Naslov: Citirajte i odgovorite

#Gec, hvala na informaciji...
Vidio sam već po web-u negdje ove motore... mislim da je baš netko ovdje na forumu na jednoj od tema opisivao iskustva s takvim motorom...
Zvuči mi nestvarno da može u 17 kilograma stati toliko kapaciteta ali ću svakako dodatno proučiti šta nude...
Ja sam još u procesu prikupljanja informacija iako su me već mnogi savjetovali da se ostavim ćorava posla i da uživam u brodu takvom kakav je...
[Vrh]
Roman

PostPostano: 4.10.2022. uto. 16:31    Naslov: Citirajte i odgovorite

I mene su savjetovali da se ostavim ćorava posla sa elektrifikacijom Traubeka pa se ja već 15 godina vozim na struju. Smile
No sada su mi apetiti porasli pa sam krenuo u elektrifikaciju pedaline. To nebi bio neki problem da ja hoću da ide samo po moru. No ja bih želio da ide i po kopnu a to komplicira stvar... Very Happy
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.